EUROBASKET 2022

Ο Σκαριόλο πριν τον Ντον Σέρχιο

Ο Σκαριόλο πριν τον Ντον Σέρχιο
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα των ημερών και το BNSportsσας παρουσιάζει την πορεία τριών και πλέον δεκατιών καριέρας του μαέστρου της Εθνικής Ισπανίας.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο ή Scari-oro, όπως πολύ σωστά έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η Marca, έχει συνδέσει το όνομά του με τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας, αφού από το 2009 έως το 2012 και από το 2015 έως σήμερα που βρίσκεται την τεχνική ηγεσία της «φούρια ρόχα» έχει κατακτήσει 9 μετάλλια (τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο σε EuroBasket, ένα χρυσό σε Παγκόσμιο, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες).

Ποιος ήταν όμως ο Ιταλός τεχνικός πριν γίνει ο Ντον Σέρχιο; Ή πιο σωστά τι είχε καταφέρει στην καριέρα του πριν το 2009 και τι ενόσω εκτελεί χρέη ομοσπονδιακού προπονητή στην «φούρια ρόχα».

scariolo.jpg

Το άστρο έλαμψε από νωρίς

Η προπονητική καριέρα του Σκαριόλο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν και ανέλαβε χρέη βοηθού στην ομάδα της γενέτειράς του, την Μπρέσια και αργότερα στην Σκαβολίνι Πέζαρο, στο πλευρό του Βαλέριο Μπιαντσίνι. Όταν ο τελευταίος αποχώρησε από την ομάδα το 1989, ο Σκαριόλο προήχθη σε head coach της ομάδας και ήδη την παρθενική σεζόν του εκεί κατάφερε να κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα (επικρατώντας με 3-1 της Βαρέζε). Κάπως έτσι, στα 29 του χρόνια έγινε ο νεότερος σε ηλικία προπονητής που κερδίζει τον εγχώριο τίτλο, ενώ την ίδια κιόλας χρονιά η ομάδα του έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς (σσ. ηττήθηκε από την Χοβεντούτ Μπανταλόνα).

scariolo-pesaro.jpg

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η Πέζαρο είχε πολύ μέτριες πορείες τις δύο επόμενες σεζόν και ξαφνικά ο Σκαριόλο μετακόμισε στην Αουρόρα Ντέσιο, η οποία αγωνιζόταν στην 2η κατηγορία της Ιταλίας. Παρότι δεν κατάφερε να προβιβάσει την ομάδα στα…μεγάλα σαλόνια τις δύο χρονιές που έκατσε στον πάγκο της, βρήκε ξανά δουλειά στην Serie A και πιο συγκεκριμένα στην Φορτιτούντο Μπολόνια.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1994, ο Σκαριόλο αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής στην Ιταλία, ενώ την αγωνιστική περίοδο 1994-95 οδήγησε την Φορτιτούντο στην δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Μία σεζόν αργότερα, η Φορτιτούντο έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς της λίγκας, δεν κατάφερε όμως να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ολίμπια Μιλάνο.

Η Ισπανία έγινε δεύτερο σπίτι του

Μετά από μια 8ετία στην Ιταλία, ο Σκαριόλο άνοιξε τα φτερά του για την Ισπανία, βρίσκοντας μπασκετική στέγη στην Ταού Βιτόρια (σσ. σημερινή Μπασκόνια), την οποία οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά στους τελικούς της ACB το 1998 και με την οποία κατέκτησε το 1999 το Copa del Rey.

scariolo-tau.jpg

Οι επιτυχίες του Σέρτζιο με τους Βάσκους του άνοιξαν την πόρτα της Ρεάλ Μαδρίτης. Την πρώτη κιόλας σεζόν του εκεί, ο Ιταλός τεχνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη «βασίλισσα» απέναντι μάλιστα στην μεγάλη της αντίπαλο, την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά οι «Μπλαουγκράνα» πήραν εκδίκηση, «σκουπίζοντας» τη Ρεάλ (3-0) στους τελικούς της ACB, ενώ τη σεζόν 2001-02 οι Μαδριλένοι αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από την Εστουντιάντες και ο Σκαριόλο βρέθηκε εκτός ομάδας.

