Football Talk

Τα γάντια που φορέθηκαν… 100+ φορές: Από τον Σίλτον στον «βιονικό» Νόιερ

Τα γάντια που φορέθηκαν… 100+ φορές: Από τον Σίλτον στον «βιονικό» Νόιερ

Όταν η «σημαία» μίας χώρας, στέκεται κάτω από τα δοκάρια. Το «BN Sports» σας παρουσιάζει τις δέκα περιπτώσεις που ακολούθησε πιστά ο Μάνουελ Νόιερ…

8 Ιουλίου του 2006. Ο Όλιβερ Καν πραγματοποιεί την τελευταία του συμμετοχή με την εθνική Γερμανίας, κόντρα στην Πορτογαλία για την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το κοντέρ σταμάτησε στις 86 συμμετοχές, μην καταφέρνοντας να σπάσει το «φράγμα» των 100. Κάτι που συνέβη, μετά από 15 χρόνια και το κατάφερε ο Μάνουελ Νόιερ.

Ο Γερμανός τερματοφύλακας, στο φιλικό κόντρα στη Λετονία, έφτασε τις διψήφιες παρουσίες με την εθνική του ομάδα και έγινε ο πρώτος πορτιέρο στην ιστορία που το καταφέρνει με τα «πάντσερ». Από εκεί και πέρα, σίγουρα δεν είναι ο μόνος και το «BN Sports» σας τους δίνει στο… πιάτο.

Πίτερ Σίλτον (Αγγλία)

Η «σημαία» της Εθνικής Αγγλίας είναι αναμφίβολα ο Πίτερ Σίλτον. Ο Βρετανός πορτιέρο κρέμασε τα γάντια του με το εθνόσημο στο στήθος, με το κοντέρ να έχει φτάσει τις 125 παρουσίες. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως έχει αγωνιστεί μόλις τρεις φορές σε τελικά Euro, ενώ, αντίθετα, είχε συνολικά 17 ματς στο παλμάρε του από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Να θυμίσουμε πως, σε συλλογικό επίπεδο, ήταν μέλος της «χρυσής» ομάδας της Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν εκείνη κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) αλλά και ένα πρωτάθλημα.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία)

Ο «αγέραστος» Τζιανλουίτζι Μπουφόν δεν γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο 43χρονος τερματοφύλακας μπορεί να μην έχει αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο, όμως τα ρεκόρ που έχει πετύχει, είναι ήδη πολλά. Ένα από αυτά, είναι πως με την εθνική Ιταλίας, κατάφερε να καταγράψει 176 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 1997, όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο και από τότε, δεν σταμάτησε να τον φοράει. Αποκορύφωμα σε αυτή την τεράστια πορεία, ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ίκερ Κασίγιας (Ισπανία)

Μέλος της κορυφαίας εξαετίας της Ισπανίας στην ιστορία της. Ο Ίκερ Κασίγιας δεν αποτέλεσε μόνο τη «σημαία» της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και ολόκληρης της Εθνικής Ισπανίας. Οι «ρόχας» κατέκτησαν δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και, μάλιστα, το ένα πίσω από το άλλο (2008, 2010 και 2012).

Ο «Άγιος» Ίκερ ήταν παρών σε όλα αλλά εκτός από αυτό, ανήκει και εκείνος στο κλειστό «κλαμπ» των διεθνή τερματοφυλάκων με τις 100+ συμμετοχές. Συγκεκριμένα, μέτρησε 167 παρουσίες, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2000.

Έντουιν Φαν ντερ Σάαρ (Ολλανδία)

«Θρύλος» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από τα κορυφαία ταλέντα του Άγιαξ αλλά και μία μορφή που δεν θα ξεχάσει ποτέ ολόκληρη η Ολλανδία. Ο Έντουιν Φαν ντερ Σάαρ είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος πορτιέρο που έχει περάσει από τους «οράνιε».

Παρότι ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε ήταν στα 24 του, κατάφερε να γεμίσει το παλμάρε του με 130 συμμετοχές. Μάλιστα, έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως το γκολ του Αντρές Ινιέστα, το 2010, του στέρησε ένα τρόπαιο με την Εθνική Ολλανδίας.

