Football Talk

Από τον Πελέ και τον Μαραντόνα, έως τον Μαύρο, τον Δομάζο και τον Γκάβι: Διεθνείς πριν από το... δίπλωμα οδήγησης!

Από τον Πελέ και τον Μαραντόνα, έως τον Μαύρο, τον Δομάζο και τον Γκάβι: Διεθνείς πριν από το... δίπλωμα οδήγησης!

Ο Γκάβι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με την Εθνική Ισπανίας, πριν καν, μάλιστα, κλείσει τα 18 του χρόνια και το BN Sports θυμάται ανάλογες περιπτώσεις που το ντεμπούτο με το εθνόσημο ήρθε πριν από το δίπλωμα… οδήγησης! Από τον Πελέ και τον Μαραντόνα, έως τον Μαύρο, τον Δομάζο και τον Γκάβι!

Υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή από το ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της χώρας του; Όταν πραγματοποιείται, μάλιστα, πριν την τρυφερή ηλικία των 18, δείχνει πως κάτι το ξεχωριστό διαθέτει και το ποδόσφαιρο της γενέτειράς του, στηρίζεται κατά πολύ σε αυτόν.

Ο Γκάβι σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, σπάζοντας το προπολεμικό ρεκόρ του Άνχελ Θουμπιέτα, που κρατούσε από τις 3 Μαΐου του 1936!

 

Το BN Sports συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες περιπτώσεις παικτών που έκαναν το ντεμπούτο τους με την εθνική τους ομάδα πριν τα 18 τους χρόνια.

Από τους θρύλους, Πελέ και Μαραντόνα, έως τα πρόσφατα παραδείγματα των Ντοναρούμα και Καμαβινγκά. Ως μπόνους; Οι ελληνικές περιπτώσεις! Ο Θωμάς Μαύρος, ο Μίμης Δομάζος, αλλά και ο νεότερος, πλέον, Στέφανος Καπίνο!


Πελέ
, 16 χρονών / 8 μηνών / 14 ημερών

Βραζιλία – Αργεντινή 1-2

7 Ιουλίου 1957
Εικόνα

Το ντεμπούτο του Πελέ, έστω και σε φιλικό αγώνα, με το αντίπαλο δέος στην Λατινική Αμερική, συνδυάστηκε με δικό του γκολ, αλλά ήττα.

Έναν χρόνο αργότερα, στα γήπεδα της Σουηδίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, θα έφτανε όντας ακόμη ανήλικος, στην κατάκτηση του τροπαίου, σε εκείνο το ιστορικό 5-2 επί της διοργανώτριας με δύο γκολ του Πελέ. Ήταν το πρώτο από τα τρία συνολικά Μουντιάλ που κατέκτησε (1958, 1962, 1970).

Μετά από 36 χρόνια, το «φαινόμενο» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο Ρονάλντο, έκανε ντεμπούτο επίσης απέναντι στην Αργεντινή, σε ηλικία 17 ετών, έξι μηνών και δύο ημερών.

Το 2002, σε σαφώς πιο ώριμη ηλικία από τον Πελέ, έμελλε να φέρει ξανά στην κορυφή του κόσμου την χώρα του, με δύο δικά του γκολ στον τελικό απέναντι στη Γερμανία, στο Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας.


Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, 16 ετών / 3 μηνών / 28 ημερών

Αργεντινή – Ουγγαρία 5-1

27 Φεβρουαρίου 1977
Εικόνα

Ήταν το παιδί-θαύμα του ποδοσφαίρου της Αργεντινής και το απέδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο. Τόσο στο ξεκίνημα, όσο και κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ως μέλος της Αρχεντίνος Τζούνιορς, έχοντας ήδη σπάσει το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, φόρεσε και τη φανέλα της «αλμπισελέστε» για να γίνει ο νεότερος που αγωνίζεται με αυτήν, ρεκόρ που διατηρεί μέχρι σήμερα!

Όσον αφορά τον Λιονέλ Μέσι, που συχνά-πυκνά στέκεται δίπλα στον Μαραντόνα, στην αναζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη που έβγαλε η χώρα, το ντεμπούτο του... άργησε, αφού πραγματοποιήθηκε σε ηλικία 18 ετών, ενός μήνα και 24 ημερών!


Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, 17 ετών / 6 μηνών / 7 ημερών

Ιταλία – Γαλλία 1-3

1 Σεπτεμβρίου 2016

Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του με τη Μίλαν στα 16 του χρόνια, θεωρήθηκε ως ο παίκτης που θα μπει στα «γάντια» του Τζίτζι Μπουφόν και αυτός δείχνει να δικαιώνει όσους τον πίστεψαν.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από το ντεμπούτο του με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» και μετρά ήδη 36 συμμετοχές, αλλά και ένα μετάλλιο Πρωταθλητή Ευρώπης, με την κατάκτηση του EURO το φετινό καλοκαίρι!

