Football Talk

Άρσεναλ: Το «ορφανό 10» που άφησε ο Όντεγκαρντ και οι λύσεις

Άρσεναλ: Το «ορφανό 10» που άφησε ο Όντεγκαρντ και οι λύσεις
Η επιστροφή του Μάρτιν Όντεγκαρντ στη Ρεάλ Μαδρίτης αφήνει ένα τεράστιο κενό στη θέση του δημιουργικού μέσου για την Άρσεναλ, με τον Μικέλ Αρτέτα να χρειάζεται έναν πρωταγωνιστή στη θέση «10» για να εφαρμόσει το αγαπημένο του 4-2-3-1.
Σχετικά Άρθρα
Ο Μάρτιν Όντεγκαρντ ήταν κομβικός για την επιθετική δημιουργία της Άρσεναλ από τα τέλη Ιανουαρίου που ήρθε ως δανεικός στους «κανονιέρηδες». Παρότι έπαιξε μόλις 866 λεπτά για την Άρσεναλ, ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες πάσες που οδήγησαν σε απευθείας εκτέλεση ανά 90λεπτο. Μάλιστα κατάφερνε να τροφοδοτήσει κάποιον συμπαίκτη του μέσα στη μεγάλη περιοχή 1,88 φορές ανά ματς, όντας δεύτερος στη σχετική κατηγορία πίσω από τον Γουίλιαν (1,92 φορές ανά 90 λεπτά).
Ο Αρτέτα χρειάζεται έναν παίκτη που θα μπορεί να φέρει τη μπάλα εντός της αντίπαλης περιοχής και να έχει την ικανότητα να διαβάσει το στήσιμο του αντιπάλου εκμεταλλευόμενος τους κενούς χώρους. Ένας τέτοιος παίχτης μπορεί να απελευθερώσει τον επιθετικό έτσι ώστε να βρίσκεται για μεγαλύτερα διαστήματα μέσα στο «κουτί». Σημαντικό είναι και να εκμεταλλεύεται τους ακραίους με τρεξίματα όπως ο Νικολάς Πεπέ, ο Μπουκαγιό Σάκα και ο Έμιλ Σμιθ-Ρόου.
Ο Σμιθ-Ρόου έχει παίξει και ως δεκάρι αλλά έχει περισσότερο τα στοιχεία ενός δυναμικού ποδοσφαιριστή με τρεξίματα σε ανοιχτούς χώρους. Όσο για τα μειονεκτήματα του 20χρονου Άγγλου; Η έλλειψη εμπειρίας και οι συχνοί τραυματισμοί του. Ίσως η λύση για τον Αρτέτα θα ήταν η απόκτηση του Όντεγκαρντ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτροιο δεν πραγματοποιηθεί υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές για την Άρσεναλ:

Ρουσλάν Μαλινόφσκι
Ομάδα: Αταλάντα
malinovskyi_1.JPG
Στα 28 του χρόνια, ο Ρουσλάν Μαλινόφσκι μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο άσος της Αταλάντα ξέρει να παίζει σε κλειστούς χώρους και να αλλάζει το παιχνίδι με βαθιές μπαλιές. Είναι αριστεροπόδαρος όπως και ο Όντεγκαρντ αλλά χρησιμοποιεί με άνεση και το δεξί του πόδι.
Ο Μαλινόφσκι έχει ευελιξία στο παιχνίδι του και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τους διαφορετικούς ρόλους που υπηρετεί. Στην Αταλάντα πατάει περισσότερο περιοχή με κάθετες κινήσεις, σκοράροντας 8 φορές και μοιράζοντας 12 ασίστ την περασμένη περίοδο. Στην εθνική Ουκρανίας έχει περισσότερο το ρόλο του ενορχηστρωτή ταΐζοντας τους επιθετικούς. Χαρακτηριστικό στοιχείο στο παιχνίδι του Μαλινόφσκι αποτελεί η πίεση που ασκεί σε χώρους κοντά στην περιοχή του αντιπάλου.
Σε περίπτωση που η Άρσεναλ μπει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Αταλάντα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα καθώς οι Ιταλοί έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας χρονιάς και ο Μαλινόφσκι είναι κομβικός παίκτης για την ομάδα.

Φλόριαν Βιρτς
Ομάδα: Μπάγερ Λεβερκούζεν
florian-wirtz-leverkusen-b04_1.jpg
Ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ του γερμανικού ποδοσφαίρου αποτελεί ο Φλόριαν Βιρτς της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τα νούμερα του 18χρονου Γερμανού άσου είναι εξαιρετικά (ανά 90λεπτο) : 0,26 ασίστ, 3,48 φορές δημιουργία χώρου για σουτ, 4 προωθητικές μπαλιές, 2,61 ντρίπλες.
Ο Βιρτς ξέρει να αλλάζει το ρυθμό του παιχνιδιού αυξομειώνοντας την ένταση στο παιχνίδι του, δημιουργεί χώρους για να εκτελέσει ο ίδιος σουτάροντας ενώ έχει και την μακρινή πάσα. Μάλιστα παίρνει σωστές τοποθετήσεις στην περιοχή εκτελώντας σαν επιθετικός. Πολλοί έχουν αρχίσει να τον αναφέρουν ως νέο Μεσούτ Οζίλ λόγω στοιχείων του παιχνιδιού του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αν η Άρσεναλ καταφέρει να αποκτήσει τον 18χρονο μεσοεπιθετικό θα προσθέσει στο ρόστερ της έναν ποδοσφαιριστή με τεράστια προοπτική.

Γιασίν Άντλι
Ομάδα: Μπορντό
yacine-adli_1.jpg
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Μπορντό μπορεί να εκμεταλλευτεί στην περίπτωση του Γιασίν Άντλι η Άρσεναλ. Για τους Γάλλους υπάρχει κίνδυνος υποβιβασμού στη Λιγκ 2 λόγω χρεών, συνεπώς τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας μπορεί να πωληθούν σε χαμηλότερη τιμή για τη σωτηρία του συλλόγου.
Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο 20χρονος Γιασίν Άντλι ο οποίος έχει πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά ανά 90λεπτο: 2,05 ντρίπλες, 5,81 προωθήσεις με τη μπάλα και 0,19 ασίστ. Στη Μπορντό χρησιμοποιείται ως δημιουργικό οχτάρι, αλλά πολύ συχνά ελίσσεται στο μεσοδιάστημα με σωστές κινήσεις. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η σωστή μεταφορά της μπάλας, έχοντας την άνεση να την κουβαλάει για αρκετά μέτρα.
Επιπλέον ο Άντλι είναι είναι πολύ κινητικός και χωρίς τη μπάλα ενώ έχει στο ρεπερτόριό του και τις εκτελέσεις στημένων φάσεων.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0