Football Talk

Μπαρτσελόνα-Μέσι: Οι αιτίες του χωρισμού στην πιο ρομαντική, ποδοσφαιρική σχέση

Μπαρτσελόνα-Μέσι: Οι αιτίες του χωρισμού στην πιο ρομαντική, ποδοσφαιρική σχέση

Το ποδόσφαιρο άλλαξε σελίδα και το BN Sports σας θυμίζει πως ακριβώς επήλθε η ολική ρήξη των σχέσεων μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του Λιονέλ Μέσι…

Σχετικά Άρθρα

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ωστόσο, πως κάθε άνθρωπος πρέπει να παίρνει τις ευθύνες των πράξεων και των αποφάσεων του». Η τοποθέτηση του Λιονέλ Μέσι, λίγο μετά τις δηλώσεις του Ερίκ Αμπιντάλ και τις «σπόντες» για τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.

Μία κίνηση που πολλοί νομίζουν πως ήταν η αρχή του τέλους των δύο πλευρών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Η 5η Αυγούστου του 2021, θα είναι για πάντα ως μία μέρα που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο. Το τέλος εποχής ενός μεγάλου αστέρα με τη φανέλα που όλοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν.

Τον Μάη του 2018, ήρθε η πρώτη στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι «φώναξε» πως η υπομονή εξαντλείται. Ένα παιδί που ήταν στην «μούγκα» όπως έλεγε ο Σεσκ Φάμπρεγκας στη Λα Μασία, άρχισε να ξεθαρρεύει με στόχο τον Τζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Από την ανοιχτή κόντρα με τον Αμπιντάλ στις υποθέσεις των Νεϊμάρ και Τσάβι και από εκεί, το «κερασάκι» με την αποχώρηση του Λουίς Σουάρες και η μεταγραφική ανικανότητα.

Ο Νεϊμάρ έγινε η… αφορμή!

Ο Λιονέλ Μέσι αγαπάει την Μπαρτσελόνα. Αυτό δεν μπορεί να το αναιρέσει κανείς. Είναι 16 χρόνιασε έναν σύλλογο που τον μετέτρεψε σε αυτό που είναι σήμερα με χειρουργική ακρίβεια. Όμως, όλοι οι άνθρωποι έχουν τα όρια τους. Ο Αργεντινός αστέρας είδε τον καλύτερό του φίλο, Νεϊμάρ να αποχωρεί το 2017.

Εκεί δεν έφταιγε η Μπαρτσελόνα αλλά τα 222 εκατ. ευρώ της Παρί Σεν Ζερμέν και η επιθυμία του Βραζιλιάνου. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, ο διεθνής άσος θέλει να επιστρέψει στην Βαρκελώνη. Οι «μπλαουγκράνα» δεν είχαν βρει ακόμα τον αντικαταστάτη του και έτσι, η μεταγραφή είχε αρκετά καλές προοπτικές.

Όλο το καλοκαίρι, οι διαπραγματεύσεις δεν σταμάτησαν αλλά τελικά, ο Βραζιλιάνος αστέρας δεν επέστρεψε ποτέ στην Ισπανία. Ο Μέσι ξενέρωσε και με το δίκιο του, αφού τα αποκτήματα για την αντικατάστασή του (Κοουτίνιο και Ντεμπελέ) είχαν αποτύχει παταγωδώς. Μάλιστα, το σχόλιο του ήταν «δεν ξέρω αν έκαναν ό,τι μπορούσαν», δείχνοντας πως ουδέποτε ο ισπανικός σύλλογος, είχε μπει δυναμικά στην απόκτησή του.

E8DXqJxVEAUUWR2.jpeg

Η ανοιχτή κόντρα με τον Αμπιντάλ και η στροφή σε… Μπαρτομέου!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε συμπληρώσει 2,5 χρόνια στην Μπαρτσελόνα, όταν ενημερώθηκε πως θα αποτελέσει παρελθόν, τον Γενάρη του 2020. Μία απόφαση που ήρθε έπειτα από τα αρνητικά αποτέλεσμα και το «μέτριο» ποδόσφαιρο, για να τον διαδεχτεί ο Κίκε Σετιέν. Μία επιλογή, καθαράαπό τον τεχνικό διευθυντή και άλλοτε ποδοσφαιριστή, Ερίκ Αμπιντάλ.

Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα θεώρησε την επιλογή του πρώην προπονητή της Μπέτις, ως την κατάλληλη για αντί- Βαλβέρδε, μην καταφέρνοντας να έρθει σε συμφωνία με τον Τσάβι. Μία εξέλιξη που έφερε τον εκνευρισμό του Μέσι καθώς ήταν ολοφάνερο, πως η Μπαρτσελόνα είχε κάνει αρκετά βήματα «πίσω». Και φτάνουμε στις περίφημες δηλώσεις του Αμπιντάλ.

«Πολλοί παίκτες δεν ήταν ικανοποιημένοι ή δεν δούλευαν πολύ, καθώς υπήρχε πρόβλημα με την εσωτερική επικοινωνία». Αυτά τα λόγια ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μία τεράστια διαμάχη μεταξύ της διοίκησης του Αργεντινού σταρ. Η κόντρα του με τον άλλοτε συμπαίκτη του ήταν τόσο ισχυρή, που τον έστειλε στην πόρτα της εξόδου λίγες μέρες αργότερα.
messi-instagram.jpg

Η «επανάσταση» του Μπαρτομέου κόντρα στην ιστορία του συλλόγου…

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ωστόσο, πως κάθε άνθρωπος πρέπει να παίρνει τις ευθύνες των πράξεων και των αποφάσεων του. Αυτό περιλαμβάνει και τους παίκτες, για όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων. 

