Football Talk

Η Premier League «έλαμψε» στην Ελλάδα και η συνταγή κρίνεται… επιτυχημένη!

Η Premier League «έλαμψε» στην Ελλάδα και η συνταγή κρίνεται… επιτυχημένη!

Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές της Premier League που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και απέδειξαν τον λόγο που κάποια στιγμή, ένας εκ των αγγλικών συλλόγων, επέλεξε να δαπανήσει ένα ποσό, για να τους κάνει δικούς του. To BN Sports θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις…

Μία εξαιρετική μεταγραφική κίνηση αναμένεται να ολοκληρώσει με κάθε επισημότητα, τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Άρης, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τον Καμαρά, που αγωνιζόταν στην Φούλαμ, μετρώντας 85 συμμετοχές και 16 γκολ στην Αγγλία, ενισχύοντας την «γραμμή κρούσης» του, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάποια ελληνική ομάδα αποφασίζει να στραφεί προς την… αγγλική αγορά για να πιστοποιήσει την αγωνιστική της ανόρθωση.

Περιπτώσεις όπως αυτές του Ρε της Άρσεναλ, του Κριστιάν Καρεμπέ, του Ματ Ντάρμπισαϊρ, του Τζιμπρίλ Σισέ, του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και του Τζοέλ Κάμπελ είναι μόνο κάποιες από τις… πολλές, που απέδειξαν πως το αγγλικό ποδόσφαιρο, έχει δώσει μερικά από τα αξιόπιστα ποδοσφαιρικά του ταλέντα σε ελληνικό σύλλογο, ενώ στην παρακάτω λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως του Γιάγια Τουρέ και του Κέβιν Μιραλάς, καθώς η χώρα μας αποτέλεσε το «δικό τους εισιτήριο» για να μετακινηθούν στην Premier League.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Κρίστοφερ Ρε (1998-99): Πέρασαν 23 χρόνια από τότε που η ΑΕΚ αποφάσισε να προβεί σε μία μεγάλη μεταγραφική κίνηση και να φέρει στην Ελλάδα τον Κρίστοφερ Ρε, ο οποίος είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο, στο νταμπλ που είχε κατακτήσει η Άρσεναλ, το 1997-98, πετυχαίνοντας μάλιστα και ορισμένα κρίσιμα γκολ.

Παρόλα αυτά, ο επιθετικός από την Λιβερία, δεν κατάφερε επί της ουσίας να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο και στην Αθήνα, καταγράφοντας μόλις 11 συμμετοχές, και πετυχαίνοντας 4 γκολ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΑΕΚ με τον Ρε στην βασική ενδεκάδα γνώρισε μόλις δύο ήττες, ενώ στα τέσσερα ματς που βρήκε δίχτυα, η «Ένωση» σκόραρε συνολικά 15 φορές και δέχθηκε μόλις δύο γκολ, με το ένα εκ των δύο να επιτυγχάνεται με αυτογκόλ του Άκη Ζήκου!

Κριστιάν Καρεμπέ (2001-04): Πρόκειται σαφώς για έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έκανε το δρομολόγιο Αγγλία – Ελλάδα, παραμένοντας παράλληλα και στην χώρα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο «Νησί».

Άλλωστε, αναφερόμαστε σε έναν παίκτη που ήρθε στον Πειραιά πλήρης από τίτλους, έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής Κόσμου (1998) και Ευρώπης (2000) με τη Γαλλία, ενώ είχε κατακτήσει και δύο φορές το Champions League (1998, 2000) με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα, ο Κριστιάν Καρεμπέ ήρθε στον Ολυμπιακό το 2001, έχοντας καταγράψει 33 συμμετοχές με την Μίντλεσμπρο την προηγούμενη σεζόν, και λίγο έλειψε να φτάσει τριψήφιο αριθμό εμφανίσεων με τα «ερυθρόλευκα».

Αγωνίστηκε 99 φορές, πέτυχε 4 γκολ και 5 ασίστ, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδος και την δεδομένη χρονική στιγμή, οι εξαιρετικές του σχέσεις με τον Ολυμπιακό, τον καθιστούν μέλος της ομάδας, έχοντας ως ενασχόληση τις μεταγραφικές περιπτώσεις που εδρεύουν στην Γαλλία.

Ματ Ντάρμπισαϊρ (2007-08): Μπορεί στην χώρα του ο Άγγλος να μην κατόρθωσε ποτέ να κάνει την διαφορά, παραμένοντας σαφώς ένα ταλέντο, που όμως δεν διακρίθηκε στο έπακρο ποτέ, όμως στην χώρα μας ο Ντάρμπισαιρ διένυσε μία από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του.

Η εμπειρία του από την Μπλάκμπερν έγινε άμεσα διακριτή στο ρόστερ του Ολυμπιακού, και ο Ντάρμπισαϊρ αποτέλεσε γρήγορα ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Στον Πειραιά αγωνίστηκε σε 36 ματς, συμμετείχε σε γκολ, είτε με έμμεσο, είτε με άμεσο τρόπο, στο 50% των αναμετρήσεων που έλαβε μέρος, και δεδομένα θα μείνει αλησμόνητος για το γκολ του στις καθυστερήσεις του συγκλονιστικού τελικού ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (4-4, νίκη για τον Ολυμπιακό στα πέναλτι). Ο Ντάρμπισαϊρ βρίσκει δίχτυα στο 95’ και ο τελικός συνεχίζεται…


Ζιλμπέρτο
Σίλβα (2008-11): Ο πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Βραζιλίας το 2002 μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2008, προκαλώντας «σοκ» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχαν περάσει, άλλωστε, μόλις έξι χρόνια από το ονειρεμένο για τη «Σελεσάο» καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας, και άλλα τέσσερα από το αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησε με τη φανέλα -και συχνά το περιβραχιόνιο- της Άρσεναλ.

