Football Talk

Λίβερπουλ: Ο Κονατέ και οι παίκτες... made in Bundesliga

Λίβερπουλ: Ο Κονατέ και οι παίκτες... made in Bundesliga
Μπορεί η φετινή σεζόν να μην έχει τελειώσει ακόμα, ωστόσο ο Γιούργκεν Κλοπ ετοιμάζει ήδη την ομάδα της νέας σεζόν.
Η πρώτη κίνηση φαίνεται πως θα είναι η απόκτηση του Ιμπραΐμα Κονατέ από την Λειψία, με τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό να προορίζεται ως παρτενέρ του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας. Το ποσό της μεταγραφής αναμένεται να φτάσει περίπου τα 35 εκατομμύρια ευρώ, με την ανάγκη για ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας να έχει γίνει αντιληπτή τη φετινή σεζόν.
 
Αυτή δεν η πρώτη φορά που η Λίβερπουλ αποφασίζει να προχωρήσει σε προσθήκη ενός παίκτη που προέρχεται από το γερμανικό πρωτάθλημα, με τους πρωταθλητές Αγγλίας να έχουν στραφεί στην γερμανική αγορά πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτές είναι οι 6+1 περιπτώσεις που οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ ψώνισαν αυστηρά... γερμανικά την τελευταία δεκαετία. 
 
 
Εμρέ Τσαν

Emre_Can.jpg
 
Ο 27χρονος μέσος ήταν προϊόν των ακαδημιών της Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρα του με την Λεβερκούζεν την σεζόν 2013-14, έχοντας 39 εμφανίσεις και4 γκολ. Το καλοκαίρι του 2014 ο Μπρένταν Ρότζερς εισηγήθηκε την απόκτηση του, με τον σύλλογο να καταβάλει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Στον σύλλογο έμεινε για τις επόμενες τέσσερις σεζόν, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις την διετία 2016-18. Σαν παίκτης του συλλόγου δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο, ενώ αποχώρησε ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2018, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Γιουβέντους. Πλέον βρίσκεται στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, αυτή την φορά σε ένα νέο ρόλο, αυτό του κεντρικού αμυντικού.
 
 
Ρομπέρτο Φιρμίνο

Firmino.jpg
 
Ο Βραζιλιάνος επιθετικός «έφτιαξε» το όνομα του ως παίκτης της Χόφενχαϊμ, στην οποία πήρε μεταγραφή το 2010 από την Φιγκεϊρένσε. Εκεί έμεινε για πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα την σεζόν 2013-14, πετυχαίνοντας 16 γκολ στην Bundesliga. Το καλοκαίρι του 2015 Χόφενχαϊαμ και Λίβερπουλ ήρθαν σε συμφωνία για τον τότε 23χρονο, πληρώνοντας 41 εκατομμύρια ευρώ.
 
Έκτοτε ο «Μπόμπι» έχει κερδίσει την θέση του στην βασική του ενδεκάδα, σχηματίζοντας μία από τις καλύτερες επιθετικές γραμμές του πρωταθλήματος με τους Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ. Μετά από έξι χρόνια έχει συμπληρώσει 287 εμφανίσεις με τον σύλλογο, μαζί με 84 τέρματα.
 
 
Ζοέλ Ματίπ

Matip.jpg
 
Ο 29χρονος αμυντικός είναι προϊόν των ακαδημιών της Σάλκε, στην οποία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2009. Μέχρι το 2016 αγωνίστηκε σε 258 παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα 23 φορές, ενώ κατέκτησε το 2011 το Κύπελλο και το Super Cup Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει για τετραετές συμβόλαιο με την Λίβερπουλ, μετά την λήξη της συνεργασίας του με την Σάλκε, στην οποία θα εντασσόταν από το καλοκαίρι.
 
Μετά από πέντε χρόνια και 123 συμμετοχές βρίσκεται ακόμα στον σύλλογο, ενώ έχει αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα τραυματισμών, τα οποία τον έχουν κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης. Με τον σύλλογο έχει κατακτήσει την Premier League της σεζόν 2019-20, το Champions League του 2018-19, όπως και το Super Cup του 2019.
 
