Football Talk

Έξι χρόνια Κλοπ στην Λίβερπουλ: Άλλαξε τα πάντα με πίστη στο σχέδιό του! (video)

Έξι χρόνια Κλοπ στην Λίβερπουλ: Άλλαξε τα πάντα με πίστη στο σχέδιό του! (video)

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να επιστρέψει στους πάγκους, μετά την Μπορούσια Ντόρτμουντ και να «επισκεφθεί» την Premier League. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για μία ασταθή περίοδο της Λίβερπουλ. Ο Γερμανός έφτασε στο Άνφιλντ, οι επιτυχίες και τα ματς που δύσκολα θα ξεχαστούν είναι αναρίθμητα, αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος! Σε δύο σεζόν από τώρα, ο Κλοπ θα αποχωρήσει. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της «ζημιάς», αρκεί να δει ποια ομάδα παρέλαβε, και τι πέτυχε απλώς με 28 προσθήκες!

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 2015, όταν η Λίβερπουλ ανακοίνωνε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της από τον Γιούργκεν Κλοπ. Έναν προπονητή που είχε μεγαλουργήσει στην Γερμανία, στο  «τιμόνι» της Μπορούσια Ντόρτμουντ, έχοντας περάσει επτά χρόνια εκεί, και έχοντας κατακτήσει δύο φορές την Bundesliga, και μία φορά το Κύπελλο της χώρας του.

Το δικαιολογημένο «αντίο» του Ρότζερς και η άφιξη του Γιούργκεν Κλοπ στην Premier League

Ο Κλοπ παραλάμβανε την Λίβερπουλ, έπειτα από το «διαζύγιό» της με τον Μπρένταν Ρότζερς. Ο Σκωτσέζος τεχνικός αποχαιρετούσε το Άνφιλντ έπειτα από μία τριετία, και η θητεία του σταμάτησε να… μετρά στα 166 ματς. Το ξεκίνημα που είχε πραγματοποιήσει άλλωστε στην σεζόν «φώναζε» για μία αλλαγή. Οι «κόκκινοι» είχαν πανηγυρίσει μόλις δύο φορές σε εννέα αναμετρήσεις επί αγγλικού εδάφους, σε όλες τις διοργανώσεις, και η αναμέτρηση που ακολουθούσε απέναντι στην Τότεναμ, πιθανώς έμοιαζε επικίνδυνη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Γιούργκεν Κλοπ υπέγραψε άμεσα, και στον Μπρένταν Ρότζερς δεν δόθηκε χρόνος και κάποιου είδους… ευκαιρία, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. Έκτοτε ο Γερμανός, έχει πετύχει τα πάντα στο Άνφιλντ, και έχει κάνει τον Τζόρνταν Χέντερσον, τον μοναδικό αρχηγό στην ιστορία της Λίβερπουλ, που έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά, τον τίτλο κάθε διοργάνωσης, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει!

Η κατάκτηση της Premier League το 2019 σηματοδότησε το τέλος μία περιόδου σχεδόν 30 χρόνων, όπου η Λίβερπουλ δεν αναδεικνυόταν στην κορυφή, ενώ και ο τελικός της Μαδρίτης, του Champions League, απέναντι στην Τότεναμ, την ίδια σεζόν, «σφράγισε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία μεγάλη επιτυχία.


Οι 28 μεταγραφές του Γιούργκεν Κλοπ, η… ελληνική προσθήκη με τον Κώστα Τσιμίκα και η τρομακτική δυάδα των Σαλάχ και Μανέ

Όπως όμως ήταν λογικό, οι επιτυχίες δεν θα μπορούσαν να έρθουν δίχως σκληρή δουλειά, πολλές μεταγραφικές κινήσεις, αλλά και σωστή διάθεση χρημάτων, ώστε τα λάθη του παρελθόντος να μην αναβιώσουν.

Στα έξι χρόνια λοιπόν του Κλοπ στον πάγκο της Λίβερπουλ, η διοίκηση έχει αποσπάσει την υπογραφή 28 ποδοσφαιριστών, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να καταλήγουν να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια στον τρόπο λειτουργίας των «κόκκινων».

Ο λόγος για τους Ζοέλ Μάτιπ, Άντι Ρόμπερτσον, Τζίνι Βαινάλντουμ, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, Φαμπίνιο, Άλισον Μπέκερ, Σέρνταν Σακίρι, Χάρβεϊ Έλιοτ, Ντιόγο Ζότα, Μοχάμεντ Σαλάχ, Σαντιό Μανέ, Τιάγκο Αλκάνταρα και ο «δικός» μας Κώστας Τσιμίκας.
Εικόνα

Εξαιρώντας τον Βαινάλντουμ, που ήταν βασικό «γρανάζι» στις επιτυχίες της Λίβερπουλ, υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, και τον Σέρνταν Σακίρι, που συχνά-πυκνά αγωνιζόταν, δίνοντας λύσεις, όλοι οι υπόλοιποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο ρόστερ. Όσο αφορά τον Κώστα Τσιμίκα, ο Έλληνας ακραίος μπακ, βρίσκεται στην Αγγλία από πέρυσι, και ενώ την προηγούμενη σεζόν δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, φέτος μοιάζει εξαιρετικός. Μετρά συνολικά τρεις ασίστ, αγωνίζεται σε τακτική βάση, και έχει την τύχη ή την… ατυχία, να έχει μπροστά του τον βιονικό Άντι Ρόμπερτσον.

