Football Talk

Και 5-0 και 4-4 και 0-4 και διακοπή: Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δεν είναι ποτέ βαρετά!

Και 5-0 και 4-4 και 0-4 και διακοπή: Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δεν είναι ποτέ βαρετά!

Από τον θρίαμβο του 1982, στην ματσάρα του 1999 και από εκεί, στη γνωστή ιστορία με την το όπλο του Ιβάν Σαββίδη. Το BN Sports σας προσφέρει πέντε αξέχαστους αγώνες από το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Ημέρα ντέρμπι η σημερινή (26/09), με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί την ΑΕΚ στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική της Superleague 1. Πρόκειται για το 148ο παιχνίδι στην ιστορία του, ωστόσο υπάρχουν πέντε περιπτώσεις, που το μεταξύ τους ντέρμπι, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει μείνει αξέχαστο.

Η μάχη τους έχει προσφέρει τρομερά παιχνίδια στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, έχουν υπάρξει και σκηνικά που δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό σκέλος, όπως για παράδειγμα η στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε στο γήπεδο με το όπλο και έκρινε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Πολλά γκολ, μοναδικό θέαμα και μία από τις ιδιαίτερες κόντρες της χώρας μας.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 5-0 (19/12/1982): Το ρεσιτάλ του Δημόπουλου!

Παράσταση για… έναν, μετέτρεψε ο ΠΑΟΚ το ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ τον Δεκέμβρη του 1982. Αμφότερες δεν ήταν από τα φαβορί για το πρωτάθλημα, κάτι που φάνηκε στο φινάλε, όπου ήταν κάτω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ωστόσο, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της εντός έδρας κόντρα στην Ένωση, στα πλαίσια του πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, στην κατάμεστη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ διασύρει την ΑΕΚ των Μανωλά, Νικολούδη και Βλάχο με 5-0 (!), προκαλώντας αίσθηση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Κούδας έβαλε μπροστά τον Δικέφαλο του Βορρά μόλις στο 11ο λεπτό και από εκεί πέρα, ήρθε η… καταιγίδα στο δεύτερο μέρος. Ο Κωστίκος διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων και ο Χρήστος Δημόπουλος, με ένα τρομερό ρεσιτάλ, έκανε χατ-τρικ, εκτοξεύοντας το σκορ στο τελικό 5-0.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 4-4 (20/09/1999): Το ματς του… αιώνα!

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1999, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά στην Τούμπα για τον 20ο αιώνα και φρόντισαν να προσφέρουν το καλύτερο παιχνίδι της ιστορίας του. Συγκεκριμένα, σε ένα χορταστικό ματς από όλες τις πλευρές, η Ένωση πήρε νωρίς προβάδισμα στο σκορ, χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ντράγκαν Τσίριτς στο 1ο λεπτό! Κάπου εκεί, άρχισε να φαίνεται πως η αναμέτρηση θα πάρει άλλες διαστάσεις. Ο ΠΑΟΚ απάντησε με τον Σπύρο Μαραγκό στο 15ο λεπτό, όμως η Ένωση μέχρι το 25’, είχε ανοίξει την «ψαλίδα» στο 1-3.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης και o… Κρίστιαν Ντόλμπεργκ των γηπεδούχων, ήταν οι σκόρερ αυτών των δύο τερμάτων. Ο δεύτερος, μείωσε προσωρινά σε 2-3 στο 35ο λεπτό, ολοκληρώνοντας ένα χορταστικό ημίχρονο. Ωστόσο, και το δεύτερο μέρος ήταν «πλούσιο» σε θέαμα. Με την έναρξή του, ο Τραϊανός Δέλλας κάνει το 2-4 και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ, κάνει μία τρομερή ανατροπή. Αρχικά, ο Γιώργος Γεωργιάδης μειώνει σε 3-4 και ο Αδόλφο Βαλέντσια ολοκληρώνει ένα απίστευτο ματς με το 4-4 στο 90’.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-2 (27/01/2002): Ανατροπή στην… ανατροπή!

