Football Talk

Ο Νέλσον Ολιβέιρα και οι άλλοι έξι που άλλαξαν τον «Δικέφαλο» της ΑΕΚ με αυτόν του ΠΑΟΚ!

Ο Νέλσον Ολιβέιρα και οι άλλοι έξι που άλλαξαν τον «Δικέφαλο» της ΑΕΚ με αυτόν του ΠΑΟΚ!

Ο Νέλσον Ολιβέιρα ανακοινώθηκε επισήμως από τον ΠΑΟΚ και πλέον εντάσσεται σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών, μαζί με έξι ακόμη ποδοσφαιριστές που έκαναν το δρομολόγιο από την ΑΕΚ προς τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Στον περίπου έναν αιώνα ζωής που μετρά τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο ΠΑΟΚ, μόλις έξι φορές κάποιος παίκτης έβγαλε τα «κιτρινόμαυρα», για να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα. Μετά τη συμφωνία του Νέλσον Ολιβέιρα με τους Θεσσαλονικείς οι περιπτώσεις φτάνουν τις επτά και το κλειστό αυτό κλαμπ υποδέχεται τον πρώτο μη Έλληνα παίκτη στις αγκάλες του.

Το BN Sports θυμάται και παρουσιάζει.

Λάκης Στεργιούδας – 1984

Ο Τριαντάφυλλος Στεργιούδας, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες που φόρεσαν τη φανέλα της «Ένωσης». Επί δώδεκα χρόνια που αποτελούσε μέλος της ομάδας, κατέγραψε 142 συμμετοχές με τα «κιτρινόμαυρα», αλλά η καθιέρωσή του έρχεται τη χρονιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πορείας του συλλόγου τη σεζόν 1976/77.

Υπό τις οδηγίες του Φάντροκ πραγματοποίησε τεράστιες εμφανίσεις απέναντι σε Ντέρμπι Κάουντι, που του χάρισαν το προσωνύμιο «ο ήρωας του Ντέρμπι», αλλά και ενάντια στον Ερυθρό Αστέρα και την QPR, έβαλε το λιθαράκι του, ώστε η ΑΕΚ να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων πριν αποκλειστεί από τη Γιουβέντους.

original_stergioudas.jpg


Ένας σοβαρός τραυματισμός (κάταγμα στο πόδι) τον Ιανουάριο του 1981, έδωσε ουσιαστικά τέλος στην καριέρα του «μαύρου πάνθηρα», όπως λεγόταν λόγω της συνήθειας του να αγωνίζεται με μαύρη εμφάνιση.

Οι εμφανίσεις του περιορίστηκαν και το 1984 μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Μέσα στη διετία που ακολούθησε κατέγραψε 15 εμφανίσεις με την ασπρόμαυρη φανέλα, προτού κρεμάσει τα γάντια του το καλοκαίρι του 1986.

Παντελής Κωνσταντινίδης – 1998

Ελάχιστοι θυμούνται πως ο μέχρι πρότινος γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ΑΕΚ! Ωστόσο, κατέγραψε μόλις μία συμμετοχή με την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε ματς Κυπέλλου απέναντι στο Κερατσίνι, όπου και σκόραρε!

Το 1994 δόθηκε δανεικός στην Καβάλα και στον Απόλλωνα Αθηνών για μία τετραετία συνολικά, μέχρις ότου άνοιξε το κεφάλαιο του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1998.

konsta.jpg

Εκεί διάγει την πρώτη του θητεία μέχρι το 2002 που μετακινείται στον Παναθηναϊκό, ωστόσο επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά από τρία χρόνια για να συμπληρώσει τις 233 εμφανίσεις που έγραψε με το «Δικέφαλο του Βόρρα».

Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης – 1998

Ο θηριώδης αμυντικός χαφ με καταγωγή από τη Δράμα, αποτελεί τον πρώτο Έλληνα παίκτη που αγωνίστηκε στην Μπενφίκα. Προτού ανοίξει, όμως, το κεφάλαιο της Πορτογαλίας, είχε θητεύσει αρχικά στην ΑΕΚ και έπειτα στον ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 1998, έπειτα από 53 εμφανίσεις με την «Ένωση» σε όλες τις διοργανώσεις, μεταγράφεται στον «Δικέφαλο του Βορρά». Οι σταθερότατες εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη, τον φέρνουν στα ραντάρ των «Αετών» και τον Ιανουάριο του 2000 ανοίγει ο δρόμος για την ιβηρική χώρα, έστω κι αν τα πράγματα εκεί, δεν εξελίσσονται ιδανικά, αφού καταγράφει μόλις 14 συμμετοχές.