 


Εντουάρντο Καμαβινγκά
, 17 ετών / 9μηνών / 29 ημερών

Γαλλία – Κροατία 4-2

8 Σεπτεμβρίου 2020
Εικόνα

Η παράδοση της Γαλλίας στην παραγωγή μέσων υψηλού επιπέδου δείχνει να συνεχίζεται. Ο Καμαβινγκά αποδεικνύεται ποδοσφαιρικός χρυσός, γεγονός που φαίνεται από την άμεση προσαρμογή του στις υψηλές απαιτήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε ηλικία 18 ετών, σήμερα, δεν λογίζεται ως ένα ταλέντο, αλλά ως βασικό κομμάτι στο ρόστερ των «μερένχες» και φαίνεται πως η επιλογή του Ντιντιέ Ντεσάν να τον «ρίξει» στα βαθιά με το εθνικό συγκρότημα της χώρας του έναν χρόνο πριν, μόνο παρορμητική δεν ήταν.


Ούβε Ζέελερ, 17 ετών / 11 μηνών / 11 ημερών

Γερμανία – Γαλλία 1-3

16 Οκτωβρίου 1954

Εξετάζοντας κανείς τα κατορθώματα του Ούβε Ζέελερ από εκείνον τον Οκτώβρη του 1954, καταλαβαίνει πως η απόφαση να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε τόσο νεαρή ηλικία, ήταν δικαιολογημένη.

Υπήρξε ένα τεράστιος φορ, παρότι μικρός στο δέμας, με ύψος μόλις 1,7μ. Με τη φανέλα του Αμβούργου άφησε εποχή, αφού αναδείχθηκε έντεκα φορές πρώτος σκόρερ συνολικά (2 στο Κύπελλο Γερμανίας, 8 στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο Κυπελλούχων), ενώ κατάφερε να γευτεί τη χαρά του πρωταθλήματος τη σεζόν 1959/60, στην τρίτη «σαλατιέρα», από τις έξι που έχει κατακτήσει, συνολικά, ο σύλλογος!


Άντονι Βάντεν Μπόρε, 16 ετών / 6 μηνών / 4 ημερών

Βέλγιο – Τουρκία 2-3

28 Απριλίου 2004

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του ποδοσφαίρου του Βελγίου. Ο Άντονι Βάντεν Μπόρε ξεκίνησε την καριέρα του με υψηλότατες προσδοκίες. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η παρουσία του στην εθνική ομάδα της χώρας από τα 16 του χρόνια; Ωστόσο, συγκυρίες και τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να φτάσει στο επίπεδο που μπορούσε.

Βέβαια, το Βέλγιο έχει παράδοση στο να δίνει ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές εξαιρετικά νεαρής ηλικίας. Μία παράδοση που ξεκινά από τον σπουδαίο Πολ Βαν Χιμστ, έως την τωρινή «χρυσή» φουρνιά του, με τους Λουκάκου, Κομπανί και Αζάρ. Όλοι οι προαναφερθέντες έκαναν ντεμπούτο πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια!


Μίκαελ Λάουντρουπ, 18 ετών

Νορβηγία – Δανία 2-1

15 Ιουνίου 1982

Ίσως ήταν ένα δώρο γενεθλίων προς έναν νέο που εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους -αν όχι τον πιο σημαντικό- ποδοσφαιριστή που έβγαλε η σκανδιναβική χώρα!

Ο Μίκαελ Λάουντρουπ σταμάτησε στις 104 συμμετοχές με την Εθνική Δανίας, από την οποία απείχε στην πορεία έως την κατάκτηση του EURO το 1992, γεγονός που ίσως αποτελεί το μοναδικό του παράπονο.

Ωστόσο, η κατάκτηση του Champions League της ίδιας σεζόν με την Μπαρτσελόνα, ίσως απάλυνε λίγο αυτήν την «πληγή».


