Football Talk

Παρί Σεν Ζερμέν - Μάντσεστερ Σίτι: Μία «μάχη» δύο κρατών, με κορυφαίους ποδοσφαιριστές, αλλά χωρίς… Champions League! (video)

Παρί Σεν Ζερμέν  - Μάντσεστερ Σίτι: Μία «μάχη» δύο κρατών, με κορυφαίους ποδοσφαιριστές, αλλά χωρίς… Champions League! (video)

Κάτι περισσότερο από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, φαίνεται πως θα κάνει την εμφάνισή του, σε λίγες ώρες στις οθόνες μας, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League, με την Παρί Σεν Ζερμέν να υποδέχεται την Μάντσεστερ Σίτι, και τον Πεπ Γκουαρδιόλα να ταξιδεύει στο Παρίσι για να συναντήσει τον… Λιονέλ Μέσι, που πριν από μία δεκαετία, «εκτόξευσε»!

Πρόκειται αναμφίβολα για δύο ομάδες που οικονομικά, έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω την συζήτηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δύο ομάδες που εκτοξεύτηκαν, όταν ξεκίνησαν να διοικούνται από δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες από την Αραβία και το Άμπου Ντάμπι, και κατέστησαν σαφές με τις μεταγραφικές τους κινήσεις πως «αν πληρώσεις, μπορείς να κάνεις δικό σου τον οποιονδήποτε».

Ο λόγος φυσικά για την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι. Δύο συλλόγους που δεν έχουν κατακτήσει το Champions League (με την επωνυμία του Champions League), ποτέ στην ιστορία τους και πλέον καλούνται να αναμετρηθούν επί γαλλικού εδάφους, θέλοντας να αποδείξουν ποια εκ των δύο, είναι ισχυρότερη.

Τα ρόστερ των δύο ομάδων και η κοινή μεταγραφική πολιτική

Ένα ματς που δεν χωράει προβλέψεις. Κοιτώντας τα ρόστερ των δύο ομάδων αντιλαμβάνεται κανείς τον λόγο. Από την μία έχουμε τον Λιονέλ Μέσι, τον Νειμάρ, τον Εμπαπέ, τον Βαινάλντουμ, και φυσικά τον Σέρχιο Ράμος που όμως δεν είναι διαθέσιμος, και από την άλλη τον καλύτερο αμυντικό της Premier LeagueΡούμπεν Ντίας, τον Μπερνάρντο Σίλβα, τον Μαχρέζ, τον Γκρίλις, τον Στέρλινγκ, και κατά βάση την ομάδα που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, «φτιάχνοντας» την ιστορία της.

Τεράστια ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που σε μία ουτοπική ομάδα θα μπορούσαν να αγωνιστούν μαζί, αλλά πολλές φορές, ακόμη και τώρα, ο πλουραλισμός των επιλογών που διαθέτουν τόσο ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, όσο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, τους αναγκάζει σε ορισμένες περιπτώσεις, να αφήσουν μερικά εξ’ αυτών στον πάγκο.

Πέρα από τη κοινή ποδοσφαιρική νοοτροπία που διακρίνει τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν, και η αγωνιστική τους κατάσταση δεν φαίνεται να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες διαφορές.

Το μέτριο ξεκίνημα σε Premier League και Ligue 1 αντίστοιχα

Οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα, ξεκίνησαν άσχημα την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου τους χάνοντας στην πρεμιέρα από την Τότεναμ με 1-0, εν συνεχεία βελτιώθηκαν, πέτυχαν πέντε γκολ στην Άρσεναλ, και από έξι στην Λειψία και την Γουίκομ, αλλά και πάλι η αστάθεια έκανε την εμφάνισή της, με το 0-0 απέναντι στην Σαουθάμπτον στο Έτιχαντ να έχει να εμφανιστεί τρία χρόνια!

Παρόλα αυτά, το αγωνιστικό προφίλ της Μάντσεστερ Σίτι και το… απρόβλεπτο που την διακρίνει, την οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό «διπλό» με 1-0 επί της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ, χάρη σε ένα ωραίο γκολ του Γκαμπριέλ Ζεσούς, ο οποίος σε 44 διαφορετικά ματς έχει βρει δίχτυα, και οι «γαλάζιοι» δεν έχουν ηττηθεί ουδέποτε!

Από την άλλη πλευρά, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, αντιμετωπίζει αντίστοιχα αγωνιστικά ζητήματα, τα οποία σαφώς έγιναν περισσότερο αντιληπτά στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, μετά το 1-1 με την Μπριζ, στην πρεμιέρα του Champions League.