Αν και είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε παίξει καλά, όταν συμβαίνει αυτό. Οι επικεφαλής της τεχνικής γραμματείας επίσης, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτίστως, αυτές των αποφάσεων που λαμβάνουν. Τέλος, πιστεύω πως όταν κάποιος αναφέρει παίκτες, πρέπει να δίνει ονόματα, διαφορετικά βάζουν τους πάντες στο ίδιο καζάνι και τροφοδοτούν κουτσομπολιά -εκ των οποίων πολλά δεν έχουν σχέση με την αλήθεια».

Τα πάντα ήταν ξεκάθαρα. Ο διεθνής άσος δεν είχε προσωπικό πρόβλημα με τον Αμπιντάλ αλλά με τον πρόεδρο της ομάδας, Τζοσέπ Μπαρτομέου. Θεωρούσε πως εκείνος κινεί τα νήματα και χρησιμοποιεί τον Γάλλο τεχνικό διευθυντή ως «μαριονέτα» για τις δουλειές του. Η μη επιστροφήτου Νεϊμάρ, το «ναυάγιο» με τον Τσάβι και οι λάθος επιλογές, είχαν ονοματεπώνυμο για τον έμπειρο ποδοσφαιριστή, ο οποίος έβλεπε την μεγάλη του αγάπη να διαλύεται.

Το γεγονός πως ο Μέσι μίλησε, έκανε τον πρόεδρο των «μπλαουγκράνα» να ξεσηκωθεί εναντίον του. Να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τον απομυθοποιήσει στα μάτια του ποδοσφαιρικού κόσμου. Όμως, δεν είχε αντιληφθεί πως τα βάζει με την ιστορία του συλλόγου. Σίγουρα, η κόντρα τους κρατεί από το 2017 και τρία χρόνια αργότερα, απλά έφτασε στο «πικ» της.

Η «8αρα» της Μπάγερν Μονάχου έφερε το πρώτο κρούσμα αποχώρησης…

Στα προημιτελικά του Champions League (με την μορφή final 8), η Μπαρτσελόνα διασύρεται με 8-2από την Μπάγερν Μονάχου. Μία ήττα που ταρακούνησε για τα καλά τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και έβγαλε μπροστά τα τεράστια κενά του συλλόγου. Τότε, ήρθε και το πρώτο μήνυμα της αποχώρησης. Ο Μπαρτομέου πέταξε το μπαλάκι στους ποδοσφαιριστές αλλά ο Μέσι έδειξε με το δάκτυλο την διοίκηση.

Η απόφαση μετά το ματς είναι η αποχώρηση του Λουίς Σουάρες. Του Ουρουγουανού επιθετικού, ο οποίος ήταν από τους μόνους ποδοσφαιριστές που πάλευαν πραγματικά για την Μπαρτσελόνα και άξιος παρτενέρ του Λιονέλ Μέσι. Η γερή φιλιά που τον έδενε με τον Αργεντινό, ήταν η καλύτερη «τροφή» στον Μπαρτομέου για να δείξει πως πλέον ο λόγος του διεθνή αστέρα δεν περνούσε.

Η αποχώρησή του, ώθησε τον Μέσι στα άκρα. Με το συμβόλαιό του να λήγει ένα χρόνο αργότερα (καλοκαίρι του 2021), ο Αργεντινός ζητάει την αποχώρησή του. Το συμβόλαιό του έχει ρήτρα αποδέσμευσης 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ήθελε η ομάδα για να τον αφήσει να φύγει. Ωστόσο, ο ειδικός όρος που έλεγε πως ο Αργεντινός είναι ελεύθερος να βρει άλλη ομάδα, εφόσον το επιλέξει, έφερε τα πάνω κάτω.

Τα μεταγραφικά σενάρια φούντωσαν και ο σχεδιασμός της ομάδας υπό τις οδηγίες του Ρονάλντ Κούμαν, έκαναν τον Μέσι να μην αντέχει άλλο να μείνει στην ομάδα που αγάπησε όσο καμία. Τελικά, προκειμένου να μην κινηθεί νομικά εναντίον της, έμεινε για ακόμη μία σεζόν, ώστε να φύγει και τυπικά ως ελεύθερος.

Η αλλαγή στην προεδρία δεν άλλαξε τίποτα…

Στην πραγματικότητα, ο Λιονέλ Μέσι ποτέ δεν ήταν θετικός να παραμείνει. Από την μία τα οικονομικά προβλήματα, από την άλλη ο ανύπαρκτος σχεδιασμός. Η αποχώρηση του Μπαρτομέου, ύστερα από πίεση των οπαδών και η επανεκλογή του Λαπόρτα, δεν έφερε την «άνοιξη».

Ο Αργεντινός δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναβρεί την χαρά του παιχνιδιού. Είδε τον καλό του φίλο, Σουάρες να σηκώνει το πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τον επίσης καλό του φίλο, Νεϊμάρ, να τον αποκλείει από την συνέχεια του Champions League με άνετο τρόπο. 

Από την 1η Ιουλίου που έμεινε ελεύθερος, ο Μέσι δεν «ψήθηκε» να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα. Όσα διαφορετικά σενάρια και αν έβγαζαν τα Μέσα της Ισπανίας. Ο ίδιος δεν θα συνέχιζε και σημερινή (05/08) ανακοίνωση, ήταν αναμενόμενη.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα και για τις δύο πλευρές. Το μόνο σίγουρο, είναι πως ένας υπέροχος ποδοσφαιρικός γάμος, διαλύθηκε και πλέον το άθλημα, περνάει σε μία διαφορετικήεποχή. Αυτή όπου Μπαρτσελόνα και Μέσι δεν θα είναι μαζί

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0