Football Talk

Η Μπόντο Γκλιμτ είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το Europa Conference League

Η Μπόντο Γκλιμτ είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το Europa Conference League
Ένα χρόνο νωρίτερα, έκανε όλη τη Νορβηγία να μιλάει για εκείνη, όμως έφτασε η ώρα να την… αισθανθεί και η Ευρώπη. Η Μπότο Γκλιμτ διέσυρε με 6-1 την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο και συστήθηκε με θεαματικό τρόπο στον ποδοσφαιρικό κόσμο.
Σχετικά Άρθρα

Από τη μία η «Λέστερ του Βορρά», από την άλλη η «παγωμένη Αταλάντα» και στη μέση, η βορειότερη πρωταθλήτρια της Ευρώπης. Όμως, η Μπότο Γκλιμτ είναι κάτι διαφορετικό. Πέρα από κάθε ψευδώνυμο ή σύγκριση, η ομάδα της Νορβηγίας είναι έτοιμη να χτίσει τον δικό της μύθο και ήδη τον καταφέρνει περιέργως… τέλεια.

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, έπαιρνε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία (!), πέρσι είδε τη Μίλαν να τον αποκλείει στο… παραένα και φέτος, η Ρόμα να πληρώνει τα «σπασμένα». Το ταξίδι της Μπόντο Γκλιμτ δεν είναι βγαλμένο από παραμύθι. Είναι η πραγματικότητα.

Η επιστροφή και τα δύσκολα της πρώτης κατηγορίας…

Τη σεζόν 2016/17, η Μπόντο Γκλιμτ κατέκτησε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας Νορβηγίας και ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια. Μία επιτυχία που ήδη είχε μεταφραστεί σε… «θαύμα» λόγω του χαμηλού μπάτζετ. Βέβαια, η επιστροφή της ομάδας έπειτα από ένα χρόνο δεν ήταν τόσο ονειρική όσο την περίμεναν.

Έπρεπε να φτάσει η τελευταία αγωνιστική για να καταφέρει η ομάδα της Νορβηγίας να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό. Ωστόσο, αυτή ήταν πάσα για να εξελιχθεί σε μία μεγάλη δύναμη της χώρας. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή, την έκαναν όσο σκληρή έπρεπε για να σπάσει το «μονοπώλιο» των Ρόζενμποργκ και Μόλντε. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι αλλαγές βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο.

KEG_6322_KentEvenGrundstadFoto.jpg

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και ο ρόλος του Όριαν Μπεργκ…

Τον Γενάρη του 2018, η Μπόντο Γκλιμτ αποφασίζει να κάνει μία εσωτερική… αλλαγή, η οποία έφερε και την μεταμόρφωση της ομάδας. Ο Ασμούντ Μπιορκάν αφήνει τον πάγκο του συλλόγου και αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής, με τον βοηθό του, Κέτιν Κνούτσεν να γίνει πρώτος προπονητής. Ήταν 50 ετών όταν κλήθηκε να αλλάξει τα δεδομένα για την Μπόντο Γκλιμτ και να την εξελίξει σε ένα διαφορετικό σύλλογο από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

knutsen-1024x683.jpg

Βέβαια, το «κλειδί» σε αυτή την ανάκαμψη, ήταν ο Όριαν Μπεργκ. Ο Νορβηγός ήταν ο υπεύθυνος για ότι συμβαίνει μέσα στον σύλλογο. Από την οικονομική υγεία μέχρι τον μεταγραφικό σχεδιασμό αλλά και σε θέματα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η «τυφλή» εμπιστοσύνη της διοίκησης δεν διαψεύσθηκε ποτέ. Αντίθετα, τα πράγματα έγιναν σαφώς καλύτερα και οι μεταγραφές που έκανε ο σύλλογος, ήταν που του πρόσφεραν… πόντους.

Το πρώτο αποτέλεσμα, ήρθε το 2019. Η Μόλντε τερματίζει πρώτη με 68 βαθμούς και προσθέτει ακόμα ένα τρόπαιο στην ιστορία της, όμως την παράσταση την έχει κλέψει ο… δευτεραθλητής της κατηγορίας. Η Μπόντο Γκλιμτ, μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε σε μία μεγάλη δύναμη και με 54 βαθμούς, μπήκε ανάμεσα στα δύο «θηρία» της Νορβηγίας. Πρωταγωνιστές, οι δύο εξτρέμ Χακόν Εβγέν και Αμόρ Λαγιούνι που πετυχαίνουν 23 γκολ (!) μαζί στην κατηγορία.