Πετρ Τσεχ (Τσεχία)

Για πολλούς, ο κορυφαίος Τσέχος ποδοσφαιριστής στην ιστορία. Ο Πετρ Τσεχ έγραψε ιστορία με την Τσέλσι και κατάφερε να τιμήσει με την ποιότητα του, το εθνόσημο της Τσέχια. Οδήγησε τη χώρα του στα τελικά και Euro, όπου το 2004, είδε την Εθνική Ελλάδος να τους στερεί την μοναδική ευκαιρία να παίξει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε τρεις συμμετοχές και στο Μουντιάλ της Γερμανίας, το οποίος ήταν και η μονή φορά που προκρίθηκε η χώρα του. Για την ιστορία, μέτρησε συνολικά 125 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Νταβίντ Οσπίνα (Κολομβία)

Οι περισσότεροι του ελληνικού κοινού, τον θυμούνται από το τέρμα που δέχθηκε με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Κώστα Φορτούνη, στη νίκη του Ολυμπιακού μέσα στο Emirates Stadium με την Άρσεναλ. Ο Νταβίντ Οσπίνα, ωστόσο, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο τερματοφύλακα της Κολομβίας στα χρονικά.

Με πλούσιο βιογραφικό στην Ευρώπη και με συμμετοχές που θα ζήλευαν ο καθένας, ο έμπειρος πορτιέρο κατέχει το ρεκόρ των 100+ αγώνων σε διεθνή επίπεδο, αφού έχει φτάσει αισίως τις 103 παρουσίες με την εθνική ομάδα. Μάλιστα, οι εννιά από αυτές είναι σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Βινσέντ Ενιεάμα (Νιγηρία)

Στις 25 Μαρτίου του 2015, η ήττα από την Ουγκάντα, πέρασε σε δεύτερη μοίρα για την Εθνική Νιγηρίας και τον Βινσέντ Ενιεάμα. Ο άλλοτε πορτιέρο της Λιλ έφτασε τις 100 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, λίγους μήνες πριν σταματήσει να αγωνίζεται με το εθνόσημο.

Από εκείνη τη μέρα, έπαιξε ένα ματς ακόμη μέχρι να κρεμάσει οριστικά τα γάντια του σε διεθνή επίπεδο. Οδήγησε τη χώρα της Αφρικής στην κατάκτηση του Κόπα Άφρικα το 2013 αλλά και σε τρία Μουντιάλ (2002, 2010, 2014).

Ιγκόρ Ακινφέεφ (Ρωσία)

Ακόμα ένας τερματοφύλακας που τίμησε όσο λίγοι, το κλαμπ από το οποίο ξεκίνησαν. Ο Ιγκόρ Ακινφέεφ βαδίζει τα 35 του χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι έτοιμος να σταματήσει. Βρίσκεται από το 2003 στα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ αποτελούσε τον βασικό και αναντικατάστατο πορτιέρο της Εθνικής Ρωσίας.

Το φετινό Euro θα είναι το πρώτο, στο οποίο δεν θα βρίσκεται ο έμπειρος τερματοφύλακας, από το 2004. Αυτό, από μόνο του λέει πολλά. Όπως και οι συνολικά 111 συμμετοχές που έχει με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ρώσων.

Τιμ Χάουαρντ (ΗΠΑ)

Το 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας, ο Τιμ Χάουαρντ πραγματοποίησε συνολικά 15 σωτήριες (!) επεμβάσεις στο ματς κόντρα στο Βέλγιο. Αριθμός-ρεκόρ για την διοργάνωση, παρότι εν τέλει οι «κόκκινοι διάβολοι» προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Ο έμπειρος πορτιέρο, ωστόσο, δεν έχει μείνει στην ιστορία μόνο για αυτό το ματς, αφού μέτρησε άλλα 120 με το εθνόσημο των ΗΠΑ στο στήθος. Πρόκειται, φυσικά, για έναν από τους κορυφαίους που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη αλλά και γενικά στον κόσμο.

Γκιγιέρμο Οτσόα (Μεξικό)

Το μόνιμο όνομα στα μεταγραφικά σενάρια του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια. Για τουλάχιστον τέσσερα με πέντε καλοκαίρια, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν γραμμένο το όνομά του για την κάλυψη του τερματοφύλακα. Τελικά, ποτέ δεν υπήρξε «γάμος».

Ένας μετρ των πέναλτι και μία μόνιμη μορφή με το εθνόσημο του Μεξικό. Ακόμη και τώρα που έχει πατήσει τα 35, δεν λέει να σταματήσει. Απόλυτος πρωταγωνιστής στα ημιτελικά του CONCACAF με την Κόστα Ρίκα και βασικός στον τελικό με τις ΗΠΑ. Συνολικά, έχει πιάσει τις 110 συμμετοχές και συνεχίζει δίχως να τον επηρεάζουν τα χρόνια του.

Σίγουρα, για να φτάσει κάποιος τις 100 συμμετοχές με την χώρα του, χρειάζεται ταλέντο αλλά και «ανοσία» στους τραυματισμούς. Οι παραπάνω είναι τα παραδείγματα που ακολούθησε πιστά ο Μάνουελ Νόιερ για να φτάσει εκεί που είναι τώρα.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0