EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Το πρώτο Final-4 ήταν της… ΑΕΚ (video)

Το πρώτο Final-4 ήταν της… ΑΕΚ (video)

Οι ελληνικές ομάδες είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμες δυνάμεις στην Ευρώπη, καθώς με 29 συμμετοχές σε Final-4 κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τις ισπανικές (39). Ο… χορός είχε ανοίξει όμως πολλά χρόνια πριν, παραπάνω από μισό αιώνα, όταν η ΑΕΚ «έσπαγε» το ρόδι και συμμετείχε στο πρώτο Final-4 στην ιστορία της -σημερινής- Euroleague, το μακρινό 1966 στην Ιταλία.

Σχετικά Άρθρα

Το κατόρθωμα του Ολυμπιακού να προκριθεί σε Final-4 είναι τεράστιο και μας γεμίζει με υπερηφάνεια, πόσω μάλλον όταν όλοι (σχεδόν) οι αντίπαλοι προπονητές και παίκτες παραδέχονται την ανωτερότητά του και λένε ότι παίζει μακράν το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Δε μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το κάνει αυτό η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και φαίνεται ότι ο Έλληνας προπονητής έχει βρει τη «συνταγή» της επιτυχίας, είτε έρθει το τρόπαιο είτε όχι. Πρέπει να ταξιδέψουμε παραπάνω από μισό αιώνα πίσω, συγκεκριμένα 57 χρόνια, για να βρούμε ποια ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε ντεμπούτο σε Final-4 ευρωπαϊκής διοργάνωσης, και αυτή ήταν η ΑΕΚ.

Μπορεί να έχει σχέση κάτι που έγινε το 1966 με κάτι που συμβαίνει σήμερα; Φυσικά και όχι. Όλα ήταν διαφορετικά. Δεν υπήρχαν συμβόλαια παικτών, μάνατζερς, χορηγοί, ίντερνετ, καλά καλά δεν υπήρχε τηλεόραση. Ακόμα και στα πιο βασικά -για το μπάσκετ-, δεν υπήρχε καν ο ορισμός «τρίποντο», όλα τα καλάθια μετρούσαν για δυο πόντους, εκτός από τις ελεύθερες βολές. Ωστόσο, δεν μπορεί να μειωθεί η αξία ενός επιτεύγματος που έγινε στο παρελθόν, όχι επειδή είμαστε παρελθοντολάγνοι, αλλά επειδή η ιστορία «γράφει».

Την 1η Απριλίου του 1966, λοιπόν, η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε για το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο. Εκείνη την ημέρα, γνώριζε την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-85, στο πλαίσιο του μικρού τελικού της διοργάνωσης. Ο αγώνας έγινε στο Μιλάνο, αν και τη διοργάνωση του Final Four ανέλαβε η πόλη της Μπολόνια.

Το μυαλό όμως των «κιτρινόμαυρων» παικτών σίγουρα δεν ήταν στον αγώνα, αφού το πρωί εκείνης της ημέρας, ο συμπαίκτης τους Γιώργος Μόσχος είχε μπει εσπευσμένα για εγχείρηση υπό του γιατρού και πρόεδρου της ΑΕΚ, Βασίλη Χατζηγιάννη. Ο Χατζηγιάννης μάλιστα μετά την επέμβαση αναχώρησε για τη Βιέννη, ώστε να προσκομίσει τις εξετάσεις του Μόσχου αλλά και να συμβουλευτεί συναδέλφους του. Ο Μόσχος όμως πρόλαβε να δώσει το παρών στο Final Four, αφού δυο μέρες πριν αγωνίστηκε για ένα ημίχρονο, στον ημιτελικό με αντίπαλο τη Σλάβια Πράγας. Ο πλέιμεϊκερ της ΑΕΚ έφτασε στο Μιλάνο από το Λονδίνο, όπου είχε ταξιδέψει μυστικά για μια σειρά από θεραπείες, ο Μόσχος δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού, όπου ήταν θαύμα και μόνο που στεκόταν όρθιος. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας της ζωής του. Το βράδυ στο ξενοδοχείο σφάδαζε από τους πόνους και έβγαζε αφρούς από το στόμα με αποτέλεσμα να κοιμηθεί με καταπραϋντικά και το πρωί μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής. Έντεκα μήνες μετά (28 Δεκεμβρίου) ο Μόσχος απεβίωσε και στο τελευταίο του αντίο παρευρέθηκαν περισσότεροι από 4.000 φίλοι, συμπαίκτες και παράγοντες από όλα τα αθλητικά σωματεία.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η πορεία της «Βασίλισσας» ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, όταν στον πρώτο γύρο απέκλεισε τη Βίσλα Κρακοβίας με δυο νίκες, 72-71 και 81-79 στη Πολωνία. Στη δεύτερη φάση αντιμετώπισε τη μαροκινή (έπαιζαν και τέτοιες τότε) Γουΐνταντ και με δυο νίκες (113-96 στην Καζαμπλάνκα, 125-76 στην Αθήνα) πέρασε στον όμιλο. Το γκρουπ του «δικεφάλου» απαρτιζόταν από τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Ζαντάρ.

Οι «κιτρινόμαυροι» με 4 νίκες και δυο ήττες (μια στη Μόσχα και μια στη Σόφια) πέρασε στο Final Four ως δεύτερη, μαζί με την Σίμενταλ Μιλάνο (σημερινή Αρμάνι), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Σλάβια Πράγας.

φωτό1.jpg

Στον ημιτελικό του Μιλάνου, ηττήθηκε με 73-103 από την πανίσχυρη Σλάβια Πράγας, ομάδα που κέρδισε δυο χρόνια αργότερα όταν κατέκτησε το Κυπελλούχων στο Καλλιμάρμαρο.

φωτό2-1-768x711.jpg

Οι παίκτες του Μίσσα Πανταζόπουλου που ταξίδεψαν στη Ιταλία ήταν οι: Θεοδωρόπουλος, Μόσχος, Τρόντζος, Δερμανούτσος, Ζούπας, Οικονόμου, Αμερικάνος, Νικητόπουλος, Τσάβας, Λαρεντζάκης, Βασιλειάδης, Χρηστέας, Νεσιάδης.

Χρήστος Παπαδόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0