Football Talk

Το Εκουαδόρ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Μουντιάλ και… τρομάζει

Το Εκουαδόρ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Μουντιάλ και… τρομάζει

Στα βάθη των προκριματικών της Νότιας Αμερικής, μπορεί η Βραζιλία και η Αργεντινή να έχουν τσεκάρει μία θέση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, όμως ακριβώς πίσω τους βρίσκεται μία… έκπληξη. Το BN Sports σας παρουσιάζει την ανανεωμένη ομάδα του Εκουαδόρ.

Ξημερώματα Παρασκευής (15/10). Το Εκουαδόρ καταφέρνει να πάρει την ισοπαλία στην έδρα της Κολομβίας με το «λευκό» 0-0 και να εδραιωθεί στην 3η θέση του ομίλου. Από πάνω, βρίσκονται ακριβώς οι Βραζιλία και Αργεντινή. Δύο χώρες που απλώς δεν… «πιάνονται». Όμως το Εκουαδόρ είναι αυτό που κάνει την… έκπληξη.

Ένα νεανικό σύνολο που έχει βάλει από κάτω του ομάδες όπως η Κολομβία και η Ουρουγουάη. Δεν είναι απλά τα αποτελέσματα αλλά το ρόστερ που έχει μπει στη σειρά για να κατακτήσει τον κόσμο. Η πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα ήταν το ορεκτικό πριν τα γήπεδα του Κατάρ το 2022. Το πλάνο, είναι γεμάτο ρίσκο αλλά και… ελπίδα.

Προπονητής με όραμα…

Από τον Αύγουστο του 2020, στον πάγκο του Εκουαδόρ βρίσκεται ο Γουστάβο Άλφαρο. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Αργεντινή καθώς έχει προπονήσει αρκετούς συλλόγους, με τελευταία την Μπόκα Τζούνιορς πριν αναλάβει την εθνική ομάδα. Ο 59χρονος κόουτς είναι λάτρης του 4-4-2 με δύο 6άρια και στο Εκουαδόρ έχει όλο το περιθώριο να το εφαρμόσει.

Το παρελθόν μόνο αποτυχημένο δεν θεωρείται. Με την ομάδα της Μπόκα μέτρησε σε 50 αγώνες, 29 νίκες και έκανε τον αργεντίνικο σύλλογο να ξαναμπεί στην τροχιά που του αξίζει. Ταυτόχρονα, ξέρει να αξιοποιεί νέα παιδιά και προώθησε αρκετούς ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα των Ανδρών, οι οποίοι με την σειρά τους, άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Έχει στόχους, έχει δυνατότητες και θέλει να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα κάνει την διαφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

BWY5IQP54JFDLNUJBF2CSTPLWU_2.webp

Εμπειρία και… νιάτα!

Ο συνδυασμός του ρόστερ, έχει γίνει έπειτα από αρκετή ώρα δουλειάς και σχεδιασμού. Στα καρέ, ο πολύπειρος Αλεξάντερ Ντομίνγκεζ, σε ηλικία 34 ετών, είναι από τους «παλιούς» στην εθνική ομάδα και προσφέρει ηρεμία και εμπειρία στην άμυνα αλλά και τους ποδοσφαιριστές του. Παράλληλα, ο ίδιος βλέπει μπροστά του να έχει τέσσερις ικανότατους αθλητές, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 24 έτη ζωής.

Συγκεκριμένα, το wonderkid της χώρας, Πιέρο Ινσαπιέ, είναι μόλις 19 ετών αλλά σαρώνει με τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν και θεωρείται το μέλλον του Ισημερινού. Ταυτόχρονα, τόσο ο Εστουπινιάν όσο και ο Πρεσιάντο ανήκουν σε ομάδες της Premier League, έχοντας τις κατάλληλες βάσεις για να κάνουν την διαφορά.

Τέλος, ο Τόρες είναι ο μεγαλύτερος σε… ηλικία (24 ετών) και ουσιαστικά, κατευθύνει τους υπόλοιπους στο κέντρο της άμυνας. Και πάμε στον άξονα. Εκεί, βρίσκεται εξίσου ένας ποδοσφαιριστής που κάνει την διαφορά. Ο Μοισές Καϊσέδο. Ο 20χρονος χαφ της Μπέερσχοτ που αποτελεί το «μηχανάκι» της μεσαίας γραμμής, δίπλα στον Κάρλος Γκρουέζο της Άουγκσμπουργκ. Αμφότεροι, είναι όλο το σύστημα του Άλφαρο και κάνουν την περισσότερο δουλειά στον αγωνιστικό χώρο.

Από εκεί και πέρα, η επίθεση είναι πολυπρόσωπη με βασικό γρανάζι, τον Ένερ Βαλέντσια. Ο άσος της Φενέρμπαχτσε, την οποία έχει στον όμιλο του ο Ολυμπιακός για το Europa League, είναι ο «κίνδυνος» για κάθε αντίπαλη εστία, καθώς έχει όλη την εμπειρία και την ποιότητα, να πληγώσει τις εστίες. Ταυτόχρονα, είναι και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα δεν αφήνουν αμφισβήτηση!

Μπορεί στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, να έχει μόλις μία νίκη, όμως το Εκουαδόρ έχει στήσει ισχυρές βάσεις για να βρίσκεται στην 3η θέση. Για να σας θυμίσουμε, πέρα από την ήττα με 1-0 επί της Αργεντινής στην πρεμιέρα, η ομάδα του Ισημερινού έφτιαξε ένα σερί τριών αγώνων με μεγάλες νίκες. Αποκορύφωμα το 6-1 επί της Κολομβίας (!) αλλά και το 4-2 με την Ουρουγουάη.

Βέβαια, οι ήττες από Βενεζουέλα και Περού, έφεραν πισωγύρισμα, όμως εκεί «σκόνταψαν» και οι αντίπαλες της για την 3η θέση. Έτσι, μετά το τέλος της αγωνιστικής και με δύο «στροφές» να απομένουν, η ομάδα είναι με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την θέσεις που δεν δίνουν πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2022. Δηλαδή με νίκη επί της Βενεζουέλας, θα βρεθεί για πρώτη φορά στους ομίλους μετά το 2014.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0