Θίο Γουόλκοτ, 17 ετών / 2 μηνών / 14 ημερών

Αγγλία – Ουγγαρία 3-1

30 Μαΐου 2006
Εικόνα

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, που στην πορεία κάπως έχασε τον «δρόμο» του. Κύρια αιτία ήταν οι συχνοί -και πολλοί- τραυματισμοί, ίσως και οι πολλές προσδοκίες στο πρόσωπό του, τόσο από την πλευρά των «Τριών Λιονταριών», όσο και από την πλευρά της Άρσεναλ.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Ο Γουέιν Ρούνεϊ επίσης ντεμπούταρε με την Εθνική Αγγλίας πριν τα 18 του χρόνια, όπως και ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Τελευταίος που το έπραξε ήταν ο Μπέλινγκχαμ, κι ευχή όλων -και του ίδιου πιθανότατα- να ακολουθήσει το «μονοπάτι» της καριέρας του Ρούνεϊ και του Στέρλινγκ, και να μην χαθεί στην ποδοσφαιρική «λήθη», όπως ο Θίο Γουόλκοτ!


Ματίας Ντε Λιχτ, 17 ετών / 7 μηνών / 13 ημερών

Βουλγαρία – Ολλανδία 2-0

25 Μαρτίου 2017

Ο νυν στόπερ της Γιουβέντους, μπορεί να μην διάγει την καλύτερη φάση της καριέρας του, από την ημέρα αποχώρησής του από τον Άγιαξ, αλλά πολλοί ξεχνούν πως διανύει μόλις στο 21ο έτος της ηλικίας του.

Ο Ντε Λιχτ, από μικρός «έπεσε» στα βαθιά και μόλις στα 17,5 περίπου χρόνια του, φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο στο στήθος. Αν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες;

Αν σκεφτεί κανείς πως την επόμενη σεζόν έφτασε με τον Άγιαξ ένα «βήμα» από τον τελικό του Champions League, μάλλον τα κατάφερε, απλώς πρέπει η καριέρα του να ξαναμπεί στις σωστές «ράγες». Το ταλέντο, πάντως, δεδομένα υπάρχει.


Πάουλο Φούτρε
, 17 ετών / 6 μηνών / 24 ημερών

Πορτογαλία – Φινλανδία 5-0

21 Σεπτεμβρίου 1983
Εικόνα

Μέλος αναντικατάστατο μίας Πόρτο που σάρωσε εντός και εκτός συνόρων. Ο Πάουλο Φούτρε υπήρξε ένας σπάνιας «κοπής» μεσοεπιθετικός, από τα καλύτερους που έχουν παραχθεί ποτέ στην Ιβηρική χώρα και η ανάδειξή του σε ποδοσφαιριστή της χρονιάς επί δύο συναπτά έτη (1986, 1987) στην Πορτογαλία, το αποδεικνύει!

Το αποκορύφωμα της καριέρας του;

Έφτασε ως την κατάκτηση του Champions League με τους «δράκους» το 1987, καταφέρνοντας, παράλληλα, να γράψει 44 συμμετοχές με το εθνόσημο, συνδυάζοντάς τες με 7 γκολ.


Ένα μπόνους... ελληνικό!

Όπως σε κάθε ποδοσφαιρική ιστορία, έτσι και σε αυτήν, το ελληνικό στοιχείο δεν απουσιάζει!

Επί τέσσερις δεκαετίες τα πρωτεία στη συγκεκριμένη λίστα κρατούσε ο «μπομπέρ», Θωμάς Μαύρος, που σε ηλικία 17 ετών, 8 μηνών και 16 ημερών, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας, στην ήττα του ομάδας μας από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, στις 16 Φεβρουαρίου του 1972.

Τα «ηνία» τα είχε παραλάβει από τον Μίμη Δομάζο, που είχε φορέσει για πρώτη φορά τη «γαλανόλευκη» στις 2 Δεκεμβρίου του 1959, όταν η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Δανία με 1-3. Ήταν 17 ετών, δέκα μηνών και δέκα ημερών.

Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, ένα από τα πολλά ταλέντα που «ξεπήδησαν» από το φυτώριο του Παναθηναϊκού στην Παιανία, έγραψε ιστορία.

Ο Στέφανος Καπίνο, στην ηλικία των 17 ετών, 7 μηνών και 28 ημερών, φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο και κάθισε κάτω από τα γκολπόστ, στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρουμανία στις 15 Νοεμβρίου του 2011, η οποία ολοκληρώθηκε ξανά με ήττα του εθνικού μας συνόλου!
Ελλάδα-Ρουμανία 1-3

Αυτό που μένει, ωστόσο, είναι πως ο «βενιαμίν» τότε, Καπίνο, μπήκε στα βιβλία ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και το κατόρθωμά του, δεν μοιάζει εύκολο να ξεπεραστεί.

Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως για να «σπάσει» κάποιος το προηγούμενο ρεκόρ, χρειάστηκαν σχεδόν σαράντα χρόνια!

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0