Football Talk

Οι προπονητές της Superleague που δεν πρόλαβαν να κάνουν... παρέλαση την τελευταία πενταετία!

Οι προπονητές της Superleague που δεν πρόλαβαν να κάνουν... παρέλαση την τελευταία πενταετία!
Μπορεί η SuperLeagueνα περνά τώρα στην 4η «στροφή» της, όμως δεν είναι μόνο ένας ο προπονητής που έχασε την θέση του, πριν καν διεκδικήσει για περισσότερες από τρεις φορές τη νίκη. Ο λόγος βεβαίως για τον έμπειρο Γιάννη Πετράκη στον Απόλλωνα Σμύρνης, και για τον Βίκτορ Σάντσεθ. Παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον «κανόνα» του ελληνικού πρωταθλήματος, αναφορικά με την υπομονή ή… όχι των διοικήσεων στους ανθρώπους που πριν μερικές εβδομάδες, επέλεξαν!

Το πρωτάθλημα της SuperLeagueκαθυστέρησε δεδομένα να εκκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις, όμως ήδη πρόφτασε να φτάσει σε έναν αριθμό, που ούτε η PremierLeagueδεν έχει «αγγίξει» με το πέρας τεσσάρων αγωνιστικών.

Κάνουμε λόγο για τις απολύσεις προπονητών, καθώς εδώ και μερικές ώρες, δεν υπάρχει μία, αλλά δύο περιπτώσεις ανθρώπων, που αν και έκαναν προετοιμασία με τις ομάδες τους, και επιχείρησαν να μεταδώσουν το πλάνο τους στους ποδοσφαιριστές τους, απέτυχαν και αποχώρησαν.

Ο λόγος για τους Γιάννη Πετράκη στον Απόλλωνα Σμύρνης και Άνχελ Λόπεθ στον ΑτρόμητοΔύο προπονητές που προήλθαν από θετική σεζόν, αλλά δεν έπεισαν τις νέες τους ομάδες και… μας θύμισαν άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις της τελευταίες πενταετίας!

Αναλυτικά οι πιο γρήγορες «απολύσεις» προπονητών από το 2016 και έπειτα:

Βίκτορ Σάντσεθ (Ολυμπιακός): Πριν την έναρξη της SuperLeague, 2016-17

Επρόκειτο για ένα νεαρό προπονητή, ο οποίος επιλέχθηκε από την διοίκηση του Ολυμπιακού, εξαιτίας της μεγάλης γνώσης της ελληνικής πραγματικότητας που διέθετε. Είχε αποτελέσει άλλωστε βοηθό του Ερνέστο Βαλβέρδε, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στον Πειραιά και εν συνεχεία ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας, δίχως όμως επιτυχία.

Παρέμεινε για δύο μήνες στην Ελλάδα, στην επιστροφή του, κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού μόνο για 180 αγωνιστικά λεπτά, υπέστη έναν απρόσμενο αποκλεισμό από την Μπερ Σεβά δίχως να σκοράρει, και αποχώρησε!

2569551.jpg

Μπέσνικ Χάσι (Ολυμπιακός): 5η αγωνιστική, 2017-18

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν πως ο Μπέσνικ Χάσι θα καταφέρει να δώσει στην ομάδα του Ολυμπιακού την δική του ποδοσφαιρική «ταυτότητα», μετά την άφιξή του. Διέθετε την τεχνογνωσία, ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των ομάδων του για την είσοδό τους στο ChampionsLeague, ενώ επιθυμούσε να παράγει επιθετικό ποδόσφαιρο, πράγμα που στο άκουσμά του, έφερε σκέψεις στους φίλους της ομάδας, που σχετίζονταν άμεσα με τους Ερνέστο Βαλβέρδε και Μίτσελ.

Το ξεκίνημά του στον Πειραιά την σεζόν ήταν αναμφίβολα θετικό. Απέκλεισε τις Παρτίζαν και Ριέκα, έφερε εις πέρας την είσοδο στους ομίλους του ChampionsLeague, και μετρούσε έξι νίκες σε επτά αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Εντούτοις η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με 3-2 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όντας πίσω στο σκορ με 3-0 στο ημίχρονο, συνέχισε με ισοπαλία απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης (1-1), και έδωσε το τελευταίο του ματς στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ.

Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 2-0, οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση, επικράτησαν με 3-2 και ο Μπέσνικ Χάσι έδωσε την τελευταία του… συνέντευξη Τύπου επί ελληνικού εδάφους, τον Σεπτέμβρη του 2017!