Ακόμα ένα ματς που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όσων το παρακολούθησαν. Ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, απέναντι στην ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Γιώργος Γεωργιάδη στο 19ο λεπτό, όμως η Ένωση κατάφερε να φτάσει στην απόλυτη ανατροπή μέσα σε έξι λεπτά. Ο Ντέμης Νικολαϊδης έκανε την αρχή στο 33’ και ο Βασίλης Λάκης ολοκλήρωσε τη δουλειά, στο 39’.

Βέβαια, το 1-2 δεν έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αφού στο 42ο λεπτό, ο Αναστάσης Κατσάμπης ισοφάρισε σε 2-2 για τον Δικέφαλο του Βορρά. Τελικά, ο Γιάννης Οκκάς ήταν εκείνος που έκανε την ανατροπή στην… ανατροπή, στο 75ο λεπτό, χαρίζοντας το τρίποντο στον ΠΑΟΚ. Βέβαια, στην τελευταία αγωνιστικής εκείνης της σεζόν, η ΑΕΚ διέλυσε τον ΠΑΟΚ με 6-2 στο «Νίκος Γκούμας» και η διαφορά των 10 βαθμών, απέδειξε πως η ανατροπή ήταν το μόνο… σημαντικό για τον Δικέφαλο του Βορρά.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-4 (13/04/2008): Ο απόλυτος θρίαμβος και η… υπόκλιση στον Ριβάλντο!

Μία από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία της ΑΕΚ. Μπορεί στο τέλος να μην συνοδεύτηκε με τίτλο για πολύ λίγο, όμως η Ένωση πήρε τεράστιες νίκες και φαινόταν… ανίκητη. Μία τέτοια επίδειξη δύναμης, έκανε και μέσα στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μέχρι το 25ο λεπτό, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν… καταιγιστικοί.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πέτυχε το πρώτο του γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος για να κάνει το 1-0 ενώ το παράδειγμά του, ακολουθήσαν και οι Ίσμαελ Μπλάνκο και Νίκος Λυμπερόπουλος για το 3-0. Το «κερασάκι» στην τούρτα έβαλε ο Μοχάμεντ Καλόν στο 82ο λεπτό, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο της ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα. Φυσικά, αξιοσημείωτη είναι η στιγμή όπου ο Ριβάλντο αφήνει τη θέση του στον Παναγιώτη Κονέ, στο 83ο λεπτό και δέχεται το ζεστό χειροκρότημα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3 α.α. (11/03/2018): Το όπλο του Σαββίδη που έκρινε ένα… ολόκληρο πρωτάθλημα!

Αν πρέπει κάποιος να θυμηθεί κάτι από το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, σίγουρα, είναι η στιγμή της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, στις 11 Μαρτίου του 2018. Οι δύο ομάδες είναι διεκδικούν στα ίσια το πρωτάθλημα και το ντέρμπι της Τούμπας κρίνει σε μεγάλο βαθμό, ποιος θα το κατακτήσει. Το 0-0 έμεινε μέχρι και τα τελευταία λεπτά, όταν στο 90’, ο Φερνάντο Βαρέλα παίρνει τη κεφαλιά και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Κομίνης σε συνεννόηση με τον βοηθό του, ακυρώνει το τέρμα καθώς ο Μαουρίτσιο φαίνεται πως μπήκε στη φάση ενώ ήταν οφσάιντ, σε μία αρκετά οριακή απόφαση. Ξεκινάει ένας μεγάλος πανικός, με τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται έντονα στον διαιτητή και για επτά λεπτά να επικρατεί ένας χαμός. Το αποκορύφωμα ήρθε, όταν ο Ιβάν Σαββίδης κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, ενώ είχαν ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, ζητώντας από την ομάδα του να αποχωρήσει από το γήπεδο. Ταυτόχρονα, ο Λούμπος Μίχελ των γηπεδούχων πήγε προς τον διαιτητή λέγοντάς του: «Τελείωσες». Φυσικά, η εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, ήταν του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στην ζώνη του. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΑΕΚ πήρε το παιχνίδια στα χαρτιά και εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν, αφήνοντας τον Δικέφαλο δεύτερο.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0