EUROBASKET 2022

Το «αυτοκρατορικό» παρελθόν του Γκόρντον Χέρμπερτ στο «Παλέ» (video)

Το «αυτοκρατορικό» παρελθόν του Γκόρντον Χέρμπερτ στο «Παλέ» (video)
Από το Βερολίνο και την οικοδέσποινα Γερμανία περνάει η υπόθεση πρόκρισης της «Επίσημης Αγαπημένης» στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, απέναντι σε μία ομάδα που έχει αφήσει μέχρι και σήμερα πολύ θετικές εντυπώσεις. Έργο παικτών, αλλά και προπονητή, του Γκόρντον Χέρμπερτ, ο οποίος όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό του πέρασμα, στον πάγκο του ιστορικού Άρη.

O χρόνος γυρίζει σε μία άλλη εποχή, όχι και τόσο ξεθωριασμένη στις μνήμες των μπασκετικών, όπου η Α1 αποτελούσε ακόμα ελκυστικό προϊόν, με συλλόγους οικονομικά ισχυρούς και πολύ πιο ανταγωνιστικούς. Σεζόν 2007/2008 και οι Θεσσαλονικείς καλούνται να αντικαταστήσουν τον επιτυχημένο Ιταλό τεχνικό, Αντρέα Ματσόν, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την επιστροφή της ομάδας στην Euroleague.

Έπειτα λοιπόν από δύο επιτυχημένες χρονιές, είχε έρθει η ώρα να αναλάβει ο Καναδός (σ.σ. πολιτογραφημένος Φινλανδός) Γκόρντον Χέρμπερτ. Έχοντας στο ρόστερ του Αμερικάνους υψηλής χρηματιστηριακής αξίας όπως ο Τζερεμάια Μάσεϊ, που μετέπειτα μετεγγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, κλήθηκε να κρατήσει την ομάδα στις υψηλές - εγχώριες πτήσεις.
ΚΑΜΙΑ.jpg

Στον Άρη κατέφτασε με καλό βιογραφικό, έχοντας ως highlights της καριέρας του το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στο αυστριακό πρωτάθλημα με τους Oberwart Gunners, το πρωτάθλημα Γερμανίας με τους Frankfurt Skyliners και την έξοδο του στην Euroleague με την Pau - Orthez. Την τελευταία είχαν αντιμετωπίσει οι «κιτρινόμαυροι στην Ευρώπη και έτσι ξεκίνησαν να παρακολουθούν την περίπτωση του τότε 48χρονου προπονητή.

H έλευση του (09/07/2007) συνδυάστηκε με δηλώσεις ενθουσιασμού, μιλώντας για την δυναμική της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, αλλά και για την ιστορία του «Αυτοκράτορα». Ένας γάμος που ξεκίνησε με αισιοδοξία, αλλά εν τέλει δεν τελεσφόρησε, καθώς η αγωνιστική εικόνα της ομάδας απείχε πολύ από το όραμα του τότε προέδρου, Θανάση Τζεβελέκη.

Το πέρας της σεζόν βρήκε τον Άρη να τερματίζει στην 3η θέση της κανονικής περιόδου, βγαίνοντας ωστόσο νοκ αουτ από τα προημιτελικά των play offs από το θεωρητικά πιο αδύναμο Μαρούσι (σ.σ. 2-1). Με την προηγούμενη δομή της Euroleague βγήκε πέμπτος στον δεύτερο όμιλο, τερματίζοντας ωστόσο τελευταίος με μόλις δύο νίκες στο Top 16.

Κάπως έτσι ήρθε και το πρόωρο τέλος του Γκόρντον Χέρμπερτ από την Θεσσαλονίκη, καθώς ο σύλλογος δυσαρεστημένος από την μη εξασφάλιση της συμμετοχής του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, επέλεξε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν παραμονής του στο «Αλεξάνδρειο»

Ο ίδιος δε, κατόρθωσε να βρει δουλειά στο NBA, τελώντας ρόλο βοηθού στους Σικάγο Μπουλς. H μετέπειτα επιστροφή του στην ομάδα της Φρανκφούρτης, αλλά και η παρουσία του στην Άλμπα Βερολίνου, του εξασφάλισαν τον ρόλο του Ομοσπονδιακού τεχνικού στην Γερμανία. Και πλέον με μία εξαιρετική φουρνιά παικτών (βλ. Σρέντερ, Βάγκνερ, Τάις), ονειρεύεται την μεγάλη διάκριση στο EuroBasket που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
4ea3500b-d62e-4e5e-bb7e-f1a0ba6a307f.jpg

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0