EuroLeague Final-4 2022

Μια ενδεκάδα ερυθρόλευκα Final 4: Από το Τελ Αβίβ, μέχρι την Πόλη! (video)

Μια ενδεκάδα ερυθρόλευκα Final 4: Από το Τελ Αβίβ, μέχρι την Πόλη! (video)

Ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι, λαμβάνει μέρος στο 11ο Final 4 της ιστορίας του, στοχεύοντας στην 4η κατάκτηση του τροπαίου και το BN Sports σας… θυμίζει τί είχε συμβεί στα προηγούμενα 10!

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκεται στο Βελιγράδι και σήμερα (Πέμπτη 19/5 στις 19:00) αντιμετωπίζει την Αναντολού Εφές, με στόχο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Euroleague. Αυτή θα είναι η 11η συμμετοχή των ερυθρολεύκων στις τέσσερεις καλύτερες ομάδες τις Ευρώπης. Στις 10 φορές που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε Final 4, ο Ολυμπιακός μετράει 8 προκρίσεις σε τελικούς και δύο αποκλεισμούς στα ημιτελικά. Στις 3 από τις 8 περιπτώσεις, που οι Πειραιώτες βρέθηκαν στον τελικό, κατάφεραν να κατακτήσουν και το τρόπαιο, ενώ στις υπόλοιπες 5 γύρισαν στην Ελλάδα με άδεια χέρια. 

Τελ Αβίβ 1994

Ο Ολυμπιακός, επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη, με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και ρόστερ από το οποίο ξεχώριζαν οι Τάρλατς, Φασούλας, Πάσπαλιε και Τάρπλεϊ, επικράτησε σε έναν επεισοδιακό ημιτελικό επί του αιωνίου αντιπάλου, Παναθηναϊκού, με 77-72, όμως έχασε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά την Euroleague, χάνοντας στον τελικό από την Μπανταλόνα με 59-57. Οι οπαδοί των δύο αιωνίων είχαν δημιουργήσει σοβαρά επεισόδια σε εκείνο το Final 4, με την παρουσία τους στο Τελ Αβίβ να δημιουργεί προβλήματα στις Ισραηλινές αρχές.

Σαραγόσα 1995

Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ταξίδεψε για την Ισπανία με μεγάλα όνειρα, έχοντας την εμπειρία της 2ης θέσης. Αντίπαλος στον ημιτελικό και πάλι ο Παναθηναϊκός, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν άλλον έναν «εμφύλιο», με 58-52 και κορυφαίο τον Αμερικανό «φαστ» Έντι Τζόνσον. Στον τελικό όμως περίμενε η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, του Αρβίντας Σαμπόνις και του Αρλάουκας η οποία εκμεταλλεύτηκε το ότι έπαιζε ουσιαστικά εντός έδρας και έφτασε στην νίκη με τελικό σκορ 73-61.

Ρώμη 1997

Η χρονιά της λύτρωσης έφτασε για τον Ολυμπιακό το 1997, με την «Αιώνια Πόλη» να φιλοξενεί την πρώτη ερυθρόλευκη κούπα! Η ομάδα του Ντούσαν  Ίβκοβιτς και του ηγέτη Ντέιβιντ Ρίβερς, απέκλεισε στον ημιτελικό την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, φτάνοντας στην πηγή και για πρώτη φορά… ήπιε νερό, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 73-58 στον τελικό, «έβαψε» την Ρώμη κόκκινη! Στη συνέχεια μάλιστα έφτασε στο triple crown, κατακτώντας και το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Μόναχο 1999

Οι Πειραιώτες τα βρήκαν… σκούρα απέναντι στην φοβερή Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας, που κατέκτησε τελικά το τρόπαιο και ηττήθηκαν στον ημιτελικό με 87-71, καταλαμβάνοντας τελικά την 3η θέση, καθώς επικράτησαν της Μπολόνια στον μικρό τελικό με 74-63.