Η Μίλαν, η πώληση του Χάουγκε και τα ρεκόρ!

Ο αποκλεισμός από τη Μίλαν, στα προκριματικά του Europa League, ήταν το έναυσμα για το κάτι παραπάνω. Στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Κνούτσεν ήταν πραγματικό «τρένο». Δεν υπήρχε αντίπαλος καθώς σε 30 αγωνιστικές, η Μπόντο είχε μόλις μία ήττα (!) ενώ έσπασε ρεκόρ τερμάτων με συνολικά 103 τέρματα. Ταυτόχρονα, μάζεψε 81 βαθμούς και ήταν στο +19 από τη δεύτερη Μόλντε και έγινε η πιο «παγωμένη» πρωταθλήτρια της Ευρώπης, καθώς η πόλη βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι της ηπείρου.

Όσο για τα πρόσωπα που αποκαθήλωσαν τους πάντες, Ο Γιενς-Πίτερ Χάουγκε είχε 14 γκολ και 10 ασίστ μέχρι να κάνει το παιχνίδι της ζωής του κόντρα στη Μίλαν και να πουληθεί έναντι πέντε εκατ. ευρώ (ακριβότερη πώληση). Από την άλλη, μοναδικά στατιστικά πέτυχαν οι Φιλίπ Ζινκερνάγκελ και Κάσπερ Γιάνκερ. Ο πρώτος ήταν στην κορυφή των ασίστ με 24 (!) αλλά και δεύτερος στα γκολ με 19 τέρματα. Μόλις έξι λιγότερα από τον Γιάνκερ, ο οποίος τίναξε τα δίχτυα της Νορβηγίας.

Βέβαια, αμφότεροι έφεραν στο ταμείο του συλλόγου μόλις 2 εκατ. ευρώ, καθώς ο πρώτος έφυγε ελεύθερος για τη Γουότφορντ ενώ ο δεύτερος, στην Ιαπωνική Ουγούα. Φέτος, η νέα «φουρνιά», δείχνει αποφασισμένη να κάνει πάλι την διαφορά.

Ο Χάαλαντ των… φτωχών και η απίστευτη ιστορία με την οδοντόβουρτσα!

Ένα από τα αστέρια που έλαμψαν κόντρα στη Ρόμα, δεν ήταν άλλος από τον Έρικ Μπόθεϊμ. Στη Νορβηγία τον αποκαλούν τον Χάαλαντ των «φτωχών», με τον 21χρονο επιθετικό να δείχνει φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Ο ταλαντούχος φορ πέτυχε δύο τέρματα και μοίρασε τρεις ασίστ στο παιχνίδι με τη Ρόμα και αποτελεί το νέο αστέρι του νορβηγικού συλλόγου. Ήδη έχει μπει στα ραντάρ μεγάλων ομάδων και αναμένεται να περάσει σε κόστος την πώληση του Χάουγκε.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο ιδιαίτερο… συνήθειο της ομάδας με την οδοντόβουρτσα. Συγκεκριμένα, από τα μέσα του ’70, οι οπαδοί της κουβαλάνε μαζί τους μία… οδοντόβουρτσα στο γήπεδο ως «γούρι» ενώ από πέρσι, τα social media του συλλόγου βάζουν μαζί με την εντεκάδα, το συγκεκριμένο αντικείμενο υγιεινής. Φαίνεται πως σιγά-σιγά… πετυχαίνει.

Ήδη είναι στην πρώτη θέση της χώρας της με τρεις βαθμούς διαφορά από την Μόλντε, με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν. Παράλληλα, το ευρύ 6-1 επί της Ρόμα, την έφερε στην κορυφή του ομίλου της στο Europa Conference League και ονειρεύεται… πρόκριση στην επόμενη φάση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διοργάνωση βλέπει την ομάδα της Νορβηγίας ως τον… λόγο που δημιουργήθηκε.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0