EUROBASKET 2022

Φινλανδία - Κροατία 94-86: Ραψωδία Μάρκανεν και η Φινλανδία στους "8" μετά από 55 χρόνια!

Φινλανδία - Κροατία 94-86: Ραψωδία Μάρκανεν και η Φινλανδία στους
Θρίαμβος στο Βερολίνο από τους Φινλανδούς οι οποίοι επικράτησαν απέναντι στην Κροατία με σκορ 94-86 και πήραν το εισιτήριο για το προημιτελικά του EuroBasket.

Η αρχή έγινε στο τουρνουά του 1939, η δεύτερη φορά ήρθε 28 χρόνια μετά στο σπίτι τους, στο Ελσίνκι... και σήμερα οι Φινλανδοί κατόρθωσαν να το κάνουν ξανά. Τρίτη πρόκριση στην ιστορία τους στην οκτάδα της Ευρώπης, με τον Λάουρι Μάρκανεν να «παίρνει την μπαγκέτα» του και με 43 πόντους να «ξεραίνει» τους αντιπάλους του.


Δυνατό ξεκίνημα για τους Σουόμι οι οποίοι με κύριο εκφραστή τον Σαλίν πήραν από νωρίς προβάδισμα, γεγονός που ανατράπηκε στην πορεία. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου χαμήλωσαν τον σχήμα τους με τον Μάρκανεν να παίρνει ανάσες, γεγονός που έκανε πιο εύκολη την ζωή των Κροατών. Στην εξίσωση μπήκαν και δύο ασύλληπτα τρίποντα από απόσταση (σ.σ. εκτελεστές οι Μπογκντάνοβιτς και Χεζόνια), ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα στον πόντο.

Στη συνέχεια το παιχνίδι έγινε άναρχο, με τις σετ επιθέσεις σχεδόν να εξαφανίζονται και τις δύο ομάδες να αποκτούν φρενήρη ρυθμό. Προς την ολοκλήρωση του ημιχρόνου οι Βαλκάνιοι έδειχναν να χτίζουν μομέντουμ, βρίσκοντας λύσεις στο αντίπαλο καλάθι και αποκτώντας προβάδισμα τριών πόντων, ωστόσο διαδοχικές εκρήξεις του κόουτς Μουλαομέροβιτς και του Σάριτς, οδήγησαν τους Φινλανδούς σε δύο κερδισμένες τεχνικές ποινές. Παράλληλα, η είσοδος του Μίρο Λιτλ βοήθησε στο να γίνουν πιο ευέλικτοι και εν τέλει να πάνε στα αποδυτήρια με το σκορ υπέρ τους στο καλάθι.

Η έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους τυπικά γηπεδούχους σε δυσχαιρή θέση. Τέσσερα φάουλ σε περίπου 3μιση λεπτά παιχνιδιού, με τους Γιάντουνεν και Μάντσεν (σ.σ. παίκτης της ΑΕΚ) να φτάνουν από νωρίς μία ανάσα από την συμπλήρωση των πέντε ατομικών. Σε εκείνο το σημείο χρειάστηκε και εμφανίστηκε ο Λάουρι Μάρκανεν, ο οποίος με δικό του επιθετικό κρεσέντο κράτησε τον ομάδα του στο παιχνίδι, έχοντας σε εκείνο το σημείο 33 πόντους!

Στο δεύτερο μισό της τελευταίας περιόδου οι Κροάτες έδειχναν να ξεμένουν από ψυχικά αποθέματα. Οι Φινλανδοί συνέχιζαν να βρίσκουν λύσεις στο σκοράρισμα και παρότι ο Μάριο Χεζόνια κατόρθωσε 1'10'' πριν την λήξη να μειώσει στο -5 με τρίποντο, οι Σουόμι στάθηκαν και διασφάλισαν την πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 
20-21, 45-43, 67-65, 94-86

Tα στατιστικά του αγώνα.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0