EUROLEAGUE FINAL-4 2023

Ολυμπιακός: Μία ντουζίνα Final-4 από το Τελ Αβίβ μέχρι το Κάουνας! (video)

Ολυμπιακός: Μία ντουζίνα Final-4 από το Τελ Αβίβ μέχρι το Κάουνας! (video)

Ο Ολυμπιακός θα δώσει το «παρών» στο Κάουνας, σε ένα Final-4 που θα αποτελέσει το 12ο της ιστορίας του στην EuroLeague. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ το 1994, κορυφώθηκε στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο και συνεχίζεται στη Λιθουανία!

Σχετικά Άρθρα

Η παρουσία του Ολυμπιακού στο Final-4 του Κάουνας, έρχεται ως απόλυτη επιβράβευση των κόπων της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα σε ολόκληρη τη σεζόν. Με ένα μπάσκετ από… άλλον πλανήτη σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, με τους παίκτες να λειτουργούν σαν οικογένεια και τον κόσμο σταθερά στο πλευρό τους στο φαληρικό στάδιο, οι «ερυθρόλευκοι» θα ήταν άδικο να μη βρίσκονται στους κορυφαίους 4 της EuroLeague για τη σεζόν 2022-23.

Αυτή θα είναι η 12η συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο γύρο της διοργάνωσης. Για τον Κώστα Σλούκα μάλιστα, τον παίκτη που ηγήθηκε των Πειραιωτών στη σειρά των playoffs με τη Φενέρμπαχτσε θα είναι η 9η!

Ο Ολυμπιακός έχει ζήσει σπουδαίες στιγμές στα Final-4. Αυτές ξεκίνησαν στο Ισραήλ το 1994 κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, για να φτάσουν βέβαια στο αποκορύφωμά τους το 1997, το 2012 και το 2013. Σε Ρώμη, Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο αντίστοιχα. Ας δούμε, όμως, μία προς μία τις συμμετοχές του πειραϊκού συλλόγου.

1994 - Τελ Αβίβ - 2η θέση

Στο Ισραήλ ο Ολυμπιακός έπαιρνε μέρος στο πρώτο Final-4 της ιστορίας του. Εκεί, στο ημιτελικό ήρθε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν τη νίκη και την πρόκριση. Το παιχνίδι και η διοργάνωση, όμως, «σημαδεύτηκαν» από το… τριήμερο επεισοδίων που έγιναν μεταξύ των οπαδών των «αιωνίων» αντιπάλων. Στον τελικό βρέθηκε απέναντι στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη να παθαίνει μπλακ-άουτ στο φινάλε και το τρίποντο του Κορνέλιους Τόμπσον στα 20’’ να δίνει εν τέλει το τρόπαιο στον ισπανικό σύλλογο.

1995 – Σαραγόσα – 2η θέση

Ο Ολυμπιακός την επόμενη χρονιά είχε την ευκαιρία να εξιλεωθεί. Ξανά στο Final-4, αυτή τη φορά στην Ισπανία και ο ημιτελικός επανάληψη της περασμένης σεζόν. Κόντρα στους «πράσινους» βγήκαν εκ νέου νικητές και θα αντιμετώπιζαν στον μεγάλο τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης. Απέναντι στο αδιαφιλονίκητο φαβορί, που αγωνιζόταν άλλωστε στη χώρα του, οι Πειραιώτες δεν τα κατάφεραν και περιορίστηκαν και πάλι στη δεύτερη θέση.

1997 – Ρώμη – 1η θέση

Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, όλα θα άλλαζαν. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βρισκόταν πια στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου και αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Ολύμπια Λιουμπλιάνα στον ημιτελικό, έμενε μονάχα η Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα υπήρχε μπλακ-άουτ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί, επικράτησαν με 73-58 και έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου!

1999 – Μόναχο – 3η θέση

Στη Γερμανία, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο για τον Ολυμπιακό. Η Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον ημιτελικό και αφού απέκλεισε τους Πειραιώτες κατέκτησε και το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» τελικά τερμάτισαν στην τρίτη θέση, αφού επικράτησαν της Μπολόνια στον μικρό τελικό.

2009 – Βερολίνο – 4η θέση

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για την επιστροφή στα Final-4 και κατά μία περίεργη σύμπτωση, αυτό διεξαγόταν και πάλι στη Γερμανία. Εκεί, αντίπαλος στα ημιτελικά θα ήταν για τρίτη φορά ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που πήραν τελικά την πρόκριση, νικώντας με 84-82, φτάνοντας και στην κατάκτηση του τροπαίου. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε τελικά την 4η θέση, αφού ηττήθηκε έπειτα και από την Μπαρτσελόνα.

