Football Talk

Η Αλτάι έχει βαλθεί να… τρελάνει την Τουρκία και την Ευρώπη!

Η Αλτάι έχει βαλθεί να… τρελάνει την Τουρκία και την Ευρώπη!

Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στην 4η κατηγορία της Τουρκίας και έτοιμη να… αφανιστεί. Η Αλτάι, όμως, δείχνει έτοιμη να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε Τουρκία και Ευρώπη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της μεταγραφικής περιόδου, το όνομα του Τάσου Χατζηγιοβάνη έπαιξε δυνατά στα τουρκικά δημοσιεύματα. Ο άσος του Παναθηναϊκού βρέθηκε κοντά στο να μετακομίσει στην γειτονική χώρα, ωστόσο αποφασίστηκε από το «τριφύλλι» να παραμείνει στο ρόστερ.

Η ομάδα που τον ήθελε τόσο πολύ, ήταν η Αλτάι. Ο σύλλογος που επέστρεψε μετά από 19 χρόνια στην πρώτη κατηγορία της γειτονικής χώρας και άφησε πίσω την παρουσία της στα κατώτερα πρωταθλήματα της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, δείχνει έτοιμη να μας… τρελάνει!

Επιστροφή μέσω… play off!

Η δεύτερη κατηγορία Τουρκίας έχει το σύστημα της Championship της Αγγλίας για την άνοδο. Οι δύο πρώτοι ανεβαίνουν απευθείας και από την 3η μέχρι την 6η θέση, παίζουν play off για ένα «εισιτήριο». Τη περσινή σεζόν, το θέμα της ανόδου ήταν ένα πραγματικό θρίλερ. Συγκεκριμένα, οι Αντάνα Ντεμιρσπόρ, Γκιρενσουσπόρ και Σαμσουνσπόρ τερμάτισαν με 70 βαθμούς (!), με τις δύο πρώτες να κερδίζουν τον προβιβασμό.

Αντίθετα, η Αλτάι κατάφερε να μπει στην 6άδα και συγκεκριμένα στην 5η θέση με 63 βαθμούς. Μπορεί να ήταν αουτσάιντερ, όμως η Αλτινορντού δεν στάθηκε εμπόδιο για εκείνη ώστε να πάρει την άνοδο. Με γκολ του πρώτου της σκόρερ, Μάρκο Παϊσάο στο 89ο λεπτό, επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια.

Το απίθανο της υπόθεσης, είναι πως τη σεζόν 2016/17, η Αλτάι πανηγύριζε την είσοδό της στην… τρίτη κατηγορία, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην 4η (!).

Κράτησε τα βασικά «γρανάζια» και πρόσθεσε… εμπειρία στον πάγκο!

Η άνοδος έφερε και έναν καλύτερο σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ήταν από τις πρώτες επιλογές για την ενίσχυση των εξτρέμ, ωστόσο η στάση του Παναθηναϊκού έβαλε φρένο σε αυτή την προοπτική. Ο Μάρτιν Ροντρίγκες της Κόλο-Κόλο ήταν ο ποδοσφαιριστής που κάλυψε το κενό του Έλληνα εξτρέμ ενώ ο Σέζαρ Πινάρες ήταν η ακριβότερη μεταγραφή με 1,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η ομάδα κράτησε τα βασικά της «γρανάζια». Εκτός από την αποχώρηση του Αντριέν Ρεγκατάν για τον Βόλο ΝΠΣ αλλά και του αριστερού μπακ, Μεχμέτ Ουγκουρλού για την Μπούρσασπορ, η Αλτάι διατήρησε στο ρόστερ της τους ποδοσφαιριστές που την βοήθησαν να ανέβει. Συγκεκριμένα, ο Αντρέ Ποκό που έχει αναλάβει τα ηνία του άξονα αλλά και ο πολύπειρος επιθετικός Μάρκο Παϊσάο βρίσκονται στην διάθεση του νέου προπονητή.

Η Αλτάι, βέβαια, είναι από τους λίγους συλλόγους που δεν διατηρούν μετά τον προβιβασμό, τον ίδιο προπονητή. Ουσιαστικά, τον περσινό Απρίλιο, ο Μουσταφά Ντενίζλι ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου. Ο 71χρονος τεχνικός έχει πλούσια εμπειρία στις πλάτες του και ήταν ο εκλεκτός της διοίκησης για να οδηγήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία.

Ξεκίνημα… όνειρο!

Μετά την χθεσινή επικράτηση επί της Μπεσίκτας, η Αλτάι φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα έπειτα από επτά αγωνιστικές και δείχνει πως είναι έτοιμη για την… έκπληξη. Συγκεκριμένα, μετράει πέντε νίκες και δύο ήττες, οι οποίες ήρθαν και… κολλητά. Πιο αναλυτικά, μετά από δύο σερί θριάμβους επί των Καϊσερισπόρ (3-0) και Αλάνιασπορ (4-1), είχε ισάριθμες σερί ήττες από τις Φενέρμπαχτσε και Κόνιασπορ.

Τότε, πολλοί περίμεναν να δουν την Αλτάι να καταρρέει, όμως έγινε ακριβώς το αντίθετο. Από εκείνα τα ματς, η ομάδα έχει το 3 στα 3, με τελευταίο θύμα τους «αετούς» των Μπατσουαγί και Πιάνιτς. Μένει να φανεί αν θα συνεχίσει η Αλτάι να γράφει ιστορία και να καταφέρει στην πρώτη της σεζόν στην Τουρκία, να κάνει και κάτι παραπάνω.

Με μπάτζετ κοντά στα 14 εκατ. ευρώ, η Αλτάι θα μπορούσε να στοχεύει στην… παραμονή στην πρώτη κατηγορία, όμως ο τουρκικός σύλλογος το πάει ένα βήμα παραπάνω. Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0