Παράλληλα, κάτω από τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει καταλήγει δις σε μία εξαετία, να σκοράρει σε έξι και επτά συνεχόμενα ματς, την ώρα που ο συμπαίκτης του, Σαντιό Μανέ, έχει συνεργαστεί με τον Αιγύπτιο σε 28 γκολ, σε όλες τις διοργανώσεις. Μία εντυπωσιακή «δυάδα» που δύναται να τρομάξει κάθε ανασταλτική λειτουργία.

Το  εκπληκτικό πρωτάθλημα του 2018, η κατάκτηση της επόμενης σεζόν και οι δύο τελικοί του Champions League

Ποια είναι όμως τα ματς-σταθμοί του Κλοπ στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ; Τα πιο σημαντικά γεγονότα δηλαδή που τον έκαναν είτε να πανηγυρίσει είτε να αισθανθεί αδικημένος, τόσο στην Premier League, όσο και στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Ξεκινάμε βεβαίως από το ντεμπούτο του. Το ματς απέναντι στην Τότεναμ, και την «λευκή» ισοπαλία στο White Hart Lane. Ακολούθησε το μεγάλο «διπλό» επί της Τσέλσι, στο Στάμφορντ Μπριτζ με 3-1, στα τέλη Οκτωβρίου,  για να έρθει τρεις μήνες μετά, και το εντυπωσιακό 3-3 με την Άρσεναλ στο Άνφιλντ.

Σαφώς η πρώτη σεζόν του Γιούργκεν Κλοπ στην Αγγλία δεν ήταν εύκολη. Η συνέχεια όμως ήταν εκπληκτική, με το πρωτάθλημα του 2018, τις ομηρικές μάχες με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον χαμένο και τον κερδισμένο τελικό του Champions League, την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την δίχως λογική, ακριβώς ίδια βαθμολογική συγκομιδή με την Μάντσεστερ Σίτι, την τελευταία τριετία.

Αρχικά, αναφερόμαστε στο πρωτάθλημα του 2018. Την πρώτη φορά δηλαδή που η Λίβερπουλ διεκδίκησε το πρωτάθλημα, μετά από πολλά χρόνια, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρόλο που έκανε μόλις μία ήττα σε όλη την σεζόν από την Μάντσεστερ Σίτι. Έχασε από τους «πολίτες», συγκέντρωσε 97 βαθμούς και εκείνοι έναν παραπάνω, και δεν κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος, εν αντιθέσει με την Σίτι που έπαιρνε το δεύτερο συνεχόμενο.

Την ίδια σεζόν, έχασε και τον τελικό του Champions League από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα ματς που ισοφάρισε αλλά εν τέλει ηττήθηκε με 3-1, εξαιτίας του Κάριους. Πιθανώς πρόκειται για μία εκ των πιο αποτυχημένων μεταγραφικών κινήσεων του Κλοπ, στο διάστημα παρουσίας του.

Ακολούθησε η εντυπωσιακή σεζόν του 2019, όπου η… μοίρα, και η θέληση των παικτών του Γερμανού, της έδωσαν πίσω, ό,τι της πήρε με άσχημο τρόπο η προηγούμενη χρονιά. Η Λίβερπουλ ήταν εντυπωσιακή, κατέκτησε το πρωτάθλημα, με χαρακτηριστική άνεση, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, και επέστρεψε στην κορυφή.

Ταυτόχρονα, πανηγύρισε στην Μαδρίτη στον τελικό του Champions League με 2-0 απέναντι στην αξιέπαινη εκείνη την σεζόν, Τότεναμ, ενώ για να φτάσει ως εκεί, απέκλεισε σε ένα «ιστορικό» ματς, την Μπαρτσελόνα, με 4-0 στο Άνφιλντ.

Χρειαζόταν τέσσερα γκολ, μιας και είχε χάσει με 3-0 στο Καμπ Νόου και τα κατάφερε! Η ανατροπή της έδωσε «φτερά», και τα λάθη του Κάριους, και των συμπαικτών του, έναν χρόνο πριν, αποτέλεσαν παρελθόν.

Επρόκειτο σαφώς για μία ονειρική σεζόν. Μία χρονιά αλησμόνητη, που ακόμη μνημονεύεται, και κατέστησε τον Γιούργκεν Κλοπ απαραίτητο στον τρόπο λειτουργίας των «κόκκινων». Στην επόμενη, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πήρε μεγάλη διαφορά και κατέκτησε το πρωτάθλημα με 100 βαθμούς, ενώ πέρυσι, οι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν στην Λίβερπουλ να το διεκδικήσει επί ίσοις όροις.

