Football Talk

Από τον Σεσκ Φάμπρεγας ως τον Ρομέλου Λουκάκου – Οι πέντε ποδοσφαιριστές που έφυγαν για ψίχουλα και γύρισαν με… χρυσάφι! (video)

Από τον Σεσκ Φάμπρεγας ως τον Ρομέλου Λουκάκου – Οι πέντε ποδοσφαιριστές που έφυγαν για ψίχουλα και γύρισαν με… χρυσάφι! (video)
Ο Ρομέλου Λουκάκου επιστρέφει στην Τσέλσι μετά από επτά χρόνια έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει το τότε ποσό πώλησής του να μοιάζει… μηδαμινό και ξυπνά «μνήμες» παικτών που έφυγαν για ψίχουλα, αλλά η επιστροφή τους κόστισε χρυσάφι.

Η προοπτική ενός ποδοσφαιριστή εύκολα εκμηδενίζεται, αλλά δύσκολα εκτοξεύεται. Όταν μάλιστα πρόκειται για κάποιον που ανήκει σε έναν τεράστιο σύλλογο όπου τα αποτελέσματα και οι τίτλοι οφείλουν να έρθουν υπό την πίεση του χρόνου, οι ευκαιρίες δεν περισσεύουν.

Τι γίνεται, όμως, όταν ένας παίκτης αποχωρεί με την χρηματιστηριακή του αξία στα «τάρταρα» κι επιστρέφει ως απόλυτος σταρ;

Ο Ρομέλου Λουκάκου αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Ήρθε στην Τσέλσι έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 από την Άντερλεχτ, αναχώρησε για την Έβερτον τρία χρόνια μετά έναντι 35, και πλέον επιστρέφει για το τριπλάσιο ποσό.

Το BN Sports, συγκέντρωσε και παρουσιάζει παρόμοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που λογίστηκαν ως άνθρακας, εν τέλει αποδείχθηκαν χρυσάφι και ως τέτοιες πληρώθηκαν.

Από τον Σεσκ Φάμπρεγας, στον Πολ Πογκμπά, κι από τον Ματς Χούμελς, στον Άλβαρο Μοράτα.


Σεσκ Φάμπρεγας – Από Μπαρτσελόνα προς Άρσεναλ

Έφυγε για 3.2 εκατομμύρια ευρώ (2003), γύρισε για 34 εκατομμύρια ευρώ (2011)

Ήταν καλοκαίρι του 2003, όταν η Άρσεναλ αποσπούσε την υπογραφή του 16χρονου -τότε- Σεσκ Φάμπρεγας, αφού οι «μπλαουγκράνα» δεν μπορούσαν να του εγγυηθούν συμμετοχές στην πρώτη ομάδα. Αντιθέτως, με τους «κανονιέρηδες» κάνει ντεμπούτο 40 μέρες μετά τη μετακίνησή του, σε ένα ματς του Carling Cup απέναντι στη Rotherham United.



Άλλωστε, τα 3.2 εκατομμύρια που πλήρωσαν για να τον αποκτήσουν έδειχναν πόσο πολύ τον πίστευαν ήδη από τα δεκαέξι του χρόνια. Το ποσό κρίνεται ως μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς πως με τα ίδια χρήματα αποκτήθηκε ο πολύπειρος τερματοφύλακας Γενς Λέμανς από την πρωταθλήτρια Γερμανίας το 2002, Ντόρτμουντ, στην ίδια μεταγραφική περίοδο.

Έκτοτε, καθιερώνεται ως ένας ποιοτικότατος χαφ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ξεκινά ένα μεταγραφικό σίριαλ γύρω από το όνομά του.
Ήταν η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων του 2009, όταν ο Τζοάν Λαπόρτα δήλωνε πως θέλει να τον φέρει πίσω στο Καμπ Νου, κάτι το οποίο γίνεται εν τέλει, δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Αυγούστου του 2011.

Μόνο που η Μπαρτσελόνα κλήθηκε να βγάλει από τα ταμεία της 34 εκατομμύρια ευρώ για ένα δικό της παιδί, ένα παιδί της «Μασία».


Ματς Χούμελς – Από Μπάγερν Μονάχου προς Ντόρτμουντ
Έφυγε για 4.2 εκατομμύρια ευρώ (2009), γύρισε για 30.5 εκατομμύρια ευρώ (2016)

Ο Χούμελς αποτελεί γνήσιο προϊόν των ακαδημιών της Μπάγερν Μονάχου, αφού εντάχθηκε από τα έξι του χρόνια στις υποδομές του συλλόγου.

Τον Ιανουάριο του 2008 παραχωρείται ως δανεικός στη Ντόρτμουντ και, εν τέλει, το καλοκαίρι του 2009, γίνεται μόνιμος κάτοικος της Βεστφαλίας, όπου χτίζει το ποδοσφαιρικό του όνομα.

