Football Talk

Κάθε χρόνο και ένα… δάκρυ για την Μπαρτσελόνα!

Κάθε χρόνο και ένα… δάκρυ για την Μπαρτσελόνα!

Οι φίλοι των «μπλαουγκράνα» βλέπουν σχεδόν κάθε χρόνο και μία αποχώρηση ενός «θρύλου», με τον Λιονέλ Μέσι να αποτελεί το αποκορύφωμα από το 2014, που έχει ξεκινήσει αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Οι τελευταίες ώρες είναι δύσκολες για την Μπαρτσελόνα. Ο Λιονέλ Μέσι, μετά από 16 χρόνια δεν είναι πλέον ποδοσφαιριστής της και η Βαρκελώνη ζει πρωτόγνωρες στιγμές. Ο Αργεντινός αστέρας είναι ο τελευταίος που κλείνει την πόρτα από μία σειρά «θρύλων» που αποχωρούν κάθε χρόνο από το 2014.

Συγκεκριμένα, εκτός του 2019, οι «μπλαουγκράνα» μετρούν μία απώλεια κάθε χρόνο, από ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει ιστορία με την φανέλα της ομάδας. Η αρχή με τον Κάρλες Πουγιόλ, στα εκατομμύρια του Νεϊμάρ και από εκεί, στη μη ανανέωση του Αργεντινού αστέρα.

Ο αρχηγός Πουγιόλ και οι νέες προκλήσεις του Τσάβι…

Ήταν Μάρτιος του 2014. Ο Κάρλες Πουγιόλ καλεί τους πάντες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Μέσα στην Μπαρτσελόνα γνώριζαν τι θα ακολουθούσε αλλά έξω από αυτή, το έμαθαν από τα δικά του χείλη. Ο Ισπανός αμυντικός αποφασίζει να κρεμάσει τα παπούτσια του και να κλείσει μία καριέρα 15 ετών στα γήπεδα. Δεν άλλαξε ποτέ φανέλα στην ζωή του.

Έπαιξε συνολικά 593 παιχνίδια με τους «μπλαουγκράνα», βρίσκοντας 19 φορές δίχτυα και μοιράζοντας 13 ασίστ. Μία πραγματική «σημαία» του συλλόγου και ένας «αιώνιος» αρχηγός. Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται η σειρά του Τσάβι. Ενός ποδοσφαιριστής που ανδρώθηκε την ίδια χρονιά με τον Πουγιόλ (1999), όμως εκείνος, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Ο νυν προπονητής, είχε επιλέξει να δοκιμάσει την τύχη του στο Κατάρ και την Αλ Σάαντ έπειτα από 16 χρόνια στην Βαρκελώνη. Τίτλοι, διακρίσεις και 767 συμμετοχές ήταν το συντριπτικός απολογισμός του Ισπανού αστέρα, ο οποίος τίμησε, επίσης, όσο λίγοι την φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Η βραζιλιάνικη αποχώρηση και τα 222 εκατ. ευρώ…

Μετά την διπλή ισπανική αποχώρηση των αρχηγών, ήρθε σειρά των… Βραζιλιάνων. Το 2016, το (για πολλούς) κορυφαίο μπακ του 21ου αιώνα, Ντάνι Άλβες κάνει γνωστό πως δεν θα ανανεώσει με την Μπαρτσελόνα και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Γιουβέντους. Η πορεία του δεν συγκρίνεται με των προηγούμενων δύο, αλλά δεν πρόσφερε λίγα στα οκτώ χρόνια παρουσίας του.

Τα 21 γκολ και οι 101 ασίστ (!) δεν είναι λίγα για έναν αμυντικό, ο οποίος έγινε η επιτομή του φουλ μπακ. Δεν ήταν ο μόνος Βραζιλιάνος όμως. Ο πολύ καλός του φίλος, Νεϊμαρ, αποφασίζει να γραφτεί για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2017, ο Βραζιλιάνος αστέρας βλέπει την Παρί Σεν Ζερμέν να «σπάει» την ρήτρα στο συμβόλαιό του και να γίνει η ακριβότερη πώληση έναντι 222 εκατ. ευρώ (!). Ήταν και η αρχή για να διαλυθεί η τριάδα του MSN.

Όταν λύγισαν και οι… πέτρες με τον Ινιέστα και η αρχή του χάους με τον Σουάρες!

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την ιστορία της Μπαρτσελόνα. Σκόρερ σε μεγάλα ματς, διακρίσεις και ένας «στρατιώτης» που μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, τίμησε την φανέλα όσο λίγοι. Ο Αντρές Ινιέστα είπε το δικό του «αντίο», το καλοκαίρι του 2018, με την πιο χαρακτηριστική εικόνα, να είναι αυτή που κάθεται στο κέντρο του Camp Nou χωρίς παπούτσια και κάλτσες.

Επόμενη πρόκληση η Ιαπωνία και η Βίσελ Κόμπε, στην οποία παίζει μέχρι και σήμερα. Το παράδειγμά του, ευτυχώς, δεν ακολούθησε κανείς την αμέσως επόμενη χρονιά. Όμως, αυτό που έγινε το 2020, ήταν ακόμα πιο ισχυρό «χαστούκι». Ήταν η αρχή της καταστροφής για τους «μπλαουγκράνα».

Η ήττα στα προημιτελικά του Champions League με 8-2 (!) από την Μπάγερν Μονάχου, έφερε ολική ρήξη στις σχέσεις των ποδοσφαιριστών και της διοίκησης. Στο πλαίσιο της κόντρας του Λιονέλ Μέσι με τον Τζοσέπ Μπαρτομέου, ο Λουίς Σουάρες αποδεσμεύεται από τους «μπλαουγκράνα και βλέπει την πόρτα της εξόδου ως… παράπλευρη απώλεια. Έξι χρόνια, 195 γκολ και δεκάδες διακρίσεις, μιλούν από μόνες τους.

«Κλείνει» την πόρτα ο Λιονέλ Μέσι…

Έπειτα από επτά χρόνια, έφτασε η σειρά του Λιονέλ Μέσι. Το «κερασάκι» στην τούρτα, στον εφιάλτη που ζουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα. Μπορεί το γυαλί να είχε «ραγίσει», ο Λαπόρτα το ξανακόλλησε και τα οικονομικά του συλλόγου το έκανε θρύψαλα.

Ο Αργεντινός αστέρα δεν έγραψε απλά ιστορία. Έγινε μέρος της τόσο στο άθλημα, όσο και στην ομάδα. Ουσιαστικά, έρχεται για να κλείσει την πόρτα που άνοιξε ο Κάρλες Πουγιόλ. Ο έμπειρος άσος έμεινε ελεύθερος, το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και έγινε η έκτη αποχώρηση σε επτά χρόνια.


Κάθε αποχώρηση, είχε την δική της επιρροή. Η Μπαρτσελόνα από τους πέντε τίτλους σε ένα χρόνο, έφτασε να παίρνει με το ζόρι έναν και την μετά-Μέσι εποχή, υπάρχει και παρακάτω

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0