Ο Λιονέλ Μέσι αγωνίζεται, αλλά δεν έχει βρει δίχτυα ακόμη, με την Παρί Σεν Ζερμέν να επικρατεί χάρη σε δύο γκολ του Χακίμι επί της Μετς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και να αναμένει την απόλυτη προσαρμογή του Αργεντινού σε… συνθήκες Παρισιού!

paris_saint-germain_v_manchester_city_-_uefa_champions_league_semi_final_leg_one.jpg

Το δύσκολο εγχείρημα της προσαρμογής των Μέσι και Γκρίλις σε δύο «πολυτελή ρόστερ»

Αυτό άλλωστε ήταν και το δυσκολότερο εγχείρημα, τόσο για τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, όσο και για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Να εντάξουν στο ρόστερ τους με πλήρη ομαλότητα τους δύο ποδοσφαιριστές που τους κόστισαν υψηλότερα από τους υπολοίπους.

Τον Λιονέλ Μέσι, του οποίου η αντίδραση στην αλλαγή του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο συζητήθηκε ιδιαίτερα, και τον Τζακ Γκρίλις, για τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε 100 εκατομμύρια, και δειλά-δειλά ξεκινάει την απόσβεσή τους, έχοντας μάλιστα πετύχει ένα γκολ και μία ασίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όντας ο πρώτος Άγγλος τα τελευταία 17 χρόνια, που αναδεικνύεται πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής στο Champions League στο ντεμπούτο του!

Οι ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τις δύο ομάδες ωστόσο δεν αφορούν αποκλειστικά την ποδοσφαιρική λογική ή αν θέλετε τον αλόγιστο τρόπο σκέψης με τον οποίο επιλέγουν να κινηθούν στην εκάστοτε μεταγραφική περίοδο, ούτε την αγωνιστική τους κατάσταση που βελτιώνεται συνεχώς, αλλά δεδομένα χρειάζεται υπομονή και χρόνο. Υπάρχουν άλλωστε και διαφορές

Οι αριθμοί τους στα social media και η παράδοση του Πεπ Γκουαρδιόλα απέναντι στον Ποτσετίνο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αριθμοί τους στα social media. Η μεν πρωταθλήτρια Αγγλίας διαθέτει γύρω στους 26 εκατομμύρια followers, ανεβάζοντας διαρκώς τους αριθμούς της, εν αντιθέσει με την Παρί Σεν Ζερμέν, που με την μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι, εκτοξεύτηκε, παρουσιάζοντας σχεδόν τα διπλά νούμερα (50 εκατομμύρια)!

Καταληκτικά, φτάνουμε στην αναμέτρηση. Στην 6η τους συνάντηση τα τελευταία 13 χρόνια, με την Μάντσεστερ Σίτι να είναι αήττητη, μετρώντας τρεις νίκες και την Παρί Σεν Ζερμέν να αναζητά την πρώτη της επικράτηση απέναντι σε αγγλική ομάδα, μετά το 2-1 επί της Λίβερπουλ, το Νοέμβριο του 2018!

Ο Μέσι συναντά ξανά τον άνθρωπο που απογείωσε την καριέρα του, έχοντας σταθεί δίπλα του με ασύλληπτους αριθμούς (219 ματς, 211 γκολ, 92 ασίστ) και ο Αργεντινός θα αποτελέσει και επίσημα συμπαραστάτη του Νειμάρ σε ευρωπαϊκό ματς στην έδρα τους, για πρώτη φορά μετά το 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν το 2016!

Πλέον, δεν μιλούν τα οικονομικά δεδομένα, αλλά περνάμε στην ουσία του πράγματος. Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι κοντράρονται, με φόντο που περιλαμβάνει τον τελικό… του Champions League, πολλά δισεκατομμύρια (σχεδόν 2 δις τα δύο ρόστερ αθροιστικά), αμέτρητους αστέρες και μία διαφορετική νοοτροπία για το ποδόσφαιρο, που δεν χαρακτηρίζεται από… ρομαντισμό!

Θα καταφέρει ο Ποτσετίνο να κάνει… 21 απέναντι στον Πεπ (πρόκειται για την 21η συνάντησή τους) και να τον κερδίσει για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ο Καταλανός θα φτάσει στα έξι διαδοχικά ματς δίχως ήττα; Οψόμεθα…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0