EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Η ΑΕΚ και οι άλλες 3 ομάδες με παρουσία σε Final-4 EuroLeague και BCL! (video)

Η ΑΕΚ και οι άλλες 3 ομάδες με παρουσία σε Final-4 EuroLeague και BCL! (video)

Μπορεί το Basketball Champions League  να μη μετρά ούτε δεκαετία από τη δημιουργία του, ωστόσο ήδη τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να καταγράψουν την παρουσία τους στο Final-4 του, έχοντας βρεθεί είτε πριν είτε μετά και στο αντίστοιχο της EuroLeague.

Συστήθηκε στο κοινό το Σεπτέμβριο του 2016. Το Basketball Champions League μπορεί να μη σχετίζεται με κανένα τρόπο με την EuroLeague, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν μέρος κάποιες ιδιαίτερα αξιόμαχες ομάδες, με παρελθόν ή και… μέλλον στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Οι νικητές σε αμφότερα τα τουρνουά, αναδεικνύονται μέσω του Final-4 που διοργανώνεται στο φινάλε της σεζόν. Στα επτά χρόνια ζωής του BCL έχουν προλάβει να βρεθούν στη συγκεκριμένη φάση ήδη τέσσερις ομάδες, που έχουν δώσει -ή θα δώσουν στο άμεσο μέλλον- το «παρών» και στο αντίστοιχο της EuroLeague!

ΑΕΚ

H «Ένωση» βρέθηκε στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966, όπου και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, ενώ το 1998 πήγε μέχρι και τον τελικό της EuroLeague, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει και στην κατάκτηση του τροπαίου, καθώς ηττήθηκε από την Μπολόνια.

Δύο φορές αντίστοιχα έχει καταφέρει να συμμετάσχει και στην τελική τετράδα του Champions League. Την πρώτη μάλιστα, η προσπάθειά της στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού αναδείχθηκε νικήτρια στη διοργάνωση το 2018, επικρατώντας στον τελικό επί της Μονακό! Το 2020 έφτασε εκ νέου να διεκδικεί το τρόπαιο, ωστόσο δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μπούργος.

Βίρτους Μπολόνια

Η Μπολόνια κατέκτησε την EuroLeague το 1998 με αντίπαλο την ΑΕΚ και βρέθηκε ξανά στον τελικό την αμέσως επόμενη χρονιά, χάνοντας ωστόσο το τρόπαιο από την Ζαλγκίρις. Μετρά μάλιστα έναν ακόμα χαμένο τελικό το 2002, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Στο Champions League, βρέθηκε στο Final-4 το 2019, κατακτώντας τη διοργάνωση με αντίπαλο την Τενερίφη στον τελικό.

Ουνικάχα Μάλαγα

Η ισπανική ομάδα βρέθηκε μία και μοναδική φορά στο Final-4 της EuroLeague, στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 2007. Τότε ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά κέρδισε έπειτα στον μικρό τελικό την Τάου Κεράμικα και τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Μία είναι και η φορά που συμμετείχε στο αντίστοιχο του BCL. Πρόκειται για το φετινό Final-4, όμως ηττήθηκε από τη Βόννη στον ημιτελικό και δεν κατάφερε να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Μονακό

Η «πρωτάρα» του φετινού Final-4 στο Κάουνας! Οι Μονεγάσκοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης και αντίπαλός τους φυσικά θα είναι ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο, έχουν λάβει μέρος σε δύο του Champions League. Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του το 2017, όταν και πήραν την τρίτη θέση, αλλά και την αμέσως επόμενη, όπου ηττήθηκαν στον τελικό της Αθήνας από τους «κιτρινόμαυρους».

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0