scariolo-malaga.jpg

Ακολούθησε μία «χρυσή» πενταετία (2003-08) στην Ουνικάχα Μάλαγα. Με τον Σκαριόλο στο τιμόνι και τον Γκαρμπαχόσα σε ρόλο πρώτου βιολιού η Μάλαγα κατέκτησε το Copa del Rey το 2005 και το παρθενικό της πρωτάθλημα το 2006, κάνοντας το 3-0 στους τελικούς κόντρα στην πρώην ομάδα του, την Ταού. Το 2007 ήρθε και η ευρωπαϊκή επιτυχία με την Ουνικάχα να φτάνει στο Final 4 της Euroleague!

Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα

Τα 11 χρόνια που πέρασε ο Σκαριόλο στην Ιβηρική χερσόνησο ήταν πολλά και έτσι ο Ιταλός τεχνικός, αναζητώντας μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αποφάσισε να μετακομίσει στη Ρωσία και να εργαστεί για δύο χρόνια (2008-10) στην Χίμκι. Αμφότερες τις χρονιές, η ομάδα του Σέρτζιο ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους τελικούς της VTB League, ενώ το 2009 η Χίμκι έφτασε μέχρι τον τελικό του EuroCup, αλλά εκεί γνώρισε ήττα από τη Λιέτβους Ρίτας.

Τα δύσκολα χρόνια

Τον Δεκέμβριο του 2010 Χίμκι και Σκαριόλο έλυσαν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους και ο τελευταίος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να αναλάβει την Ολίμπια Μιλάνο το 2011.

Το πέρασμά του από την πρωτεύουσα της μόδας δεν ήταν βέβαια καθόλου επιτυχημένο (σσ. τη σεζόν 2011-12 η Μιλάνο έχασε 4-1 στους τελικούς της Serie A από την Μοντεπάσκι Σιένα, ενώ τον επόμενο χρόνο δεν προκρίθηκε καν στο Top-16 της Euroleague και έχασε ξανά το πρωτάθλημα από την Σιένα με 4-3) με τον Σκαριόλο να αναλαμβάνει την ευθύνη και να υποβάλει την παραίτησή του.

Η Λαμποράλ Κούτσα (πρώην Ταού, νυν Μπασκόνια) στράφηκε ξανά στον Σκαριόλο το καλοκαίρι του 2013, αλλά τον έδιωξε στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, αφού δεν είδε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

The American Dream

Το 2015 ο Σέρτζιο επέστρεψε ξανά στην Εθνική Ισπανίας και αφιερώθηκε εξ’ολοκλήρου σε αυτήν έως και το 2017, μέχρι που έφτασε στα χέρια του μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ο Νικ Νερς τον επέλεξε για βοηθό του στον πάγκο των Τορόντο Ράπτορς και η τύχη τον αντάμειψε με ένα πρωτάθλημα στο NBA εκείνη κιόλας τη χρονιά.

scariolo-nba.jpg

Ως εκ τούτου, ο Σκαριόλο έγινε ο πρώτος Ιταλός τεχνικός που κατακτά δαχτυλίδι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και ο δεύτερος Ιταλός γενικά με τον Μάρκο Μπελινέλι.

Ritorno a casa

Η θητεία του Σκαριόλο στον Καναδά ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της σεζόν 2020-21, όταν ο Ντον Σέρχιο αποδέχτηκε την πρόταση της Βίρτους Μπολόνια και επέστρεψε εκ νέου στη γειτονική μας χώρα. Η εμπειρία και το άστρο του Σκαριόλο έπιασαν τόπο στη Βίρτους, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2021 κατέκτησε το 2ο Super Cup στην ιστορία της, ενώ στις 11 Μαΐου του 2022 σήκωσε το τρόπαιο του EuroCup και κέρδισε το εισιτήριό της για την Euroleague μετά από 14 ολόκληρα χρόνια!

scariolo-eurocup.jpg

Πλέον ο πολύπειρος και καθόλα επιτυχημένος Ιταλός ετοιμάζεται για την 33η (!) σεζόν του ως head coach, έχοντας για προίκα ένα ακόμα ολόχρυσο μετάλλιο!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0