4238258.jpg

Βαλεριάν Ισμαέλ (Απόλλων Σμύρνης) : 1η αγωνιστική, 2018-19

Μόλις μία αγωνιστική κάθισε στον πάγκο του Απόλλων Σμύρνης ο Γάλλος τεχνικός, Ισμαέλ Βαλεριάν, αφού όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, η διοίκηση του συλλόγου προσπαθούσε να παρέμβει σε διάφορα αγωνιστικά θέματα, τα οποία έφταναν ακόμη και σε υποδείξεις για την κατάρτιση της αρχικής ενδεκάδας. Ο Βαλεριάν έκανε λόγο μάλιστα και για απειλές, ενώ το μοναδικό του παιχνίδι, δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς στην πρώτη αγωνιστική της σεζόν, ηττήθηκε στην Ριζούπολη από την Λάρισα με 1-0.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή του είναι ότι έπειτα συμφώνησε με την Μπάρνσλεϊ, την οποία καθοδήγησε για 44 ματς, και εν συνεχεία βρέθηκε στην Γουέστ Μπρομ, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025, μετρώντας μία ήττα σε εννέα ματς!

4532227.jpg

Μιγκέλ Καρντόσο (ΑΕΚ): 1η αγωνιστική, 2019-20

Επί της ουσίας έκατσε στο τιμόνι της ομάδας, μόλις για 17 αγωνιστικές ημέρες, δίνοντας τρία ευρωπαϊκά ματς, και ένα ενενηντάλεπτο για την SuperLeague. Συνολικά πανηγύρισε μόνο στο ντεμπούτο του απέναντι στην Κραϊόβα με 2-0, ενώ στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Ξάνθη έφυγε με το «διπλό» από το ΟΑΚΑ με 2-1.

Τα συμπεράσματα βγήκαν άμεσα, η ψυχοσύνθεση της ομάδας δεν ταίριαξε με τα «θέλω» και τις επιλογές του Πορτογάλου προπονητή, και η αποχώρησή του ήταν άμεση!

4881891.jpg

Ντάνι Πογιάτος (Παναθηναϊκός): 3η αγωνιστική, 2020-21

Ακόμη μία περίπτωση προπονητή που απέδειξε περίτρανα πως επί ελληνικού εδάφους, η υπομονή δεν αποτελεί βασική αρετή της εκάστοτε ομάδας. Ο Ντάνι Πογιάτος έδωσε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στα μέσα Σεπτεμβρίου, και έναν μήνα μετά, έπειτα από τρεις αποτυχημένες απόπειρες, ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.

Η φιλοσοφία του ήταν διαφορετική, ο Ισπανός ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία μιας επαγγελματικής ομάδας, μετά την θέση που κατείχε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, και επιβεβαίωσε άμεσα πως «κάθε αρχή είναι και δύσκολη».

5144404.jpg

Γιάννης Πετράκης (Απόλλων Σμύρνης): 3η αγωνιστική, 2021-22

Τον Γιάννη Πετράκη επέλεξε ο Απόλλων Σμύρνης, μετά την περσινή επιτυχημένη πορεία του με τον Γιώργο Παράσχο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, αλλά ο έμπειρος τεχνικός δεν κατάφερε να παραμείνει για περισσότερο από τρεις αναμετρήσεις στον πάγκο της «ελαφράς ταξιαρχίας».

Για την ακρίβεια μάλιστα, ο Γιάννης Πετράκης είδε την… πρώην ομάδα του να δέχεται 11 γκολ σε τρία ματς, να μην κερδίζει κανένα, και αμφότερες πλευρές αντιλήφθηκαν από νωρίς, πως οι φιλοσοφίες τους δεν ταυτίζονται.

5353510.jpg

Άνχελ Λόπεθ (Ατρόμητος): 3η αγωνιστική, 2021-22

Καταληκτικά, φτάνουμε στον δεύτερο κατά σειρά προπονητή που απολύθηκε από τον σύλλογο που επιλέχθηκε το καλοκαίρι. Ο Ανχέλ Λόπεθ, άφησε τον Βόλο, υπέγραψε στον Ατρόμητο, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν επικράτησε σε καμία από τις 10 φιλικές αναμετρήσεις των Περιστεριωτών, και παρά την «λευκή» ισοπαλία της πρεμιέρας απέναντι στον Ολυμπιακό, εξακολουθούσε να μην πείθει.

Ακολούθησαν δύο ήττες, από τον Παναιτωλικό (1-2), και την πρώην ομάδα του με 3-0 αντίστοιχα, και εν τέλει η απόλυσή του, φέρνει τον Γιώργο Παράσχο ένα βήμα από την επιστροφή του στα Δυτικά Προάστια.

5379577.jpg

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0