μαχαιριδης.jpg

Από το καλοκαίρι του 2001 που αποχωρεί από την Μπενφίκα μέχρι το 2006, όταν και αποσύρεται από την αγωνιστική δράση, ξεκινά μία αέναη περιπλάνηση σε Κύπρο και Ελλάδα, χωρίς να μπορέσει να φτάσει ποτέ τα επίπεδα απόδοσης των ‘90s.

Ηλίας Ατματσίδης - 2003

Ο Ηλίας Ατματσίδης αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία της «Ένωσης». Έφτασε στο Νίκος Γκούμας το 1992 ως ένα αμούστακο αγόρι από τους Πόντιους Βέροιας, δύο χρόνια αργότερα έγινε πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ στη δεκαετία που πέρασε στην ΑΕΚ κατέκτησε και δύο Κύπελλα Ελλάδας.

ατμα.jpg

Η διοικητική αστάθεια της ΑΕΚ, αλλά και το γεγονός πως ο Διονύσης Χιώτης υπολογιζόταν ως βασικός τερματοφύλακας της «Ένωσης» πλέον, ανοίγουν την πόρτα της εξόδου. Τον Ιανουάριο του 2003 γίνεται κάτοικος Θεσσαλονίκης, καταγράφει 46 συμμετοχές και το καλοκαίρι του 2005 αποφασίζει να τερματίσει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ.

Παρά την επιθυμία του να επιστρέψει στην ΑΕΚ για να κλείσει την καριέρα του, αυτό δεν πραγματοποιείται. Τουλάχιστον, εντός αγωνιστικών χώρων, αφού μετά την απόσυρσή του έχει αναλάβει πολλές θέσεις στο τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας ή των ακαδημιών.

 

Χρήστος Μαλαδένης - 2004

Μετά από ένα ατελείωτο μπρα-ντε-φερ με τον Παναθηναϊκό, το σπουδαίο ταλέντο της Ξάνθης κατέληξε στην ΑΕΚ το 1995. Ένας παίκτης με στοιχεία που του επέτρεπαν να παίζει σχεδόν σε κάθε θέση του γηπέδου, αλλά έγραψε τις πιο «χρυσές σελίδες» της καριέρας του αγωνιζόμενος στην επίθεση.

malad.jpg

Καταγράφει 198 εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα και βρίσκει δίχτυα 42 φορές. Δένεται με τον κόσμο και την ομάδα, αλλά η «άρρωστη» κατάσταση που επικρατεί στην ΑΕΚ τον απομακρύνει από τη μεγάλη του αγάπη.

Μετακινείται στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2004, όπου παραμένει για δυόμισι χρόνια, καταγράφει 58 συμμετοχές και πετυχαίνει εννιά γκολ, προτού ξεκινήσει μία περιπλάνηση σε χαμηλότερες κατηγορίες, έως ότου αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς χώρους το 2010.

 

Βασίλης Λάκης - 2007

Ο Βασίλης Λάκης είχε βρει διέξοδο από τη ζοφερή κατάσταση που βίωνε η ΑΕΚ το 2004, μέσω του αγγλικού πρωταθλήματος. Η παραμονή στην Crystal Palace, όμως, αποδείχθηκε σύντομη και έτσι το 2005 επιστρέφει στην «Ένωση» για να τη βρει υπό την προεδρία του Ντέμη Νικολαΐδη.

λακισ.jpg

Ο σύλλογος μοιάζει να ξαναβρίσκει τα πατήματά του, αγωνίζεται και πάλι στο Champions League, ωστόσο δύο χρόνια μετά ολοκληρώνει τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ, όπου πλέον πρόεδρος είναι ο φίλος, πρώην συμπαίκτης του στην ΑΕΚ, αλλά και επίσης πρωταθλητής Ευρώπης, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στις δύο σεζόν που συμπληρώνει στη Θεσσαλονίκη καταγράφει 47 συμμετοχές και πετυχαίνει τρία γκολ, προτού μετακινηθεί στην Καβάλα που αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0