EUROBASKET 2022

Ρούντι Φερνάντεθ: Ο παίκτης που αγαπάνε να μισούν οι Έλληνες! (video)

Ρούντι Φερνάντεθ: Ο παίκτης που αγαπάνε να μισούν οι Έλληνες! (video)

«Δεν βρίσκω λόγο να σταματήσει, κάνει το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του» είπε μεταξύ άλλων ο Σέρτζιο Σκαριόλο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μετά τη σπουδαία ανατροπή στον προημιτελικό κόντρα στους Φινλανδούς και δίνει «πάσα» με μια φράση του. Ρούντι Φερνάντεθ, εκεί που όλοι σταματούν εκείνος… φορτσάρει.

Αναρωτήσου, ποιον θα επέλεγες ως τον πιο αντιπαθητικό παίκτη; Εκείνον που όταν τον φέρνεις στο μυαλό σου, σε αναγκάζει να το κάνεις άλλωστε, σου «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι»;  Που «βγάζεις σπυριά» κάθε φορά που ακούς το όνομά του ή τον βλέπεις να αγωνίζεται; Ακόμα και όταν παρακολουθεί το ματς από τον πάγκο.

Αν η ερώτηση αυτή γινόταν σε 100 Έλληνες φίλους του μπάσκετ, οι 99 θα έλεγαν αυθόρμητα τον Ρούντι. Εντάξει ίσως είναι λίγο υπερβολικός ο αριθμός αλλά σίγουρα θα βρισκόταν στην πρώτη θέση των απαντήσεων με τεράστια διαφορά από το δεύτερο. Η κοινή συνισταμένη και στους 100 όμως θα ήταν μία. Τι παικταράς είναι αυτός!

Ένας «γερόλυκος» ετών 18. Ένας βετεράνος που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει. Αυτά και άλλα πολλά επιβεβαιώνει και ενισχύει ο Ρούντι Φερνάντεθ στο EuroBasket 2022. Τι κι’ αν οδεύει στο 38ο έτος της ηλικίας του και έχει μείνει ο «τελευταίος των Μοικανών»; O ρόλος του «σημαιοφόρου» του πάει, αποτελώντας το «κλειδί» για τη 12ατη παρουσία της Ισπανίας στην τετράδα της κορυφαίας διοργάνωσης της «γηραιάς ηπείρου».

Αιώνια πιστός στο εθνόσημο

Από το καλοκαίρι του 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Ρούντι Φερνάντεθ δηλώνει κάθε καλοκαίρι, με εξαίρεση το 2017, στη διάθεση της «φούρια ρόχα». Στα παρκέ της Τιφλίδας αρχικά και έπειτα του Βερολίνου, ο Μαδριλένος συμπληρώνει την 7η παρουσία του σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όντας ο δεύτερος αρχαιότερος που συμμετείχε και συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση μετά τον Γεωργιανό Τσιντσάντζε (8).

Σε αυτή την πλούσια διαδρομή, ο Φερνάντεθ έχει γεμίσει μετάλλια. Η αρχή έγινε με το χρυσό στη Σαΐτάμα για το Mundobasket του 2006 κόντρα στην Εθνική μας για να ακολουθήσουν 6 ευρωπαϊκά σε ισάριθμες παρουσίες, άλλο ένα Παγκόσμιο και μάλιστα χρυσό στο πρόσφατο 2019 και άλλες τρεις φορές στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων (2008, 2012 και 2016). Σε όλα αυτά τα τουρνουά ο αντιπαθητικός Ρούντι ήταν «βασικός πυλώνας» των ισπανικών επιτυχιών.

Ο αλλιώτικος ρόλος του στο Ευρωμπάσκετ της ζωής του!

«Το ρόλο που έχει σε αυτήν την ομάδα, δεν το είχε πουθενά. Του Αρέσει. Μπορεί να πονάει στη μέση, τον αυχένα, όμως όταν μπαίνει μέσα τα ξεχνάει όλα και παίζει σαν 18χρονος». Τα διθυραμβικά σχόλια του κόουτς Σκαριόλο συνεχίστηκαν. Και πως να μην το κάνει άλλωστε αυτό όταν βλέπει στο παρκέ έναν αναγεννημένο παίκτη, ο οποίος «μιλάει» στα κρίσιμα σημεία και σηκώνει το βάρος ενός ολόκληρου έθνους στις πλάτες του. Όχι, δεν μπορεί να παίξει 30 και 35 λεπτά που έπαιζε, δεν αντέχει το σώμα του. Ούτε μπορείς να περιμένεις από εκείνον να «ντυθεί» Ερνανγκόμεθ και να σκοράρει 20-25 πόντους ακατέβατους. 8 στρογγυλούς έχει σε 17,1 λεπτά συμμετοχής. Όμως τα δίνει όλα εντός των τεσσάρων γραμμών, παλεύει για κάθε μπάλα και «πυροβολεί» με συνέπεια όταν η μπάλα «καίει».

Ήταν καθοριστικός με τη Λιθουανία σκοράροντας 13 πόντους και κερδίζοντας κάποιες κρίσιμες φάσεις στην άμυνα, ενώ και με τους δυσκολοκατάβλητους Φινλανδούς «έγειρε στο τέλος την πλάστιγγα» με τα τρίποντα-μαχαιριά. Συγκινητική όμως είναι η εικόνα του να «βουτάει» στο παρκέ για κάθε μπάλα που φαίνεται χαμένη.


Ο Ρούντι δεν είναι ο ίδιος με τον παλιό. Και δεν θα έπρεπε να είναι διότι ούτε οι συνθήκες μοιάζουν. Η «φούρια ρόχα» δεν διαθέτει ούτε κατά προσέγγιση την ποιότητα και την τεχνογνωσία του παρελθόντος. Πολλοί την είχαν ξεγραμμένη. Παρά ταύτα είναι εκεί, παρούσα ξανά, περιμένοντας στωικά τα ημιτελικά για άλλη μία μεγάλη διοργάνωση. Και μεγάλο μερίδιο συνεισφοράς σε αυτό έχει ο Φερνάντεθ.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0