Βερολίνο 2009

Πέρασαν 10 χρόνια για να ξαναβρεθεί ο Ολυμπιακός σε Final 4, με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο πλέον στο διοικητικό τιμόνι της ομάδας, να προσπαθούν πολύ για να πετύχουν το μεγάλο στόχο. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες και το τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα μπάτζετ, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, με 84-82, με τους πράσινους να κατακτούν τελικά το τρόπαιο. Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε «άδειος», χάνοντας και από την Μπαρτσελόνα με 95-79. 

Παρίσι 2010

Την επόμενη χρονιά οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν μία από τις πιο πλήρεις ομάδες της ιστορίας τους, με μεγάλα αστέρια και μπάτζετ άνω των 30 εκατομμυρίων, με παίκτες όπως ο Κλέιζα, ο Παπαλουκάς, ο Τεόντοσιτς, ο Τσίλντρες, ο Μπουρούσης, ο Βούισιτς και ο Σχορτσιανίτης. Η πρόκριση στον τελικό ήρθε πολύ δύσκολα, με τον Τσίλντρες να κρατάει ζωντανούς τους ερυθρολεύκους στην κανονική διάρκεια, στέλνοντας το ματς στην παράταση, με φόλοου λίγο πριν το τέλος. Στον μεγάλο τελικό αντίπαλος η Μπαρτσελόνα του Ναβάρο, με τους Καταλανούς να «ξεγυμνώνουν» τα προβλήματα του Ολυμπιακού και να επικρατούν εύκολα με 86-68.

Κωνσταντινούπολη 2012

Το «θαύμα» της Πόλης που θα μνημονεύεται για πάντα. Ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς, έχοντας πλέον μειώσει αισθητά το μπάτζετ του, και με «άγουρα» παιδιά στη σύνθεσή του, πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε όμως να τον υποτάξει στον ημιτελικό, με τους Πειραιώτες να επικρατούν με 68-64. Στον τελικό το μεγάλο φαβορί, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βρέθηκε να προηγείται μέχρι και με 19 πόντους, όμως ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών και με το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη που έγραψε το 62-61 πανηγύρισε μια τεράστια κούπα!

Λονδίνο 2013

Την αμέσως επόμενη χρονιά, με τον κόουτς Μπαρτζώκα στο πηδάλιο, οι ερυθρόλευκοι πήγαν στο Λονδίνο και επιβεβαίωσαν ότι το τρόπαιο της προηγούμενης χρονιάς δεν ήταν πυροτέχνημα, φτάνοντας σε ένα εκπληκτικό back to back! Επιβλητική εμφάνιση και «κλείδωμα» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, ακόμα μία ανατροπή και κατοστάρα επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό, με τον Μπαρτζώκα να γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague

Μαδρίτη 2015

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός του Σφαιρόπουλου, προκρίθηκε στο Final 4 της Μαδρίτης και διατήρησε τις… πελατειακές του σχέσεις με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό και με το τελικό 68-70 προκρίθηκε στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι ήταν καλύτεροι, εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, όμως ένα ξέσπασμα του Τζέι Σι Κάρολ έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της «Βασίλισσας».

Κωνσταντινούπολη 2017

Ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο, θα έφτανε σε ένα ακόμη Final 4, αλλά θα αναγκαζόταν να παίξει τον τελικό στην έδρα του αντιπάλου και συγκεκριμένα στο «Sinan Erdem», απέναντι στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στον ημιτελικό απέκλεισε (ποια άλλη) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με 78-82, αλλά στον τελικό η Φενέρ που είχε στις τάξεις της τον νυν ηγέτη των ερυθρολεύκων, Κώστα Σλούκα έφτασε τελικά στην νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου με τελικό σκορ 80-64. 

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Βελιγράδι και ευελπιστεί το μειονέκτημα που αντιμετώπισε τις δύο προηγούμενες φορές, με το να παίζει τους τελικούς, στις έδρες των αντιπάλων του, να γυρίσει υπέρ του, με τη Σέρβικη πρωτεύουσα να έχει… ντυθεί στα κόκκινα!

Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0