Απεναντίας μάλιστα, ο Κλοπ βίωσε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους του στο Άνφιλντ, στα μέσα της χρονιάς, χάνοντας και από την Σίτι στο «σπίτι» του, με 4-1! Ο παράγοντας του κόσμου σαφώς και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην κατάληξη της αναμέτρησης, αλλά και γενικά της σεζόν, ενώ η νίκη του Πεπ επί του Κλοπ στο Λίβερπουλ, σηματοδότησε μόλις την 3η της Μάντσεστερ Σίτι, τα τελευταία 66 χρόνια σε αυτό το γήπεδο.


Οι επικές «μονομαχίες» του Κλοπ με τον Γκουαρδιόλα, και ο πρωτοφανής αμοιβαίος σεβασμός που αποτελεί «σταθμό» στα ντέρμπι της 
Premier League

Όταν μιλάμε για ματς-σταθμούς, και γεγονότα που έδωσαν από μόνα τους διαφορετική τροπή στα πράγματα, δεν δύναται να μην αναφερθούμε και στην «μονομαχία»  Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ ΓκουαρδιόλαΔύο προπονητών που έχουν αναμετρηθεί συνολικά 23 φορές, έχουν κερδίσει από εννέα, και εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες κόντρες των διεκδικητών του τίτλου, στην ιστορία της Premier League, η σχέση τους χαρακτηρίζεται από απεριόριστο σεβασμό.

Δεν το είδαμε ούτε ανάμεσα σε Σερ Άλεξ και Νταλγκλίς, ούτε ανάμεσα σε Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ, ούτε μετέπειτα όταν στην κουβέντα μπήκαν οι Σίτι και Τσέλσι, με τους Ρομπέρτο Μαντσίνι και Πελεγκρίνι στους πάγκους τους. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Και η συμπεριφορά αμφότερων στο τελευταίο τους, εντυπωσιακό ματς (2-2) , με την αγκαλιά στον πάγκο, δείχνει κάτι περισσότερο από απλώς μία κίνηση συμπάθειας.

Αυτός, σύμφωνα με πολλούς, είναι και ο λόγος που τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Σίτι, βαδίζουν σε κοινά σημεία. Έχουν συγκεντρώσει άλλωστε, σχεδόν τους ίδιους βαθμούς, από την 1η αγωνιστική του 2018, μέχρι και σήμερα. Ο Κλοπ 281, και ο Γκουαρδιόλα 280! Η διαφορά του ενός βαθμού, είναι αυτή που αντικρίζει φέτος στον βαθμολογικό πίνακα, όποιος αναρωτιέται για την πορεία των δύο ομάδων…

Η ομάδα που παρέλαβε και το σύνολο που «έχτισε», με τον Μίλνερ να θυμίζει το παρελθόν

Πρόκειται λοιπόν για την απόλυτα επιτυχημένη εξαετία, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και ξεκινώντας με μία εντελώς διαφορετική ομάδα, από αυτήν που απαρτίζει σήμερα την ενδεκάδα της Λίβερπουλ. Ας δούμε την πρώτη ενδεκάδα που παρέταξε ο Κλοπ, και αυτήν που ο ίδιος διαμόρφωσε με τις μετέπειτα προσθήκες:

Τότεναμ – Λίβερπουλ 0-0 (2015-16)

Ενδεκάδα Λίβερπουλ: Μινιολέτ, Κλάιν, Σκρτελ, Σακό, Μορένο, Μίλνερ, Λέιβα, Τσαν, Λαλάνα, Κουτίνιο, Οριγκί


Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 2-2 (2021-22)

Ενδεκάδα Λίβερπουλ: Άλισον, Μίλνερ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Κέρτις Τζόουνς, Χέντερσον, Σαλάχ, Μανέ, Ζότα


Αντιλαμβάνεται κανείς πως μόνο ο Τζέιμς Μίλνερ και ο ίδιος ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν παρόντες και στις δύο αναμετρήσεις. Στην πρώτη του επί αγγλικού εδάφους, και στην πιο πρόσφατη, με τον Μίλνερ να είναι αρχηγός και να αποτελεί παραδόξως, και έναν από τους λίγους εν ενεργεία παίκτες της Premier League, που ουδέποτε έχει ηττηθεί, όταν έχει σκοράρει.

Και φτάνουμε στο τώρα. Ή καλύτερα στο μετά. Δύο σεζόν απομένουν προκειμένου ο Γιούργκεν Κλοπ να αποχαιρετήσει το «λιμάνι» του. Να αφήσει την Λίβερπουλ, αφού εξαντλήσει το συμβόλαιό του, και να συμπληρώσει εννέα χρόνια στο «τιμόνι» μίας ομάδας, που παρέλαβε σε κακή κατάσταση, και κατόρθωσε με συνέπεια και σταθερότητα, να «γιγαντώσει». Κάθε σύγχρονη επιτυχία της Λίβερπουλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του.

Όταν τα εννέα έτη συμπληρωθούν και ο Κλοπ αποχωρήσει, όλοι θα τον θυμούνται. Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τεράστια. Πιθανώς, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2024, αλλά δεν θα αποτελεί εύκολη υπόθεση η διαχείρισή της, καθώς η σύγκριση του επόμενου με τον Γερμανό, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0