EUROBASKET 2022

Ελλάδα – Ουκρανία 99-79: Ο Αντετοκούνμπο σκόρπισε… φρίκη με 41 πόντους και η 1η θέση καπαρώθηκε!

Ελλάδα – Ουκρανία 99-79: Ο Αντετοκούνμπο σκόρπισε… φρίκη με 41 πόντους και η 1η θέση καπαρώθηκε!

Για ένα ημίχρονο η Εθνική μας έβλεπε το… άλλο νόμισμα του Ευρωμπάσκετ απέναντι σε μία πανέτοιμη πνευματικά και έτοιμη για όλα Ουκρανία. Όταν όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε την κατάσταση στα χέρια του πετυχαίνοντας νέο ατομικό ρεκόρ με 41 πόντους η “επίσημη αγαπημένη” έβγαλε φτερά και πέταξε για την 1η θέση του ομίλου.

Η πρωτιά είναι γεγονός και πλέον περιμένουμε από τα αποτελέσματα του 4ου ομίλου το βράδυ της Πέμπτης για να μάθουμε τον πρώτο ματς αντίπαλο στη φάση των 16, στο Βερολίνο πια ενώ την Τετάρτη θα μάθουμε τον πιθανό μας αντίπαλο στα προημιτελικά… όταν με το καλό φτάσουμε σε αυτά.

Απέναντι στην Ουκρανία λοιπόν η Εθνική μας πήρε ένα μίνι μάθημα. Και το πέρασε με σχεδόν άριστα. Ζορίστηκε στο πρώτο ημίχρονο γιατί τα… θέματα που της έβαλε ο Αϊνάρς Μπαγκάτσκις, ο Μιχάιλιουκ και ο φοβερός Σανόν ήταν δύσκολα αλλά τα κατάφερε. Στο πρώτο εικοσάλεπτο λοιπόν παρά το καλό μας ξεκίνημα (7-0 και 10-2 με τον Giannis κυρίαρχο) η Ουκρανία έχοντας καλή κυκλοφορία και υψηλά ποσοστά ευστοχίας δεν επέτρεψε στην Εθνική μας να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Στο 5 εναντίον 5 δε, η εντολή ήταν ξεκάθαρη. Φάουλ με κάθε τρόπο πάνω στον Αντετοκούνμπο ο οποίος μέχρι το 27ο λεπτό είχε κερδίσει τα 11 από τα 16 φάουλ των αντιπάλων μας.

Ναι, τα περισσότερα ήταν σκληρά έως και αντιαθλητικά και δόθηκαν από τους διαιτητές. Όμως πλην Γιάννη οι υπόλοιποι παίκτες με πρώτο τον Ντόρσεϊ που φορτώθηκε από νωρίς με 2 φάουλ εκνευρισμού και αποχώρησε, ήταν εκτός ρυθμού αγώνα, επιθετικά και αμυντικά. Έτσι η Ουκρανία μετέτρεψε το εις βάρος της 23-16 σε υπέρ της 25-23 με 9-0 και κράτησε μέχρι τις αρχές της 3ης περιόδου το προβάδισμα με τον φοβερό Σανόν να κάνει πράγματα και θάματα. Μάλιστα προηγήθηκε ακόμη και με 7 πόντους (44-37 και 46-39 στο ημίχρονο) παρά τους 18 πόντους του Αντετοκούνμπο.

Η ομάδα μας στην 3η περίοδο μπήκε πιο αποφασισμένη και κυρίως πιο επικεντρωμένη στην πιεστική της άμυνα πάνω στους Ουκρανούς. Δημιούργησε καταστάσεις λαθών και ανοίγοντας το παιχνίδι στο τρανζίσιον βρήκε τον… εαυτό της. Ο Greek Freak το πήρε (σχεδόν) προσωπικά βάζοντας 15 από τους 21 πόντους της Εθνικής στο πρώτο 7λεπτο της περιόδου διάστημα στο οποίο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα… έκρυψε την μπάλα και με επιμέρους 21-7 προσπέρασε 60-53.

Η απόσυρση του Giannis για ανάσες στο 27ο λεπτό δεν επηρέασε αφού άπαντες είχαν πάρει ψυχολογία ενώ οι Ουκρανοί είχαν καταλάβει ποιος ήταν το αφεντικό. Τα δύο σερί τρίποντα του Καλάθη στο τέλος της περιόδου, δε, ολοκλήρωσαν ένα ονειρεμένο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 32-11, με τη διαφορά να ανεβαίνει στους 14 (71-57).

Στην τελευταία περίοδο η Εθνική μας δίχως πίεση και άγχος, απελευθερωμένη αφού είχε «καθαρίσει» το ματς, έφτανε πιο εύκολα στο αντίπαλο καλάθι, και ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους, κάνοντας το 4/4, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φτάνει στους 41 πόντους και να καταγράφει νέο ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο οι 40 πόντοι εναντίον της Σερβίας στις 25 Αυγούστου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79

Το στατιστικό του αγώνα

w
ww.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0