Football Talk

Προπονητές που δεν... ακούμπησαν μπάλα: Ο Σάρι, ο Νάγκελσμαν και οι υπόλοιποι που δεν έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο

Προπονητές που δεν... ακούμπησαν μπάλα: Ο Σάρι, ο Νάγκελσμαν και οι υπόλοιποι που δεν έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο

Έχουν καταφέρει πολλά στην προπονητική τους καριέρα, αλλά ποτέ δεν πάτησαν το χορτάρι ως ποδοσφαιριστές.

Πολλοί είναι οι προπονητές που υπήρξαν και ποδοσφαιριστές στο προηγούμενο διάστημα της καριέρας τους. Ωστόσο, σε αυτό το κείμενο δεν θα εξετάσουμε τις δικές τους περιπτώσεις και το αν ήταν καλύτεροι στην μπάλα ή στο κοουτσάρισμα.

Αντιθέτως, το «BN Sports» καταγράφει σημαντικά ονόματα στο χώρο της προπονητικής, που ενώ κατάφεραν πολλά στους πάγκους, δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία στο χορτάρι με τη «στρογγυλή θεά».

boas.jpg

Αντρέ Βίλας-Μπόας

Θεωρήθηκε το «wonder-kid» της προπονητικής, την στιγμή που δεν είχε παίξει ποτέ ποδόσφαιρο.

Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας είχε επαγγελματικό δίπλωμα προπονητή μόλις στα 19 έτη, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήταν βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο στην Πόρτο.

Αργότερα, όταν ανέλαβε ως το Νο1 στους «δράκους», κατέκτησε το «τρεμπλ» (Primeira Liga, Portuguese Cup και Europa League) μόλις την πρώτη του σεζόν (σ.σ. το 2011-12), ωστόσο η συνέχεια της καριέρας του δεν ήταν η ανάλογη. Απολύθηκε από τις Τσέλσι και Τότεναμ, τα πήγε καλύτερα στη Ζενίτ, αλλά ούτε και εκεί κατάφερε να στεριώσει, όπως αντίστοιχα το ίδιο συνέβη και με τη Μαρσέιγ.

Λεονάρντο Ζαρντίμ

Ο γνωστός σε όλους μας -λόγω του περάσματός του από τον Ολυμπιακό- Λεονάρντο Ζαρντίμ, αποτελεί το παράδειγμα ακόμα ενός προπονητή που ξεκίνησε μόλις στα 27 την καριέρα του και δεν ακούμπησε ποτέ ως παίκτης την μπάλα. Τα πρώτα χρόνια δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός πως δεν μπόρεσε να αντέξει αρκετά σε κάποιο πάγκο, ώστε να υλοποιήσει το project του.

Ακριβώς, δηλαδή αυτό που συνέβη στους «ερυθρόλευκους» και στις Μπράγκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Όση σταθερότητα, δεν βρήκε σε αυτούς τους συλλόγους, τη βρήκε... μαζεμένη στη Μονακό. Εκθρόνισε την Παρί Σεν Ζερμέν τη σεζόν 2016-17, ενώ την ίδια χρονιά βρέθηκε στα ημιτελικά του UEFA Champions League, έχοντας ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του όπως οι Εμπαπέ και Φαλκάο. Έφυγε από το Πριγκιπάτο, μετέπειτα ξαναγύρισε -χωρίς επιτυχία- και πλέον βρίσκεται στον πάγκο της Αλ Χιλάλ.

Maurizio-Sarri.jpg

Μαουρίτσιο Σάρι

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μαουρίτσιο Σάρι δεν αγωνίστηκε ποτέ ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, παρά το γεγονός πως το προσπάθησε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με τους τραυματισμούς να μη του επιτρέπουν το παραπάνω «βήμα». Τα πρώτα χρόνια δούλεψε ως τραπεζίτης, όμως, η αγάπη που τον διακατείχε για το ποδόσφαιρο τον... «τράβηξε» πίσω, αλλά αυτή τη φορά από ένα διαφορετικό πόστο, αυτό του προπονητή.

Η πρώτη του ομάδα στα 30 του χρόνια ήταν η USD Stia 1925 στην 8η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να δεχθεί την αναγνώριση. Μπορεί να μην κέρδισε τρόπαια με τη Νάπολι, ωστόσο οι «παρτενοπέι» έπαιζαν όμορφο ποδόσφαιρο, γεγονός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Κατέκτησε το Europa League με την Τσέλσι τη σεζόν 18-19, το πρωτάθλημα με τη Γιουβέντους την αμέσως επόμενη χρονιά και πλέον βρίσκεται στον πάγκο της Λάτσιο.

Μπρένταν Ρότζερς

Ο Μπρένταν Ρότζερς λίγο έλλειψε να γίνει ο προπονητής που θα κατακτούσε με τη Λίβερπουλ το πολυπόθητο πρωτάθλημα τη σεζόν 2014-15. Η πρώτη του δουλειά ως βασικός προπονητής ήταν στη Γουότφορντ το 2008, ακολούθησαν οι Ρέντιγνκ και Σουόνσι, ενώ έγινε ο πρώτος Ουαλός προπονητής που βρέθηκε στους πάγκους της Premier League.

Κατέκτησε τα πάντα στη Σκωτία με τη Σέλτικ, και από το 2019 βρίσκεται στον πάγκο της Λέστερ, παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Αυτό, όμως, που λίγοι γνωρίζουν για τον Ρότζερς είναι πως είχε πολλές πιθανότητες να παίξει μπάλα. Ήδη από τα 18 του είχε συμφωνήσει με τη Ρέντιγνκ, ωστόσο δυο χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να σταματήσει οριστικά, λόγω ενός πολύ σοβαρού γενετικού προβλήματος στο πόδι του.

brendan-rodgers.jpg

Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Ο νέος προπονητής της Μπάγερν, Γιούλιαν Νάγκελσμαν είδε την καριέρα του στην προπονητική να έχει ως αφετηρία -μόλις στα 28 του χρόνια- τη Χόφενχαϊμ και να εκτοξεύεται στη Λειψία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε βρεθεί και ως βοηθός του Τόμας Τούχελ στην Άουγκσμπουργκ.

Ο Νάγκελσμαν -που είχε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και αθλητικές επιστήμες- έβγαλε τη Χόφενχαϊμ στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ μεγαλούργησε στη Λειψία, όπου, μεταξύ άλλων κατορθωμάτων, έγινε ο νεότερος προπονητής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που προκρίθηκε σε νοκ άουτ φάση με συνολικό σκορ 4-0 κόντρα στην Τότεναμ στους «16».

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0