EUROBASKET 2022

Τα 7... καλά της μοίρας του Βενσάν Κολέ με τη Γαλλία

Τα 7... καλά της μοίρας του Βενσάν Κολέ με τη Γαλλία
Μέσα στην τρέλα που κυριαρχεί με την έλευση της εφτάψυχης Ισπανίας σε ακόμη έναν τελικό, λίγοι αντιλαμβάνονται τα όσα έχει καταφέρει η έτερη φιναλίστ. Ο λόγος για την Γαλλία, η οποία με τον Βενσάν Κολέ στον πάγκο της έχει κατορθώσει να κατακτήσει 7 μετάλλια στις 12 τελευταίες διοργανώσεις!
Yπό το πρίσμα της παρουσίας των ΓιάννηΝτόντσιτς και Γιόκιτς... λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η Γαλλία μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος. Όχι επειδή υπολείπεται σε ταλέντο, απλά ίσως ήταν λιγότερο διαφημιζόμενη και η αλήθεια είναι ότι η παρουσία της στον δεύτερο όμιλο του EuroBasket, δεν ήταν και η πιο πειστική. 

Και όμως ΕλλάδαΣερβία και Σλοβενία τέθηκαν εκτός, με την τελευταία να κάνει δώρο στους «τρικολόρ» την Πολωνία. Έτσι λοιπόν οι τελευταίοι που με αρκετή δόση τύχης έφτασαν μέχρι την κορυφαία τετράδα (σ.σ. χαμένες βολές στο τέλος από Οσμάν και Φοντέκιο), κατόρθωσαν να προκριθούν με σκορ 95-54, σημειώνοντας την μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των ημιτελικών.

Η μεγάλη εθνική τους επιτυχία οφείλεται προφανώς στο υλικό. Ένα μείγμα με τέσσερις NBAερς αλλά και παίκτες με μεγάλες παραστάσεις στην Euroleague, οι οποίοι έχουν δέσει εξαιρετικά υπό τις οδηγίες του «μαέστρο»  Βενσάν Κολέ. Τον εγκέφαλο της Γαλλίας, ο οποίος από την στιγμή που ανέλαβε τον πάγκο της άλλαξε για πάντα το μπασκετικό τοπίο. 

Πριν αρχίσουν να μιλούν τα νούμερα αξίζει να σημειωθεί ότι ο 59χρονος τεχνικός δεν έχει εργαστεί ποτέ σε κάποιον κορυφαίο σύλλογο, με την καριέρα του να περιορίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας του. Αξιοσημείωτοι σταθμοί η Βιλερμπάν και το Στρασβούργο, με την πρώτη μάλιστα να του δίνει και το εισιτήριο για την Εθνική
CM2019_Preparation_FRA_TUR_Vincent_Collet-e1565244163946.jpg

Από το 2009 λοιπόν που ανέλαβε καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή μέχρι και σήμερα, έχει συμμετάσχει σε 12 τουρνουά... τα 7 εκ των οποίων κατέληξαν με μετάλλιο. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος στον τελικό του Βερολίνου έχει εξασφαλίσει ήδη το 4ο σε EuroBasket, ενώ μετράει 2 στο Παγκόσμιο Κύπελλο και 1 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αναλυτικά:

1. EuroBasket 2011: Ισπανία - Γαλλία 95-85 (δεύτερη θέση)
2. EuroBasket 2013: Γαλλία - Λιθουανία 80-66 (πρώτη θέση)
3. Παγκόσμιο Κύπελλο 2014: Γαλλία - Λιθουανία 95-93 (τρίτη θέση)
4. EuroBasket 2015: Γαλλία - Σερβία 81-68 (τρίτη θέση)
5. Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Γαλλία - Αυστραλία 67-59 (τρίτη θέση)
6. Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Γαλλία - ΗΠΑ 82-87 (δεύτερη θέση)
7. EuroBasket 2020: Γαλλία - Ισπανία (τελικός)

Η επιδραστικότητα του γίνεται αντιληπτή, βλέποντας την ιστορία των «τρικολόρ» πριν την έλευση του. Από το 1960 μέχρι το 2010 μετρούσαν μόλις 2 μετάλλια και μέσα σε 12 χρόνια κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν 7. Αυτή είναι η σύντομη ιστορία του Βενσάν Κολέ, του αφανή ήρωα μιας ομάδας άκρως επιτυχημένης, που μαζί με τον Σέρχιο Σκαριόλο έχουν καθορίσει την σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πλέον συναντιούνται ξανά, υπό το πρίσμα ενός μεταλλίου, με τον πρώτο να αναζητά εκδίκηση για την ισπανική κυριαρχία στον τελικό της Λιθουανίας.

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0