Football Talk

Ισπανία – Γαλλία: Τιτανομαχία αστεριών με φόντο το τρόπαιο του Nations League!

Ισπανία – Γαλλία: Τιτανομαχία αστεριών με φόντο το τρόπαιο του Nations League!

Από τον τελικό του 1984, στο σερί των «τρικολόρ» και από εκεί, στο ρεσιτάλ του Τσάμπι Αλόνσο στην τελευταία τους αναμέτρηση. Ισπανία και Γαλλία ρίχνονται απόψε (10/10, στις 21:45) στη μάχη για τον τελικό του Nations League.

Ημέρα τελικού η σημερινή. Ισπανία και Γαλλία είναι έτοιμες να διεκδικήσουν το τρόπαιο του Nations League στο Τσουζέπε Μεάτσα της Ιταλίας, με στόχο να καλύψουν εν μέρη την απώλεια του περασμένου EURO. Αμφότερες, βρέθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στον μεγάλο τελικό, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Ιταλία και Βέλγιο αντίστοιχα.

Μάλιστα, το αποψινός (10/10, στις 21:45) τελικός είναι ο δεύτερος στην ιστορία του θεσμού, με τον πρώτο να ανήκει στην Εθνική Πορτογαλίας. Δύο από τα πιο δυνατά ρόστερ στον κόσμο και, ίσως, από τα μεγάλα φαβορί του ερχόμενου Μουντιάλ στο Κατάρ, είναι προετοιμασμένα να δείξουν ένα μέρος της δυναμικής τους.

Μνήμες… EURO 1984!

Οι δύο χώρες έχουν προσφέρει στο ποδοσφαιρικό κοινό εκπληκτικά ματς, είτε σε τελικά κάποιας διοργάνωσης, είτε σε προκριματικά. Αποκορύφωμα από όλα τα ραντεβού τους, είναι φυσικά, το EURO του 1984 στα γήπεδα της Γαλλίας. Ήταν το πρώτος και τελευταίος τελικός μέχρι σήμερα, που έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες.

Η διοργανώτρια Γαλλία, με τους Μισέλ Πλατινί και Μπερνάρντ Λακόμπ στην σύνθεσή τους, αντιμετώπισε την Ισπανία των Καράσκο και Σαντιγιάνα. Με το Παρκ ντε Πρανς κατάμεστο από κόσμο, οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 2-0 και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Από εκεί και πέρα, σε εννιά επίσημες αναμετρήσεις, οι Γάλλοι έχουν πέντε νίκες, σε αντίθεση με την Ισπανία που έχει μόλις δύο ενώ ισάριθμες είναι και οι ισοπαλίες.

Αξιοσημείωτο πως η τελευταία τους αναμέτρηση, ήταν για προημιτελικά του EURO του 2012, όταν οι «ρόχας» επικράτησαν με 2-0 χάρη στα δύο τέρματα του Τσάμπι Αλόνσο. Μάλιστα, εκείνη την χρονιά, η Ισπανία κατέκτησε για δεύτερη σερί φορά το ευρωπαϊκό. Από εκεί και πέρα, έχουν κοντραριστεί σε προκριματικά ευρωπαϊκού και παγκοσμίου κυπέλλου αλλά σε τελικά EURO και Μουντιάλ.

Δίψα για τίτλο και πρόβα για… Μουντιάλ 2022!

Στο περασμένο EURO, τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία ήταν από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτησή του. Η πρώτη δείχνει να έχει αναγεννηθεί από τις «στάχτες» μετά το σερί επιτυχιών από το 2008 μέχρι το 2012 και η άλλη, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια από το 2018 ενώ ήταν και φιναλίστ στο EURO 2016. Ωστόσο, καμία από τις δύο δεν έφτασε ούτε μέχρι τον… τελικό.

Οι «ρόχας» γνώρισαν τον αποκλεισμό από την Ιταλία στα ημιτελικά, όμως πήραν το «αίμα» τους πίσω, στον μεταξύ τους αγώνα για το Nations League. Όσο για τους «τρικολόρ», έπεσαν θύμα έκπληξης στους «16» από την Ελβετία και έμειναν πρόωρα εκτός συνέχειας. Η δίψα για τίτλο δεν έχει σβηστεί. Αμφότερες έχουν ως μοναδικό στόχο την κορυφή του κόσμου στα γήπεδα του Κατάρ το 2022 και το σημερινός τελικός είναι μία… πρόβα ενόψει του Μουντιάλ, αλλά και μία ευκαιρία για τίτλο.

Λουίς Ενρίκε vs Ντιντιέ Ντεσάμπ και υποσχέσεις στα ημιτελικά

Δύο από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, συναντιούνται για το τρόπαιο του Nations League. Ο Λουίς Ενρίκε έχει επαναφέρει την δυναμική της Ισπανίας, μέσω των νεαρών ποδοσφαιριστών του και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ εθνικής ομάδας στα χέρια του. Φυσικά, η μάχη τους αναμένεται να είναι εκπληκτική, καθώς άφησαν υποσχέσεις στα ημιτελικά.

Οι «ρόχας» επικράτησαν με 2-1 της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιταλίας, χάρη στα δύο τέρματα του Φεράν Τόρες, ενώ παράλληλα, παρουσιάστηκαν ανώτεροι από την διοργανώτρια του Final 4. Τρομερό ματς πρόσφεραν και το Βέλγιο με τη Γαλλία, στον άλλον ημιτελικό. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν με 2-0, όμως είδαν τους «τρικολόρ» να φέρνουν τούμπα το ματς και να επικρατούν με 3-2.

Θέαμα και γκολ αναμένεται να δούμε σε αυτόν τον τελικό. Ακόμα και αν η αίγλη της διοργάνωσης δεν συμπίπτει με αυτή των EURO και Μουντιάλ, η δίψα για τίτλο δεν… σβήνει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0