Football Talk

Η ματσάρα της Ριζούπολης, το γκολ του… αιώνα και τα αξέχαστα διπλά: Τα ντέρμπι του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που δεν ξεχνιούνται

Η ματσάρα της Ριζούπολης, το γκολ του… αιώνα και τα αξέχαστα διπλά: Τα ντέρμπι του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που δεν ξεχνιούνται

Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ντέρμπι… πρωταθλητή, όμως οι μάχες ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ήταν ανέκαθεν μοναδικές. Το BN Sports θυμάται τα καλύτερα ντέρμπι του 21ου αιώνα, με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους».

Γκολ, θέαμα, και ποδοσφαιρικό παλμό προσφέρουν εδώ και χρόνια τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Ένα από τα «παλιά» μεγάλα ματς της χώρας μας, με τα τελευταία χρόνια, να είναι οι μοναδικοί διεκδικητές του πρωταθλήματος. Γίνεται σαφές, πως κάθε αποτέλεσμα στα μεταξύ τους παιχνίδια, κρίνει έναν τίτλο, όμως μία πιο προσεκτική ματιά στα ματς του 21ου αιώνα, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, δίνει άλλη… αίγλη στη μάχη τους.

Το BN Sports σας θυμίζει έξι μονομαχίες των δύο συλλόγων στον 21ο αιώνα, που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό όλων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την ματσάρα της Ριζούπολης, στο απίστευτο γκολ των Ριβάλντο-Καστίγιο-Τζιοβάνι και από εκεί, στα απίθανα «διπλά» του Δικεφάλου.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-3 (2002/03)

Ίσως ένα από τα κορυφαία ματς του αιώνα μέχρι τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις 23 Φεβρουαρίου του 2003, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στην Ριζούπολη, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Superleague. Το θέαμα που πρόσφερε το συγκεκριμένο ντέρμπι, ήταν διαφήμιση για το άθλημα. Ο Ολυμπιακός έδειξε την ανωτερότητά του αλλά ο ΠΑΟΚ δεν παραδόθηκε σε καμία περίπτωση.

Ο Παντελής Καφές ανέλαβε να μειώσει σε 2-1 τα γκολ των Ζε Ελίας και Τζόρτζεβιτς, ωστόσο Χούτος και Τζιοβάνι ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 4-1. Τελικά, ο Έλληνας χαφ με προσωπικό χατ-τρικ μετέτρεψε το ματς σε θρίλερ, καθώς από το 63’, το ματς ήταν στο 4-3 (!). Ο Τζόρτζεβιτς μπορεί να έχασε πέναλτι στο 85’ αλλά το τελικό σκορ δεν άλλαξε.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5-1 (2004/05)

Θα μπορούσε να μείνει στις μνήμες μας από το εύρος του σκορ. Όμως, η αλήθεια είναι, πως κανείς δεν έχει ξεχάσει αυτό το ματς λόγω του ομορφότερου τέρματος που έχει επιτευχθεί στον 21ο αιώνα. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου του 2004 και στο ημίχρονο, ήταν μπροστά στο σκορ με 4-0 (!) επί του ΠΑΟΚ.

Ήταν η μέρα που ο Ριβάλντο συστήθηκε και τυπικά στους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» καθώς είχε πετύχει τα δύο γκολ. Στο δεύτερο μέρος, ο Σαλπιγγίδης μείωσε απλά σε 4-1 και στο 90ο λεπτό, ήρθε η απόλυτη στιγμή. Ριβάλντο, Τζιοβάνι και Νέρι Καστίγιο συνεργάζονται με μοναδικό τρόπο, πατάνε περιοχή και ο τελευταίος με άψογο πλασέ κάνει το τελικό 5-1. Αν δεν θεωρείται το καλύτερο τέρμα του 21ου αιώνα, σίγουρα είναι στα καλύτερα.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2 (2005/06)

Το ματς του Παντελή Κωνσταντινίδη. Μπορεί ο Παντελής Καφές το 2002/03 να πέτυχε χατ-τρικ, όμως η νίκη πήγε στον Ολυμπιακό με 4-3. Αντίθετα, στις 16 Οκτωβρίου του 2005, ο Κωνσταντινίδης, χάρισε τη νίκη τη δική του σφραγίδα. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν στο 59ο λεπτό με τον Γιάγια Τουρέ, όμως ο Δικέφαλος βρήκε τον τρόπο να φύγει με το διπλό.

Ο Έλληνας εξτρέμ, αρχικά, μείωσε στο 66’ νίκησε τον Νικοπολίδη έπειτα από ασίστ του Σικαμπάλα και το επανέλαβε στο 71’ για να φέρει το ματς τούμπα. Οι γηπεδούχοι πίεσαν για να βρουν την ισοφάριση όμως η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφυγε από το φαληρικό γήπεδο με μία τεράστια νίκη. Μάλιστα, ήταν μία «ρεβάνς» από την 5άρα της προηγούμενης χρονιάς.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1 (2009/10)

Η ήττα που έκανε τον Ολυμπιακό να μείνει πίσω στη μάχη του τίτλου. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στο -7 από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε μείνει στο 0-0 κόντρα στον Άρη. Με νίκη επί του ΠΑΟΚ, η διαφορά θα μειωνόταν στους τέσσερις, όμως ο Δικέφαλος δεν το επέτρεψε αυτό στους Πειραιώτες.

Ο Βλάντιμιρ Ίβιτς κάνει την ασίστ και ο Εντίνιο δίνει έναν σοβαρό λόγο στους οπαδούς του ΠΑΟΚ να τον θυμούνται. Από εκείνη την στιγμή του 20ου λεπτού, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να γυρίσει το ματς, με αποτέλεσμα να υποστεί την ήττα και να μείνει στο -8 από τους Πράσινους.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-0 (2013/14)

Ένα από τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός δεν άφησε περιθώρια στον ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» του Μίτσελ ήταν καταιγιστικοί και από την αρχή έδειξαν τις διαθέσεις του. Οι πολλές φάσεις του πρώτου μέρους, μεταφράστηκαν με το γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 36ο λεπτό. Όμως το αποκορύφωμα ήρθε στο δεύτερο μέρος.

Ο Ολυμπιακός έκανε ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και ο Σαβιόλα ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0, βάζοντας φωτιά στο «Γ. Καραϊσκάκης». Την σκυτάλη πήρε ο Νταβίντ Φουστέρ ενώ το τελικό 4-0, διαμόρφωσε με πολύ ωραίο τέρμα, ο Τζόελ Κάμπελ, που ήταν και ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2 (2014/15)

Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη μάχη επί της Μάλμε για την 3η θέση του ομίλου του στο Champions League, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε επίσης κρίσιμο παιχνίδι για το Europa League με την Γκινγκάμπ. Τελικά, ο Δικέφαλος έδειξε μεγαλύτερη συγκέντρωση και «πάγωσε» το Φαληρικό γήπεδο.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης αρχικά άνοιξε το σκορ στο 43ο λεπτό, όμως ο Νταβίντ Φουστέρ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με μία πραγματική βολίδα, στο 45’. Τελικά, το πλεονέκτημα του τέρματος πριν το ημίχρονο, το εκμεταλλεύτηκε ο… ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος αντιλήφθηκε την ορμή των «ερυθρολεύκων» και 49’, με επίσης τρομερό γκολ, ο Φακούντο Περέιρα έκανε το 2-1, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0