EUROLEAGUE FINAL-4 2023

EuroLeague: Από τον Μάικ Τζέιμς στον Χεζόνια το... πράσινο Final-4!

EuroLeague: Από τον Μάικ Τζέιμς στον Χεζόνια το... πράσινο Final-4!

Μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι εκείνος που κινείται σε ρυθμούς Final-4, ωστόσο ο «αιώνιος» έχει φροντίσει να στείλει τους δικούς του… πρώην στο Κάουνας. Το BN Sports παρουσιάζει τους τρεις εκπροσώπους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της EuroLeague!

Πάνε 11 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία παρουσία του Παναθηναϊκού στο σπουδαιότερο ραντεβού της μπασκετικής Ευρώπης και την κατάληψη της 4ης θέσης στην Πόλη. Ακόμα και έτσι όμως και με τους «πράσινους» να απέχουν ξανά από Final-4, οι φίλοι του έχουν τους λόγους τους να ρίξουν και αυτοί τις… ματιές τους σε δικά τους, γνώριμα πρόσωπα, που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Δύο αθλητές και ένας προπονητής που θα βρίσκονται στη Zalgirio Arena έχουν συνδέσει κατά το παρελθόν το όνομά τους με την Αθήνα και το «τριφύλλι». Άλλοι άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο, γράφοντας με «χρυσά γράμματα» το όνομα τους στην ιστορία και άλλοι ήταν απλώς… περαστικοί. Το BN Sports θυμάται το πέρασμα των Γιασικεβίτσιους, Τζέιμς, Χεζόνια από το «πράσινο στρατόπεδο» και τα πεπραγμένα τους σε αυτό. Σε αυτούς θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί και ο Άλφα Ντιαλό αν ο Οντέν Κάτας είχε μείνει στον πάγκο της ομάδας και το Σεπτέμβρη του 2021.

Μπαρτσελόνα (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους)

«Ξέρω ότι θα με "σκοτώσουν" στη Μπαρτσελόνα και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου εκτός Λιθουανίας και Ζαλγκίρις». Μόλις 15 μήνες έχουν περάσει απ’ όταν ο Σάρας έκανε την παραπάνω δήλωση η οποία φανερώνει μονάχα ένα ψήγμα μιας «αιώνιας» αγάπης. Το καλοκαίρι του 2007 και ενώ όλα έδειχναν πως ο Λιθουανός επέστρεφε στην Ευρώπη για χάρη του Ολυμπιακού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε το κόλπο… γκρόσο και έντυσε στα «πράσινα» τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε μία κίνηση ασύμμετρα πολύ win-win και για τις δύο πλευρές.

Ο νυν προπονητής της Μπάρτσα συντέλεσε μία τριπλέτα… φωτιά με τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ (ποιος να ξεχάσει τα pick n roll του με τον Πέκοβιτς στον ημιτελικό του Βερολίνου), βοηθώντας τα μέγιστα στο 5ο «αστέρι» του Παναθηναϊκού (στέφθηκε ακόμα 3 φορές πρωταθλητής και άλλες τόσες Κυπελλούχους στην Ελλάδα) Ο Σάρας λατρεύτηκε σαν Λιθουανός… θεός στο ΟΑΚΑ, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πρωταθλήματος και άφησε το στίγμα του στο «τριφύλλι».

γιασι.jpg

Ρεάλ Μαδρίτης (Μάριο Χεζόνια)

«Η απόφαση να πάω στον Παναθηναϊκό είναι η καλύτερη της ζωής μου». «Σκ@τ@. Γιατί;» πόσταρε μετά την μη παραμονή του στους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2021. Αυτά και άλλα πολλά έχει πει/γράψει ανά διαστήματα ο ταλαντούχος Μάριο Χεζόνια που αγάπησε μικρός το «τριφύλλι» από μία άκρη της Κροατίας.

Στις αρχές του Μαρτίου του 2021 το θέλημα όλων των πλευρών έγινε πράξη και ο Μάριο Χεζόνια φόρεσε επιτέλους τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Τους λίγους μήνες που παρέμεινε στον Παναθηναϊκό αποτέλεσε τον απόλυτο σταρ μιας ομάδας που ωστόσο είχε χάσει από νωρίς το «τρένο» της Ευρώπης και αγωνιζόταν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας χωρίς τον Ολυμπιακό για βασικό αντίπαλο. Ο «σούπερ Μάριο» ωστόσο δεν ξεχειμώνιασε στην Αθήνα με τους φίλους του Παναθηναϊκού να ζουν έναν έντονο, «φλογερό» έρωτα μαζί του που κράτησε ωστόσο λίγο.

hezonja_1.jpg

Μονακό (Μάικ Τζέιμς)

Από το «Νησί των Ιπποτών» έστειλε τα πρώτα του μηνύματα στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό, επιβεβαιώνοντας τη φήμη που τον ακολουθούσε. Ο Μάικ Τζέιμς είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Μέσω των γεμάτων εμφανίσεών του με τη φανέλα των Ροδιτών και μετά από συνεχόμενες 20αραες και άνω, πήρε το εισιτήριο για τη Μπασκόνια και τη λαμπερή ACB μεσούσης της σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στη χώρα μας για χάρη του Παναθηναϊκού. Τα νεύρα του με τον Αργύρη Πεδουλάκη τα πλήρωσε μια… τζαμαρία και το χέρι του, με το ντεμπούτο του να καθυστερεί (τέλη Νοέμβρη). Βέβαια, έδειξε τις τεράστιες ατομικές του δυνατότητες και την αδυναμία του στην κατάχρηση της μπάλας ενίοτε, από την πρώτη στιγμή στα «πράσινα». Υπήρξε καθοριστικός για να πάρει το «τριφύλλι» το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει των playoffs της EuroLeague (περίφημη σειρά με τη Φενέρ) ενώ υπήρξε κομβικός  ούτως ώστε η αρμάδα του Πασκουάλ να «σπάσει» ξανά την έδρα του αιωνίου Ολυμπιακού στο Game 5 στο ΣΕΦ και να στεφθεί πρωταθλήτρια.

james_mike.jpg

Η επιθυμία του ωστόσο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να κυνηγήσει το American Dream τον οδήγησε σε ένα προσωρινό «αντίο» καθώς επέστρεψε ξανά στα μέσα Φλεβάρη (2018), αφού δεν μπόρεσε να στεριώσει στο NBA. Ο εκρηκτικός Μάικ και μεγάλη… καψούρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν και πάλι αρωγός στη διαφύλαξη των κεκτημένων στην ενδοχώρα και το νέο, ανεκμετάλλευτο πλεονέκτημα έδρας στην Ευρώπη (Ρεάλ Μαδρίτης ο «θύτης»).

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0