Στην Ελλάδα κατάφερε να συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε ο Παναθηναϊκός να φτάσει στην κατάκτηση του double το 2010, αλλά και τη φάση των «16» στο Europa League της ίδιας σεζόν.

World Cup winner Gilberto Silva confirms retirement


Τζιμπρίλ Σισέ (2009-10):
 Κατά πολλούς πρόκειται πιθανώς για τον κορυφαίο ξένο που εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα. Το όνομα του Τζιμπρίλ Σισέ ήταν αναμφίβολα γνωστό στο ελληνικό κοινό, η αποτυχημένη θητεία του στην Λίβερπουλ -παρόλο που αποτέλεσε μέλος της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Champions League το 2005- και οι διαρκείς τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν ποτέ να καθιερωθεί στην Premier League, και ο Γάλλος πήρε την απόφαση να μεταβεί το 2009 στην χώρα μας και τους «πράσινους».

Οι δύο σεζόν του στην Ελλάδα ήταν μαγικές. Ο Σισέ πέτυχε 55 γκολ σε 89 εμφανίσεις, μοίρασε 16 ασίστ, οδήγησε… μόνος του τον Παναθηναϊκό στην δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος από το 2000 και έπειτα, και αποχώρησε από την Ελλάδα τον Μάϊο του 2011, με το τελευταίο του ματς να είναι απέναντι στην ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ (0-2 υπέρ του, με δύο ασίστ)!

Djibril Cisse: I felt no pressure on Istanbul penalty - Liverpool FC

Τζοέλ Κάμπελ (2013-14): Ο εξαιρετικός μπαλαδόρος, εξτρέμ της Άρσεναλ, που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε πως δεν στηρίχθηκε στο έπακρο από τον Αρσέν Βενγκέρ, αναλογικά με τα χαρακτηριστικά που διέθετε στο παιχνίδι του.

Ο Κάμπελ, ήρθε ως δανεικός στον Ολυμπιακό το 2013-14, παρέμεινε στον Πειραιά για μία σεζόν, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, έδωσε 11 τελικές πάσες και σκόραρε 8 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το γκολ του απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στους «16» του Champions League, αποτέλεσε και τον βασικότερο λόγο που ο επιθετικός της Κόστα Ρίκα, κέρδισε την επιστροφή του στους «κανονιέρηδες» άμεσα.

Το γκολ του μάλιστα με την φανέλα του Ολυμπιακού απέναντι στην Γιουνάιτεντ, αποτελεί μόλις το ένα από τα πέντε που έχει πετύχει απέναντι σε αγγλικό σύλλογο, σε ολόκληρη την καριέρα του!

Arsenal F.C. - Real soccer

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (2015-16): Πρόκειται πιθανόν για ένα από τα μεγαλύτερα «what if» στην ιστορία του σύγχρονου αγγλικού ποδοσφαίρου. Και αυτό διότι, ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ πραγματοποίησε εξαιρετικές σεζόν με την φανέλα της Τότεναμ την διετία 2005-07, αγοράστηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έναντι 38 εκατομμυρίων λιρών, το καλοκαίρι του 2008, αποτελώντας παράλληλα μέχρι και σήμερα, την 5η πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της, αλλά έπειτα ακολούθησε καθοδική πορεία…

Το πέρασμα του χρόνου τον έφερε και στην χώρα μας, με τον ΠΑΟΚ να αποσπά την υπογραφή του το 2015, αλλά τον Βούλγαρο επί της ουσίας να μην αποδίδει τα αναμενόμενα σε καμία περίπτωση. Παρέμεινε στην Θεσσαλονίκη για έξι μήνες, αγωνίστηκε σε 17 ματς σε πρωτάθλημα και play off, πετυχαίνοντας 3 γκολ, και βρέθηκε στην βασική ενδεκάδα μόλις σε τέσσερις αναμετρήσεις!

Φεντερίκο Μακέντα (2018-19): Και φτάνουμε στον Φεντερίκο Μακέντα. Τον βασικό επιθετικό του Παναθηναϊκού, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα, μετρώντας 98 εμφανίσεις και 36 γκολ, και αναμένεται και πάλι να αποτελέσει τον παίκτη «κλειδί» για το νέο τεχνικό της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αδυνατούν μέχρι και σήμερα να τον ξεχάσουν, καθώς το γκολ του, στο φινάλε της αναμέτρησης απέναντι στην Άστον Βίλα στο Όλντ Τράφορντ, οδήγησε στη νίκη με 3-2, και σηματοδότησε ένα εκπληκτικό σερί των «κόκκινων διαβόλων», στον δρόμο προς το 18ο πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας τον αριθμό κατακτήσεων της Λίβερπουλ!
Το γκολ του 17χρονου Μακέντα πριν από 11 χρόνια στο ντεμπούτο του με τη  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | in.gr

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0