Football Talk

Top σκόρερ και… υποβιβασμός: Από τον Μάικλ Τσάνον στον Γιακουμάκη! (video)

Top σκόρερ και… υποβιβασμός: Από τον Μάικλ Τσάνον στον Γιακουμάκη! (video)

Οι περιπτώσεις που μάτωσαν τα αντίπαλα δίχτυα αλλά δεν έσωσαν τον σύλλογο τους από τον υποβιβασμό…

Σχετικά Άρθρα

13 Μαΐου του 2021. Ο Άγιαξ φιλοξενεί τη Φένλο στο «Johan Cruyff Arena» για την προτελευταία αγωνιστική της Eredivisie. Από τη μία, ο αδιάφορος, βαθμολογικά, πρωταθλητής της νέας σεζόν και από την άλλη, η ομάδα που παλεύει με «νύχια και με δόντια» για να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στην εντεκάδα της δεύτερης, βρίσκεται ο Γιώργος Γιακουμάκης. Ο άνθρωπος των 26 τερμάτων και ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος. Κόντρα στον Άγιαξ πετυχαίνει ακόμα ένα, όμως δεν είναι αρκετό για να φέρει τη νίκη. Οι γηπεδούχοι επικρατούν με 3-1, την ίδια στιγμή που ο Έμεν έχει κερδίσει με το ίδιο σκορ τη Χέρενφεϊν.

Το αποτέλεσμα είναι, η Φένλο να υποβιβαστεί μαθηματικά στη δεύτερη κατηγορία της χώρας και ο Έλληνας φορ, να γίνει ο πρώτος στην ιστορία της Eredivisie που είναι αρχισκόρερ της κατηγορίας και πέφτει η ομάδα του. Μπορεί στη χώρα της τουλίπας να είναι ο πρώτος, στην Ευρώπη όμως υπάρχουν άλλες έξι περιπτώσεις, που έχουν πετύχει το ίδιο κατόρθωμα.

Μάικλ Τσάνον (Σαουθάμπτον, 1973/74)

Φυσικά, και σε αυτό το ρεκόρ, πρωτοπόροι ήταν οι Άγγλοι. Τη σεζόν 1973/74, ο Μάικλ Τσάνον γίνεται ο πρώτος στην ιστορία που τερματίζει στην κορυφή των σκόρερ και ο σύλλογος του υποβιβάζεται. Ο Άγγλος φορ, ντυμένος στα χρώματα της Σαουθάμπτον, πέτυχε συνολικά 24 τέρματα σε εκείνη τη σεζόν.

Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να σώσει του «Αγίους», οι οποίοι υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία του Νησιού. Μάλιστα, την ακολούθησαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (!) και η Νόριτς ενώ απείχε μόλις ένα βαθμό από τις Τσέλσι, Μπέρμιγχαμ και Γουέστ Χαμ.

Κίνι (Σπόρτινγκ Χιχόν, 1975/76)

Αυτό που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία, έγινε δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ισπανία, τη σεζόν 1975/76, η Σπόρτινγκ Χιχόν τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 24 βαθμούς. Μέρος του ρόστερ, ήταν ο Ενρίκε Κάστρο Γκονθάλεθ ή αλλιώς Κίνι.

Ο Ισπανός επιθετικός ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με συνολικά 21 τέρματα και πήρε τον τίτλο του αρχισκόρερ. Αντίθετα, η ομάδα του, ως ουραγός βρέθηκε στην τελευταία θέση, με αποτέλεσμα ο έμπειρος φορ να γράψει ιστορία στα χρονικά του ισπανικού πρωταθλήματος.

Λένος Κίττος (Ερμής Αραδίππου, 1983/84)

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει συμβεί ποτέ, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Κύπρο. Τη σεζόν 1983/84, αυτό το περίεργο ρεκόρ συνέβη για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της χώρας. Ο Λένος Κίττος ήταν ο σκόρερ των 14 τερμάτων από τα συνολικά 23 που πέτυχε η ομάδα σε όλη τη σεζόν.

Ο Κύπριος μεσοεπιθετικός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, χωρίς αυτό να βοηθήσει την ομάδα του, να αποφύγει την επιστροφή στη δεύτερη κατηγορία. Μάλιστα, μαζί στην κορυφή των αρχισκόρερ, ήταν ο Άγγλο Σιλβέστερ Βέρνον.
kiuyyyy.jpg

Ιγκόρ Πρότι (Μπάρι, 1995/96)

Μπορεί στην καριέρα του να μην πέτυχε στις μεγάλες ομάδες, όμως σε πιο μεσαίες, έκανε πάταγο. Ο Ιγκόρ Πρότι ήταν ο κατάλληλος για αυτό το ρεκόρ. Τη σεζόν 1995/96, η Μπάρι δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, όμως ο Ιταλός φορ δεν σταμάτησε να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα.

Μέτρησε συνολικά 24 τέρματα και μοιράστηκε την κορυφή των σκόρερ με Τζουζέπε Σινιόρι της Λάτσιο. Μάλιστα, μπορεί ο ιταλικός σύλλογος να έπεσε κατηγορία, όμως η ομάδα του συγκατοίκου του στην πρώτη θέση των γκολτζήδων, τον απέκτησε το ίδιο καλοκαίρι.

Νίκλας Σκογκ (Βέστρα Φερλούντα, 1996/97)

Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές είναι γνωστοί για κάποιους στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο Νίκλας Σκογκ, ωστόσο, δεν είναι τόσο. Δεν είναι απλώς η καριέρα του αλλά και η ομάδα με την οποία πέτυχε αυτό το ξεχωριστό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, στην αρχή της καριέρας του, φόρεσε τα χρώματα της σουηδικής Βέστρα Φερλούντα.

Η άσημη ομάδα της Σουηδίας, δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στην πρώτη κατηγορία της χώρας και παρά τα απίστευτα νούμερα του 22χρονου, τότε, επιθετικού, υποβιβάστηκε. Συνολικά, σκόραρε 17 γκολ και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει το «εισιτήριο» για το γερμανικό πρωτάθλημα και τη Ντούισμπουργκ.

Τόμας Ντάλγκααρντ (Βίμποργκ, 2013/14)

Η τελευταία περίπτωση πριν τον Γιώργο Γιακουμάκη, ήταν ο Τόμας Ντάλγκααρντ. Ο Δανός επιθετικός μπορεί να έμεινε για λίγο καιρό στη Βίμποργκ, όμως γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της. Μπορεί ο σύλλογος εκείνη τη σεζόν να έπεσε κατηγορία ως τελευταίος και με 10 πόντους από τον επόμενο, όμως ο Ντάλγκααρντ ήταν απίστευτος.

Συγκεκριμένα, έγινε ο φόβος και ο τρόπος των αντίπαλων τερματοφυλάκων και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 18 τέρματα στο πρωτάθλημα. Το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και πήρε το εγχώριο «χρυσό» παπούτσι, έκανε τη Χέρενφεϊν να δαπανήσει 700 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Οκτώ χρόνια μετά, ο Γιώργος Γιακουμάκης. Ο πρώτος στην ιστορία του ολλανδικού πρωταθλήματος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, με αξιοσημείωτο πως η ομάδα τερμάτισε με λιγότερους πόντους (23) από τα γκολ του. 

 

Νότης Χάλαρης

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0