Football Talk

Η Σέλτικ κέρδισε, κράτησε το μηδέν μετά από δύο χρόνια και ψάχνει την ευρωπαϊκή της... αίγλη!

Η Σέλτικ κέρδισε, κράτησε το μηδέν μετά από δύο χρόνια και ψάχνει την ευρωπαϊκή της... αίγλη!

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της Σέλτικ, ανήκουν στο… παρελθόν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να επιστρέψουν. Μετά από αρκετές βαριές ήττες, οι Σκωτσέζοι επέστρεψαν στις νίκες και μάλιστα, με το "μηδέν" στην άμυνα.

2012/13. Σχεδόν εννιά χρόνια πίσω, η Σέλτικ έγραφε ιστορία και έπαιρνε τεράστια νίκη μέσα στην Σκωτία, απέναντι στην Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα. Μία επικράτηση που μπήκε στο βιβλίο της ιστορίας, δίπλα σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Παιχνίδια που δημιούργησαν το κατάλληλο ευρωπαϊκό προφίλ.

Πριν δύο χρόνια, ο διπλός θρίαμβος επί της Λάτσιο με 2-1 σε καθένα ματς, χάρισε την πρωτιά στον όμιλο. Όμως, από εκεί και πέρα, τα πράγματα δυσκόλεψαν απότομα. Η Σέλτικ μετατράπηκε σε έναν «σάκο του μποξ» για κάθε είδους σύλλογο και κόντρα στη Λεβερκούζεν, το επιβεβαίωσε.

Ωστόσο, κόντρα στην Φενερεντβάρος, η Σέλτικ έβαλε… στοπ. Εκτός από την πρώτη νίκη μετά από καιρό, οι δευτεραθλητές της Σκωτίας κράτησαν το «μηδέν» στην εστία και αυτό το αποτέλεσμα, είναι το κατάλληλο για την αφετηρία της επιστροφής της ευρωπαϊκής της αίγλης.

Διασυρμοί αλλά και… ιστορικές βραδιές!

Η Σέλτικ δεν ήταν ποτέ η μεγάλη δύναμη. Στο Champions League τα έβρισκε σκούρα, όμως ποτέ δεν ήταν μία εύκολη επιλογή. Μπορεί εκτός έδρας να μην κατάφερνε να γίνει εμπόδιο, όμως μέσα στην Σκωτία, μετατρεπόταν εύκολα σε… στραβοπάτημα των μεγάλων. Πάντως, οι βαριές ήττες, δεν είναι λίγες, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Από τη μία το 6-1 στη Γλασκόβη και το 7-0 στη Βαρκελώνη από τη Μπαρτσελόνα, και από την άλλη το 7-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι. Παράλληλα, όμως, η νίκη με 2-1 επί των «μπλαουγκράνα» αλλά και οι δύο μεγάλες ισοπαλίες με την Μάντσεστερ Σίτι, είναι μερικά γεγονότα που έχουν γραφτεί στην ιστορία των Σκωτσέζων. Όπως και οι δύο νίκες σε ισάριθμα ματς με την Λάτσιο. Η Σέλτικ δεν ήταν ποτέ το φόβητρο αλλά ούτε και ένας εύκολος αντίπαλος. Μπορούσε κάθε στιγμή να κάνει την ζημιά και να διαφημίσει το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο.

Από καταστροφή σε… καταστροφή!

Το 2019/20, η Σέλτικ κατάφερε να προκριθεί ως πρώτη στον όμιλο της, στους «32» του Europa League. Από τότε, ξεκίνησε και η απόλυτη… κάθοδος. Ο αποκλεισμός με «κάτω τα χέρια» από την Κοπεγχάγη, ήταν η αρχή ενός πραγματικού ευρωπαϊκού… εφιάλτη που είχε αφετηρία την προηγούμενη σεζόν.

Οι όμιλοι του Europa League, μετατράπηκαν σε μία επίπονη διαδικασία για την εστία των Σκωτσέζων. Μπορεί η Σέλτικ να μάζεψε τέσσερις βαθμούς, αλλά το τέρμα της, παραβιάστηκε αρκετές φορές. Συνολικά, δέχθηκε 19 γκολ σε έξι αναμετρήσεις κόντρα στις Λιλ, Σπάρτα Πράγας και Μίλαν. Μία επίδοση, που μόνο θετική δεν ήταν για τους Κέλτες.

Η φετινή σεζόν ήταν απλά μία… συνέχεια της περσινής. Στην πρεμιέρα του Europa League, η Ρεάλ Μπέτις κατάφερε να πάρει το τρίποντο με 4-3, παρότι οι Κέλτες προηγήθηκαν με 2-0 μέσα στην Ανδαλουσία. Στη δεύτερη αγωνιστική, η Μπάγερ Λεβερκούζεν απλώς εξέθεσε ξανά τα τεράστια προβλήματα της Σέλτικ. Το 4-0 μέσα στην Γλασκόβη, ήταν η πιο βαριά μετά την… Μπαρτσελόνα των Μέσι και Νεϊμάρ.

Από την Κλουζ στη… Φερεντσβάρος

Είχε να κρατήσει το μηδέν από τις 3 Οκτωβρίου του 2019. Σχεδόν δύο χρόνια πριν, με το ίδιο σκορ, στην ίδια έδρα, για την ίδια διοργάνωση. Τότε, η Κλουζ ήταν η ομάδα η οποία υπέκυψε στην ανωτερότητα της Σέλτικ και ηττήθηκε με 2-0. Αυτή τη φορά, ήταν η Φερεντσβάρος για την 3ηαγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Οι γηπεδούχοι μπορεί να μην έπεισαν όμως το γεγονός πως κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, ήταν η αφετηρία για να επιστρέψει η ευρωπαϊκή αίγλη του συλλόγου. Μετά από άσχημες βραδιές, οι Σκωτσέζοι βρίσκονται στην 3η θέση και διεκδικούν την ευκαιρία να περάσουν στο Europa Conference League.

Σίγουρα, μένουν ακόμα τρεις αγωνιστικές, όμως το πρόβλημα στον σκωτσέζικο σύλλογο, παραμένει έντονο. Ο Αργύρης Ποστέκογλου έδειξε πως είναι ακόμα έτοιμος να κάνει την διαφορά και κόντρα στην Φερεντσβάρος έκανε την αρχή.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0