Football Talk

Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Ένα ντέρμπι που τα έχει… όλα!

Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Ένα ντέρμπι που τα έχει… όλα!

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και οι καταστάσεις διαφοροποιούνται. Το ντέρμπι της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να χάσει την αίγλη του, όμως σίγουρα, τα πράγματα δεν έχουν σχέση με άλλα.

Ένα ντέρμπι, είναι πάντα ντέρμπι. Ότι συνθήκες και να επικρατούν, ότι και να συμβαίνει στα στρατόπεδα των δύο ομάδων, η σημασία ενός ιστορικού και μεγάλου αγώνα δεν αλλάζει. Έτσι, και το ματς ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα έχει διατηρήσει την δική του αίγλη, ακόμα και αν οι ρόλοι έχουν… αντιστραφεί.

Σίγουρα, τίποτα δεν θυμίζει τα μεταξύ τους παιχνίδια προ δεκαετίας, όταν οι «μπλαουγκράνα» είχαν την δυναμική να διασύρουν την Ατλέτικο με… 5άρες και 6άρες. Αντίθετα, το φαβορί στο ζευγάρι είναι οι «ροχιμπλάνκος» και υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτό. Η απουσία του Λιονέλ Μέσι, η επιρροή του Σιμεόνε και τα νέα δεδομένα!

Τα περισσότερα παιχνίδια μετά την συμπολίτισσα Ρεάλ και το σερί…

Το ζευγάρι της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι από τα αρχαιότερα στο ισπανικό παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η κόντρα τους ξεκινάει μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι σήμερα, είναι από τα ματς που κρατάνε την Ισπανία μπροστά στην τηλεόραση. Το σημερινό παιχνίδι (02/10) είναι το 213ο στην ιστορία τους.

Για την Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι ο πιο συχνός αντίπαλος η Μπαρτσελόνα αλλά για τους «μπλαουγκράνα», προηγείται η συμπολίτισσα, Ρεάλ με 225. Βέβαια, τα τελευταία παιχνίδια δεν γέρνουν και τόσο προς την ομάδα της Βαρκελώνης. Συγκεκριμένα, στα τέσσερα προηγούμενα ματς, οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν πετύχει ούτε μία νίκη, ανεξαρτήτου διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, έχει δύο ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες.

Ο Γκριεζμάν, ο Σουάρες και ο… «δολοφόνος» Μέσι

Κάτι αξιοσημείωτο από τη σημερινή μάχη, είναι πως από την τελευταία νίκη της Μπαρτσελόνα με 1-0 μέσα στην Μαδρίτη, δεν υπάρχει κανείς από τους τρεις επιθετικούς στο ρόστερ των «μπλαουγκράνα». Και μιλάμε για δύο χρόνια πίσω. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο μοναδικό, πως οι δύο από αυτούς θα βρεθούν… απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Συγκεκριμένα, οι «ροχιμπλάνκος» λειτούργησαν, εδώ και δύο καλοκαίρια, ως η ομάδα που κάνει δικούς της, τους ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται.

Αρχικά ο Λουίς Σουάρες και στη συνέχεια ο Αντουάν Γκριεζμάν. Ο Ουρουγουανός επιθετικός είχε μείνει ελεύθερος από τους «μπλαουγκράνα» και η Ατλέτικο κατάφερε να τον κάνει δικό της. Ο ίδιος, ως αποζημίωση, την οδήγησε στην κορυφή της Ισπανίας με 21 γκολ σε 34 ματς ενώ φέτος, έχει μπει δυναμικά με τέσσερα τέρματα στα πρώτα εννιά παιχνίδια. Από την άλλη, ο Γάλλος στράικερ μετά από δύο «εφιαλτικά» χρόνια στην Βαρκελώνη, αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη του θητεία, είχε ματώσει 134 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 239 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Στην επιστροφή του, ψάχνει να βρει τον παλιό του εαυτό και στο τελευταίο ματς κόντρα στη Μίλαν, έδωσε τη νίκη με 2-1. Ταυτόχρονα, η Ατλέτικο Μαδρίτης, για πρώτη φορά μετά το 2005, δεν θα έχει απέναντί της τον Λιονέλ Μέσι. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Αργεντινός μετρούσε 32 γκολ και ήταν το δεύτερο καλύτερο «θύμα» του, τότε η απουσία του παίζει τεράστιο ρόλο.

Πως άλλαξαν (τόσο) τα δεδομένα…

Το 2012, η Μπαρτσελόνα έπαιρνε το τρίποντο στο Καμπ Νου με το θριαμβευτικό 4-1 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και απλώς έδινε… συνέχεια στα μεγάλα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Ενδεικτικός πως στον 21ο αιώνα, οι «μπλαουγκράνα» έχουν επικρατήσει με μεγάλα σκορ, μεταξύ των οποίων το 6-0 μέσα στη Μαδρίτη το 2007. Ωστόσο, τα πάντα έχουν έρθει… τούμπα.

Τα τελευταία χρόνια η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει εξελιχθεί σε μία υπολογίσιμη αλλά και πολύ δύσκολη αντίπαλο, η οποία διεκδικεί κάθε χρόνο το πρωτάθλημα και έχει όλα τα φώτα να μπει «σφήνα» στο ζευγάρι Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα. Η ομάδα της Βαρκελώνης έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα το… μαρτυρούν. Ήδη, είναι το -5 από την κορυφή με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες ενώ στο Champions League, είναι στον πάτο του ομίλου με μηδέν βαθμούς και δύο 3άρες (Μπάγερν και Μπενφίκα).

Ξανατονίζουμε. Μπορεί τα παραπάνω να δείχνουν την Ατλέτικο Μαδρίτης ως το ακλόνητο φαβορί, όμως τα ντέρμπι δεν αλλάζουν ποτέ. Σε ότι κατάσταση και αν βρίσκεται η κάθε ομάδα. Η μόνη διαφορά τους, είναι πως για την Μπαρτσελόνα, αυτό το παιχνίδι θα κρίνει πολλά. Όχι τα πάντα αλλά πολλά.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0