EUROBASKET 2022

Έτος… Ισπανίας το 2022 για το μπάσκετ εθνικών ομάδων

Έτος… Ισπανίας το 2022 για το μπάσκετ εθνικών ομάδων
Και οι 9 ομάδες της Εθνικής Ισπανίας που έχουν συμμετάσχει φέτος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν φτάσει τελικό. Δείτε αναλυτικά τα πεπραγμένα τους στο BN Sports.

Μπορεί η φετινή εκδοχή της Ισπανίας να μην γέμιζε το μάτι σε πολύ κόσμο (μεταξύ αυτών και το δικό μου) μιας και οι αποχωρήσεις των αδερφών Γκασόλ, η  απόσυρση του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και ο τραυματισμός του Σέρχιο Γιουλ δημιούργησαν ένα τεράστιο έλλειμα προσωπικότητας. Ωστόσο, ο Σέρτζιο Σκαριόλο απέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η «φούρια ρόχα» λειτουργεί με πρόγραμμα. Μόνο τυχαίες δεν ήταν λοιπόν οι επιλογές παικτών που έκανε.

 Μπορεί να μην είναι πρωτοκλασάτα ονόματα στην Euroleague, αλλά είναι παιδιά που έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες και τη νοοτροπία που είχε και η προηγούμενη «φουρνιά» μεγάλων αστέρων. Γιατί έτσι λειτουργούν στην Ισπανία. Με πρόγραμμα και συνέπεια.

Αυτό πιστοποιείται φυσικά και από το γεγονός ότι οι Ισπανοί, με τον τελικό του EuroBasket 2022, θα έχουν συμμετάσχει σε 9, ναι καλά διαβάσατε εννιά, τελικούς αυτό το καλοκαίρι, σε όλα τα επίπεδα ηλικιών και φύλων.

Ευρωπαϊκό Ανδρών U16 (Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια): Ασημένιο μετάλλιο / Λιθουανία – Ισπανία 77-68

Ευρωπαϊκό Γυναικών U16 (Πορτογαλία, Ματοσίνος): Ασημένιο μετάλλιο / Γαλλία – Ισπανία 65-61

Παγκόσμιο Ανδρών U17 (Ισπανία, Μάλαγα): Ασημένιο μετάλλιο / Ισπανία – ΗΠΑ 67-79

Παγκόσμιο Γυναικών U17 (Ουγγαρία, Ντέμπρετσεν): Ασημένιο μετάλλιο / ΗΠΑ – Ισπανία 84-62

Ευρωπαϊκό Ανδρών U18 (Τουρκία, Σμύρνη): Χρυσό μετάλλιο / Τουρκία – Ισπανία 61-68

Ευρωπαϊκό Γυναικών U18 (Ελλάδα, Ηράκλειο): Ασημένιο μετάλλιο / Ισπανία – Λιθουανία 75-78

Ευρωπαϊκό Ανδρών U20 (Μαυροβούνιο, Ποντγκόριτσα): Χρυσό μετάλλιο / Λιθουανία – Ισπανία 61-69

Ευρωπαϊκό Γυναικών U20 (Ουγγαρία, Σόπρον): Χρυσό μετάλλιο / Τσεχία – Ισπανία 42-47

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν είναι τυχαία, ούτε κάποια εξωφρενική σύμπτωση. Είναι προϊόν πιστής εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος. Σε αυτό το ζήτημα, της τεράστιας επιτυχίας των τμημάτων υποδομής της Ισπανίας είχε αναφερθεί ο κόουτς Σκαριόλο σε ερώτηση που του είχε γίνει στο ΟΑΚΑ μετά το πρώτο φιλικό προετοιμασίας με την Εθνική Ελλάδας.

Ο πολύπειρος τεχνικός είχε αναφέρει τότε ενδεικτικά: «Δεν είναι μυστικό. Πριν από 7-8 χρόνια είχαμε βρεθεί σε μία δύσκολη θέση. Η ομοσπονδία μου έδωσε τη θέση ώστε να αναδιαμορφώσω όλο το πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να ορίσουμε κοινές γραμμές. Χτίσαμε μία πυραμίδα μέχρι την Κ20, που είναι η πιο κοντινή στην αντρική ομάδα.

Μιλάμε με τους προπονητές των καλύτερων ακαδημιών της χώρας και μας στέλνουν 2 παίκτες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Οπότε τα παιδιά μαθαίνουν σε ένα σύστημα. Φυσικά το ταλέντο παίζει ρόλο.

Σταμάτησε να βρίσκομε σε αυτή τη θέση πριν από μερικά χρόνια, λόγω των υποχρεώσεών μου, αλλά μετά από κάθε ματς μιλάω με τους προπονητές. Τη θέση έχει αναλάβει ο πρώην βοηθός μου, άρα υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

Κάθε γενιά έχει φυσικά μερικές διαφορές, αλλά οι βασικές αρχές εντός και εκτός παρκέ είναι οι ίδιες. Οι τωρινές επιτυχίες είναι καρποί που δρέπουμε εδώ και δέκα χρόνια περίπου».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0