 
Λόρις Κάριους

Karius.jpg
 
Ο 27χρονος πέρασε από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι από το 2009 μέχρι και το 2011, πριν επιστρέψει στην Γερμανία για λογαριασμό της Μάιντς. Στον σύλλογο «έγραψε» 96 συμμετοχές, ενώ το 2016 ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας, πίσω μονάχα από τον Μάνουελ Νόιερ. Η μεταγραφή στην Λίβερπουλ ήρθε το καλοκαίρι του 2016, με ένα ποσό κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο Γερμανός διεθνής με τις μικρές εθνικές έμοιαζε έδειξε καλά στοιχεία στην δεύτερη του σεζόν, παίρνοντας μάλιστα και την θέση του βασικού από τον Σιμόν Μινιολέ. Ωστόσο όλα άλλαξαν μετά τον χαμένο τελικό του Champions League το 2018, με τον Γερμανό να κάνει δύο σοβαρά λάθη και τους «reds» να χάνουν από την Ρέαλ Μαδρίτης με 3-1. Από τότε έχασε την θέση του στον σύλλογο και έχει αγωνιστεί δανεικός σε Μπεσίκτας και Ουνιόν Βερολίνου.
 
 
Ναμπί Κεϊτά

Keita.jpg
 
Ο 26χρονος μέσος από την Γουινέα τράβηξε για πρώτη φορά τα βλέμματα πάνω του ως παίκτης της Σάλτσμπουργκ την διετία 2014-2016. Ακολούθησε η «προαγωγή» στην Λειψία το 2016, την σεζόν που οι «Ταύροι» έφτασαν στην 2η θέση του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 2017 Λειψία και Λίβερπουλ ήρθαν σε συμφωνία για τον διεθνή μέσο, με  το ποσό της μεταγραφής να φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
 
Την πρώτη χρονιά πρόλαβε να αγωνιστεί σε 33 αγώνες μέχρι τον Μάιο, προτού μείνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να επαναλάβει τις εμφανίσεις της Λειψίας, καθώς οι τραυματισμοί δεν του έχουν επιτρέψει να βρει αγωνιστικό ρυθμό.
 
 
Τιάγκο Αλκάνταρα

Thiago.jpg
 
Ο Βραζιλιάνος είναι ο τελευταίος παίκτης που αποκτήθηκε από την Γερμανία και την Μπάγερν Μονάχου, με τον σύλλογο να τον έχει στα ραντάρ για αρκετούς μήνες. Η Μπάγερν Μονάχου ήτα διατεθειμένη να τον αφήσει για το κατάλληλο ποσό, με τους δύο συλλόγους να συμφωνούν τελικά στα 22 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2020.
 
Ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα φέτος, καθώς βρέθηκε θετικός στον COVID-19 στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις επέστρεψε έμεινε εκτός εξαιτίας ενός προβλήματος στο γόνατο. Λόγω των αρκετών τραυματισμών στην Λίβερπουλ φέτος έχει να χρειαστεί και ως αμυντικός μέσος, με τον Φαμπίνιο να γυρνάει στο κέντρο της άμυνας. Σε 24 αγώνες δεν έχει προλάβει ακόμα να δώσει κάποια ασίστ ή να πετύχει κάποιο τέρμα, ωστόσο έχει προλάβει να δείξει το ταλέντο του και τον λόγο που αποκτήθηκε.
 
 
Bonus: Γιούργκεν Κλοπ

Klopp.jpg
 
Ο άνθρωπος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιστροφή της Λίβερπουλ στις επιτυχίες και τελικά στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, 30 χρόνια μετά από το τελευταίο. Ο Γερμανός διαδέχθηκε τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο της ομάδας στις 8 Οκτωβρίου του 2015, ξεκινώντας το έργο του. Στο ξεκίνημα δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, καθώς την ίδια σεζόν τερμάτισαν στην 8η θέση του πρωταθλήματος, ενώ στον τελικό του Europa League ηττήθηκαν με 3-1 από την Σεβίλλη και σε αυτόν του League Cup από την Μάντσεστερ Σίτι με 1-3 στα πέναλτι.
 
Έπειτα ο ίδιος άρχισε να διαμορφώνει το ρόστερ της ομάδας με τους παίκτες που ήθελε, ενώ άλλοι είδαν την θητεία τους στο «Άνφιλντ» να τελειώνει σύντομα. Ο τελικός του Champions League το 2018 ήταν πλέον σημάδι πως ο σύλλογος είχε μπει και πάλι στον σωστό δρόμο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η κατάκτηση του την επόμενη σεζόν, όπως και το πρωτάθλημα του 2020.
 
Η φετινή σεζόν, με τις επιπτώσεις του COVID-19 στο ποδόσφαιρο να παραμένουν, μαζί με τους τραυματισμούς, έχουν δυσκολέψει αρκετά τον σύλλογο, ο οποίος παλεύει για να μπει στην τετράδα και να πάρει ένα εισιτήριο για το Champions League της νέας σεζόν.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0