EUROBASKET 2022

Ισπανία - Γαλλία: Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα (video)

Ισπανία - Γαλλία: Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα (video)
Ώρα τελικού στην Mercedes - Benz Arena, με ένα από τα πλέον κλασικά ζευγάρια της ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης. Ισπανία εναντίων Γαλλίας, δύο μονομάχοι που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δώσει πολλές μάχες με φόντο μετάλλια και τίτλους, ρίχνονται στην αρένα του Βερολίνου για την διεκδίκηση του EuroBasket 2022!

«Φούρια ρόχα» και «Τρικολόρ», αθροιστικά 40 μετάλλια (σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ιστορικά) στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ομάδες νικήτριες από την φύση τους. Ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού με την Ισπανία να έχει συνολικά το πάνω χέρι και την Γαλλία να επιθυμεί να επιστρέψει στην κορυφή κόντρα στην αντίζηλό της. Επιλέξαμε το Top-3 των αναμετρήσεων και ξεκινάμε το flash-back


Τελικός EuroBasket 2011, Ζαλγκίριο Αρένα

Ισπανία - Γαλλία 98-85

Πρόκειται ουσιαστικά για την αντεπίθεση των Γάλλων, οι οποίοι έπειτα από χρόνια έχτισαν κάτι καλό και έφτασαν μέχρι τον τελικό του ευρωπαϊκού της Λιθουανίας, αποκλείοντας στα προημιτελικά την «Επίσημη Αγαπημένη» και στα ημιτελικά την Ρωσία. Στην αντίπερα όχθη η πανίσχυρη Ισπανία, είχε ως σκοπό την υπεράσπιση του τίτλου. Για να φτάσει μέχρι το τέλος απέκλεισε την έκπληξη του τουρνουά Β. Μακεδονία η οποία είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία με πρωταγωνιστή τον Μπο ΜακΚάλεμπ.

Στο αγωνιστικό σκέλος, όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση είδαν ένα show των Χουάν Kάρλος Ναβάρο και Τόνι Πάρκερ, οι οποίοι με 27 και 26 πόντους έδωσαν τα πάντα για να έρθει ο τίτλος στα χέρια τους. To πρώτο ημίχρονο άνηκε στη «Φούρια Ρόχα» η οποία παρότι βρήκε εμπόδια μπροστά της, κατόρθωσε να πάει στα αποδυτήρια με την διαφορά υπέρ της στο +9. Στο δεύτερο δεκάλεπτο και σε σημείο στο οποίοι κυριαρχούσε, είδε τον Ρούντι να κάνει αντιαθλητικό φάουλ, το οποίο έδωσε έναυσμα στου Γάλλους για να τρέξουν σερί 7-0. 

Παρά το παραγωγικό τους ξεκίνημα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η ομάδα του Σκαριόλο έβρισκε μονίμως απαντήσεις και κατόρθωσε να διατηρήσει την διαφορά σε ασφαλή πλαίσια. Έχοντας πέντε διψήφιους (Ναβάρο, Ρούντι, Καλδερόν, Πάου και Μαρκ Γκασόλ), κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, όντας η πρώτη ομάδα μετά την Γιουγκοσλαβία που έκανε το back to back στην διοργάνωση.

Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, Παλάθιο ντε Ντεπόρτες ντε λα Κομουνιδάδ 

Γαλλία - Ισπανία 65-52

Μουντομπάσκετ 2014 και η Ισπανία αποτελεί την οικοδέσποινα του τουρνουά. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, άπαντες την περίμεναν στην ζώνη των μεταλλίων. Και όμως οι Γάλλοι είχαν αντίθετη άποψη... Σε εκείνο το χρονικό σημείο λίγοι πίστευαν την ομάδα του Κολέ, πόσο μάλλον στην Μαδρίτη απέναντι στην οικοδέσποινα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο τουρνουά του 22χρονου τότε Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έτυχε να είναι και καθοριστικός. Με την εξαιρετική του άμυνα και τα χέρια που σκέπαζαν το καλάθι, οδήγησε την «Φούρια Ρόχα» σε επιθετική ανομβρία. Οι Ντιό και Ερτέλ (σ.σ. 17 και 15 πόντοι αντίστοιχα) κουβάλησαν στο σκοράρισμα και η ομάδα τους έκανε την μεγάλη έκπληξη.

Το απογοητευτικό 2/22 πίσω από τα 6,75 μ. των παικτών του Σκαριόλο δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ενώ είχαν αρχίσει να πλησιάζουν τους αντιπάλους τους, η τέταρτη περίοδος ήταν καταστροφική. Μόλις εννέα πόντους σε ένα δεκάλεπτο... του οποίο το φινάλε βρήκε την Γαλλία να τρέχει υπέρ της σερί 10-0. Τελικό σκορ 65-52, θρίαμβος στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης και οδυνηρός αποκλεισμός των Ισπανών.

Ημιτελικός EuroBasket 2015, Στάδιο Πιέρ Μουρουά

Ισπανία - Γαλλία 80-75

Ο ορισμός της κλασικής αναμέτρησης, μία μάχη για τα βιβλία... η οποία στιγματίστηκε από την μυθική εμφάνιση του Πάου Γκασόλ, σε μία ισπανική εκδίκηση μπροστά στο γαλλικό κοινό. Ένας τελικός που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε 27.000 θεατές, αριθμό ρεκόρ μέχρι τότε για την διοργάνωση.

Αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι, η οικοδέσποινα είχε την υπέροχη για ένα ημίχρονο, καθώς η «Φούρια Ρόχα» κατόρθωσε να ανατρέψει εις βάρος της διαφορά 11 πόντων και να μετατρέψει τον αγώνα σε ντέρμπι. Μία διείσδυση του «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα τριών πόντων, με το ρολόι να δείχνει 16'' για την λήξη. Και όμως οι αντίπαλοι βρήκαν την λύση, με τον Νίκολα Μπατούμ να σκοράρει πίσω από τα 6,75 μ., στέλνοντας την αναμέτρηση στην παράταση.

Ο ίδιος στην πορεία κρίθηκε μοιραίος, καθώς με τρεις χαμένες βολές, έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να κλειδώσει την πρόκριση. Το φινάλε βρήκε τον υπερηχητικό Γκασόλ (σ.σ. double - double με 11 ριμπάουντ) ολομόναχο κάτω από το γαλλικό καλάθι... να καρφώνει στο buzzer και να χαρίζει στην ομάδα του μία τεράστια νίκη. Συγκλονιστική εμφάνιση του Ισπανού θρύλου με 40 πόντους και εκδίκηση για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα για τα όσα έγιναν έναν χρόνο πριν στην Μαδρίτη!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0