EUROBASKET 2022

EuroBasket 2022: Οι προημιτελικοί μας πληγώνουν συνεχώς εδώ και 11 χρόνια! (video)

EuroBasket 2022: Οι προημιτελικοί μας πληγώνουν συνεχώς εδώ και 11 χρόνια! (video)

Λίγες ώρες απομένουν για το σπουδαιότερο, μέχρι το επόμενο, ματς της Εθνικής μας ομάδας στο EuroBasket 2022 κόντρα στους οικοδεσπότες Γερμανούς με φόντο μία θέση στη ζώνη των μεταλλίων. Το BN Sports θυμίζει τα «γαλανόλευκα» πεπραγμένα στις τελευταίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην προημιτελική φάση, εκεί που συνήθως… σκοντάφτει.

Άλλοι λένε πως σημασία δεν έχει το ταξίδι αλλά ο προορισμός. Άλλοι πάλι ενστερνίζονται το αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον αθλητισμό, πετυχημένος είναι εκείνος που «κόβει πρώτος το νήμα» ή εν πάση περιπτώσει εκείνος που θα φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σε κάποια χρόνια από τώρα, θα θυμούνται αυτόν που έφτασε ως το τέλος της διαδρομής και όχι αυτόν που έμεινε εκτός 4αδας, όσο καλά και να έπαιξε.
image_18.jpg

Ο τελικός όμως της Κυριακής (18/9) είναι μακριά, πολύ μακριά και αν θέλει η Ελλάδα να φτάσει μέχρι εκεί, πρέπει αρχικά να αποκλείσει τη φιλόδοξη και ανταγωνιστικότατη Γερμανία για τα προημιτελικά, σε ένα σημείο που τα τελευταία χρόνια αποτυγχάνει. Το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω και υπενθυμίζει τους τρεις τελευταίους αγώνες που έχει δώσει για τη φάση των «8», ελπίζοντας πως ήρθε η ώρα να «σπάσει» το μίνι σερί. Προς γνώση και συμμόρφωση που λένε.
image_1_9.jpg

Γαλλία – Ελλάδα 64-56: Ένας Μπουρούσης δεν έφερε την «άνοιξη»! (2011)

Με «νωπές» τις μνήμες από τον αλησμόνητο ημιτελικό του Βελιγραδίου (67-66, 2005), η Εθνική μας ομάδα αντιμετώπιζε τους «τρικολόρ» για τα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2011 στο Κάουνας. Πολλά όμως είχαν αλλάξει από τότε, με πρώτο και κυριότερο, τον νικητή.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο ξεκίνησε άριστα τον αγώνα (7-0, 15-4) είχε το προβάδισμα καθόλη τη διάρκεια με τους Γάλλους πάντως να μην αφήνουν την Ελλάδα να «ξεμακρύνει». Και εκεί που κρίνονταν όλα, έκαναν την ανατροπή (47-45, 32’). Με τον Πιετρούς και τον Νοά να ανανεώνουν επιθέσεις και τον Νικολά Μπατούμ να βρίσκει ρυθμό, οι «τρικολόρ» προσπέρασαν, όντας καλύτεροι στα σημεία και έφτασαν στη μεγάλη νίκη-πρόκριση (64-56). Το double-double (17π., 11 ριμπ.) του Μπουρούση δεν ήταν αρκετό για μια Ελλάδα που πάλεψε, έπαιξε καλή άμυνα αλλά δεν είχε λύσεις στην επίθεση.

Ισπανία – Ελλάδα 73-71: Όλο το βράδυ «κατέβαζε» ριμπάουντ ο Γιάννης αλλά… Γκασόλ! (2015)

Η ελληνική ομάδα βρισκόταν στο μεταίχμιο της έναρξης της Γιάννης-εποχής, έχοντας ακόμα στη σύνθεσή της εμβληματικούς, για το εθνόσημο, παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Πρίντεζης. Ένα καλό «κράμα» αθλητών που έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά, όμως το ταξίδι τους σταμάτησε στους «κακούς δαίμονες», Ισπανούς.

Η «φούρια ρόχα» ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο (39-30), όμως ένα εξαιρετικό «γαλανόλευκο» διάστημα στην τρίτη περίοδο έφερε το ματς τούμπα (46-42, 25’ και 57-53, 29’). Ωστόσο ο Πάου Γκασόλ με 11 προσωπικούς του πόντους διατηρούσε την Ισπανία σε «απόσταση βολής».

 Ένα γενικό blackout για 8’ λεπτά στην τελευταία περίοδο (4 πόντοι μόλις) δεν επέτρεψε στην Εθνική μας ομάδα βρεθεί σε θέση ισχύος αν και έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες στο τελευταίο δίλεπτο να καλύψει τη διαφορά (68-61, 38:45’’) και εν πολλοίς τα κατάφερε, έχοντας την ευκαιρία στο τέλος να «κλέψει» και το ματς όμως το σουτ, υπό πίεση, του Αντετοκούνμπο από το κέντρο ήταν άστοχο.

Καλάθης, Σπανούλης, Πρίντεζης και Γιάννης «κουβάλησαν» την ομάδα στην επίθεση με τον σούπερ σταρ των Μπακς να μαζεύει μάλιστα 17 ριμπάουντ (τα οκτώ των οποίων επιθετικά). Παρά ταύτα βρέθηκαν απέναντι σε ένα εξαιρετικό Πάου Γκασόλ, ο οποίος «φόρτωσε» το αντίπαλο καλάθι με 27 πόντους και ηγήθηκε της Ισπανίας μέχρι την κορυφή του τουρνουά.

Ελλάδα – Ρωσία 69-74: Two-man show με νικητή στο Σβεντ!

Άλλο ένα ματς κομβικής σημασίας, στο οποίο η Εθνική ομάδα ήλεγχε το σκορ στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως βρέθηκε να κυνηγά με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει.. Στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, χωρίς το Γιάννη, σπατάλησε το πρώτο καλό ημίχρονο που έκανε απέναντι στους Ρώσους (37-31, 20’), στην παράσταση του ασταμάτητου Αλεξέι Σβεντ.

Το ματς ήταν ντέρμπι μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα, με τον Κοστόφ να ευστοχεί σε ένα καθοριστικό δίποντο 44’’ (70-66) και σε συνδυασμό με ένα χαμένο ριμπάουντ μετά από άστοχη βολή  19’’, η Εθνική Ελλάδος έμεινε εκτός προημιτελικών για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Εξαιρετικός ήταν ο Νικ Καλάθης (27π., 5 ριμπ, 7 ασίστ) σε μία από τις κορυφαίες του εμφανίσεις με το εθνόσημο, ενώ είχε «άξιο συμπαράσταση» το Γιώργο Πρίντεζη με 19π. Αντίθετα, Σβεντ και Μοζγκόφ έκαναν τη «ζημιά» στο αντιπροσωπευτικό μα ομάδα σε άλλο ένα ματς που η ελληνική ομάδα έχασε την επαφή της με το σκορ στο πιο κρίσιμο σημείο και στο τέλος… έτρεχε.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0