2010 – Παρίσι – 2η θέση

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έψαχναν εναγωνίως την ευρωπαϊκή διάκριση και δε δίσταζαν να «ανοίξουν» αρκετά το μπάτζετ της ομάδας, προκειμένου να το πετύχουν. Ο στόχος του Final-4 για δεύτερη σερί σεζόν επετεύχθη, αλλά η πρόκριση στον τελικό ήρθε με την… ψυχή στο στόμα κόντρα στην Παρτιζάν στην παράταση. Ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα ηττήθηκε με «κάτω τα χέρια», με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να περιοριστεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

2012 – Κωνσταντινούπολη – 1η θέση

Όλα θα ήταν διαφορετικά δύο χρόνια αργότερα. Μία άκρως νεανική ομάδα, με «μαέστρο» τον Βασίλη Σπανούλη και «δάσκαλο» από τον πάγκο τον τεράστιο Ντούσαν Ίβκοβιτς, αποτελούσε από την αρχή της σεζόν το απόλυτο αουτσάιντερ για να βρεθεί στο Final-4. Αυτό δεν προβλημάτισε διόλου τους Πειραιώτες, όμως, που πήγαν στην Τουρκία για να «λάμψουν».

Η Μπαρτσελόνα αποτέλεσε το πρώτο «θύμα» του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, ενώ απέναντι στο ακλόνητο φαβορί, που άκουγε στο όνομα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όλα έδειχναν να έχουν κριθεί στο -19, δύο λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Τα πιτσιρίκια του «Ντούντα» είχαν διαφορετική άποψη! Tο… πεταχτάρι του Πρίντεζη, «επισφράγισε» με τον ιδανικότερο τρόπο τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών στους τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, χαρίζοντας το 2ο ευρωπαϊκό αστέρι στους «ερυθρόλευκους»!

2013 – Λονδίνο – 1η θέση

Επειδή μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή, την αμέσως επόμενη σεζόν, οι Πειραιώτες φρόντισαν να επαναλάβουν το «θαύμα» της Πόλης. Προπονητής ήταν πλέον ο Γιώργος Μπαρτζώκας και η ΤΣΣΚΑ θα ερχόταν νωρίτερα, στον ημιτελικό. Το έργο του Ολυμπιακού ήταν πολύ ευκολότερη σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά και απέμενε πια μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό.

Το -17 στην πρώτη περίοδο ανατράπηκε αστραπιαία και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τελικά τους 100 πόντους, για να πανηγυρίσουν την back-to-back κατάκτηση και το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο!

2015 – Μαδρίτη – 2η θέση

Επιστροφή στην Ισπανία έπειτα από 20 χρόνια. Αντίπαλος στον ημιτελικό, όπως και το 2013, ήταν η ρωσική ομάδα. Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε το «όπλο» του στα τελευταία λεπτά και με τεράστια σουτ οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τελικό για 4η φορά τα τελευταία 6 χρόνια! Όπως και πριν από δύο δεκαετίες, δεν θα τα κατάφερνε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και θα περιοριζόταν στη δεύτερη θέση.

2017 – Κωνσταντινούπολη – 2η θέση

Η ΤΣΣΚΑ θα συνέχιζε να βλέπει τον Ολυμπιακό ως αντίπαλο στον ημιτελικό και μαζί του θα έρχονταν… εφιάλτες! Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιρναν άλλη μία νίκη-πρόκριση με τους Ρώσους, για να παίξουν ξανά στην έδρα του αντιπάλου τους στον τελικό. Αυτή τη φορά, ήταν η Φενέρμπαχτσε, που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας τους Πειραιώτες με 80-64.

2022 – Βελιγράδι – 4η θέση

Πέντε χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα Final-4. Στο Βελιγράδι, η «Stark Arena» βάφεται… ερυθρόλευκη, αλλά ο Βασίλιε Μίσιτς, με «κρύο αίμα», θα πετύχει ένα συγκλονιστικό buzzer-beater τρίποντο και θα αφήσει τους Πειραιώτες εκτός τελικού, για να οδηγήσει μάλιστα της Αναντολού Εφές στην κατάκτηση του τροπαίου. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα τερμάτισε τελικά στην 4η θέση, αφού ηττήθηκε στο μικρό τελικό από την Μπαρτσελόνα.

Στο Κάουνας, οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να πετύχουν, αυτό που δεν κατάφεραν πέρυσι. Πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι, όπως απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής EuroLeague, ο μοναδικός τους στόχος είναι η κατάκτηση του 4ου ευρωπαϊκού τροπαίου!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0