Οι back-to-back κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2011, 2012), ένα νταμπλ (2012), ένας τελικός Champions League (2013) κι ένα Μουντιάλ το 2014, εκτοξεύουν τη χρηματιστηριακή του αξία και όταν η Μπάγερν Μονάχου επιθυμεί να τον φέρει πίσω, καταβάλλει 35 εκατομμύρια ευρώ.
Αν κρίνει κανείς τις έως τότε επιτυχίες του, μάλλον δεν την «πλήρωσε» και τόσο ακριβά.

Top facts about Mats Hummels

Πολ Πογκμπά – Από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προς Γιουβέντους

Έφυγε ως ελεύθερος (2012), γύρισε για 105 εκατομμύρια ευρώ (2016)

Οι ελάχιστες εμφανίσεις του Πολ Πογκμπά στο Old Trafford ήταν ο βασικός λόγος που ο 20χρονος -τότε- Γάλλος θέλησε να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας καταγράψει μόλις τρεις εμφανίσεις στην Premier League.

Αφού σάρωσε τα πάντα στην Ιταλία με τη φανέλα της «Γηραιάς Κυρίας», κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα στα ισάριθμα χρόνια παρουσίας του, με τα δύο τελευταία να συνδυάζονται με το Κύπελλο, είδε τις ποδοσφαιρικές μετοχές του να εκτοξεύονται.



Το μόνο παράπονο που άφησε η παρουσία στην Ιταλία, ήταν η κατάκτηση ενός Champions League. Κάτι που έφτασε κοντά στο να το φέρει εις πέρας το 2015, αλλά η υπερηχητική Μπαρτσελόνα είχε άλλη γνώμη.

Αυτή η αποτυχία, ίσως τον ώθησε στο να ψάξει μία νέα πρόκληση, μέσω των «κόκκινων διαβόλων». Μία πρόκληση που κόστισε, όμως, 105 εκατομμύρια ευρώ!


Ντιέγκο Κόστα – Από Ατλέτικο Μαδρίτης προς Τσέλσι
Έφυγε για 38 εκατομμύρια ευρώ (2014), γύρισε για 60 εκατομμύρια ευρώ (2019)

Η περίπτωση του Ισπανού φορ με βραζιλιάνικες ρίζες είναι ιδιάζουσα. Αποκτήθηκε σε ηλικία 19 ετών το 2007 έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από την Μπράγκα, ωστόσο με κάποιον μαγικό τρόπο, παρότι το καλοκαίρι του 2014 πωλήθηκε για 38 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να βγει ζημιωμένη.

Τρεισήμισι χρόνια μετά, στα 30 του έτη, επέστρεψε στους «ροχιμπλάνκος» για 60 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως τα 52 γκολ του στην Premier League να ευθύνονται για το ογκώδες ποσό. Ο καλός του εαυτός, όμως, έμεινε πίσω στο «Νησί».



Ο Ντιέγκο Κόστα δεν επανήλθε ποτέ στα γνωστά του επίπεδα και η πάντα προσεκτική και μετρημένη στο μεταγραφικό παζάρι Ατλέτικο Μαδρίτης, έμεινε να αναζητά τα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ που είδε μείον στο ταμείο της.


Άλβαρο Μοράτα – Από Ατλέτικο Μαδρίτης προς ακαδημίες Χετάφε
Έφυγε ως ελεύθερος (2007), γύρισε για 53 εκατομμύρια ευρώ (2020)

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης» έχει δηλώσει ο Άλβαρο Μοράτα, μόνο που η επιστροφή του στις τάξεις της, κόστισε κάτι παραπάνω από όσο θα μπορούσε, αν είχε γίνει άλλη αξιολόγηση των ικανοτήτων του.

Ο γεννημένος στη Μαδρίτη επιθετικός, ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ατλέτικο, πριν γίνει μέλος των υποδομών της Χετάφε και της Ρεάλ. Μετά από μία πετυχημένη πορεία σε Γιουβέντους και Τσέλσι, οι «ροχιμπλάνκος» αποφάσισαν να τον εντάξουν και πάλι στο δυναμικό τους. Με το αζημίωτο φυσικά!

Αρχικά, επέστρεψε ως δανεικός από τους «μπλε» του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2019, κάτι που κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την ενεργοποίηση της ρήτρας του, χρειάστηκαν άλλα 35 εκατομμύρια, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό στα 53.000.000 ευρώ!
Η μεγάλη του αγάπη κλήθηκε να… πληρώσει το γεγονός, πως τον αποχωρίστηκε νωρίς.

Alvaro Morata post Atletico Madrid throwback photo as he trains with  Spanish club after sealing move | Daily Mail Online

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0