EUROBASKET 2022

Ο Ανδρέας Καπούλας στο BN Sports: «Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται στο EuroBasket δίχως η τηλεόραση να δείχνει τα παιχνίδια της»

Ο Ανδρέας Καπούλας στο BN Sports: «Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται στο EuroBasket δίχως η τηλεόραση να δείχνει τα παιχνίδια της»
Ο Έλληνας βοηθός προπονητή της Μεγάλης Βρετανίας, Αντρέας Καπούλας, μιλάει στο BN Sports πριν τον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας. 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο ΜΙΛΑΝΟ: Βασιλική Καραμούζα 

Έναν Έλληνα θα βρει στο διάβα της απόψε (05/09, 18:00) η «επίσημη αγαπημένη». Ο λόγος για τον Ανδρέα Καπούλα, τον βοηθό προπονητή του Νέιτ Ρέινκινγκ στον πάγκο της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αγγλία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην κάμερα του BN Sports για τη σημασία που έχει η παρουσία της Μεγάλης Βρετανίας σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ενώ στάθηκε και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί τον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας.

Ποιοι ήταν οι ρεαλιστικοί στόχοι που είχατε θέσει για την ομάδα ερχόμενοι στο EuroBasket;

«Φυσικά είχαμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στο EuroBasket, οπότε θέλαμε αυτή η ομαδικότητα, αυτή η σκληρότητα που είχαμε  να την δείξουμε κι εδώ. Ψάχναμε κάποια καλά αποτελέσματα, το παιχνίδι με την Ουκρανία ήταν πολύ σημαντικό, αλλά δυστυχώς δεν πήγαν καλά εκεί τα πράγματα. Και απέναντι στην Κροατία ξεκινήσαμε καλά, παίξαμε ένα καλό ημίχρονο, κρατώντας την στους 37 πόντους, μετακινήσαμε την μπάλα καλύτερα. Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν πολύ δύσκολο για εμάς, τα λάθη μας κόστισαν και φυσικά η Κροατία έδειξε την κλάση της. Θέλουμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και την παρουσία σου, το πως παίζεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να παίζουμε ενωμένοι σε άμυνα και επίθεση και να γινόμαστε καλύτεροι σε κάθε παιχνίδι».

Αυτό που φαίνεται να έχει κοστίσει πολύ στη Μεγάλη Βρετανία είναι η έλλειψη αγώνων προετοιμασίας. Τι συνέβη και δεν υπήρξαν φιλικά;

«Η προετοιμασία μας ήταν μερικές ημέρες ουσιαστικά. Κάναμε δύο προπονήσεις και ύστερα είχαμε το παιχνίδι με το Βέλγιο και τη Λετονία (σσ. για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023). Αυτό είναι από πλευράς ομοσπονδίας και προγράμματος. Χρειαζόμασταν περισσότερες ημέρες σίγουρα. Δεν γίνεται να είναι τα παιχνίδια για το Παγκόσμιο τα ‘φιλικά’ σου. Προσπαθούμε όμως. Στα παιδιά αρέσει πάντα να παίζουν για την Εθνική ομάδα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να συγκεντρωθούμε αυτή τη στιγμή, που είναι οι παίκτες και το σταφ και να προσπαθήσουμε σαν ομάδα να γίνουμε καλύτεροι μέσα στο EuroBasket. Τώρα σε ό,τι αφορά όλα τα άλλα, για την προετοιμασία και τα φιλικά, αυτή είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει».

Σε προηγούμενη συζήτηση μου είχατε αναφέρει ότι το μπάσκετ αρχίζει να γίνεται πιο δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που φάνηκε πχ και από τη μεταγραφή του Κώστα Κουφού στους Λόντον Λάιονς. Ωστόσο στη χώρα δεν υπάρχει μετάδοση των αγώνων του EuroBasket. Γιατί συνέβη αυτό;

«Πολύ απογοητευτικό και αυτό. Είμαστε η μόνη χώρα που είναι στο EuroBasket και δεν δείχνει τα παιχνίδια στην τηλεόραση. Είναι μάλλον η κουλτούρα των Βρετανών, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι είναι τόσα ‘μεγάλα’. Αλλά και το μπάσκετ μεγαλώνει. Στην Ευρώπη του χρόνου θα έχουμε παρουσία με τους Λέστερ Ράιντερς, τους Λόντον Λάιονς. Έχουν έρθει παίκτες όπως ο Κουφός και ο Σαμ Ντέκερ. Το γεγονός ότι βρίσκεται η ομάδα αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια διοργάνωση είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη γενιά αθλητών της Αγγλίας. Εμείς δεν μπορούμε να κάτι για αυτό, είναι ένα από τα πράγματα που δεν μπορούμε να κοντρολάρουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και να ελπίζουμε ότι η τηλεόραση θα θέλει να δείχνει τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας».

Έρχεται ένα δύσκολο παιχνίδι για εσάς, αυτό με την Ελλάδα. Ποια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζετε στο ματς και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

«Φυσικά ο Γιάννης είναι τρομερός, το είδαμε και στον αγώνα με την Κροατία, με τις τρεις τελευταίες φάσεις που έκανε ουσιαστικά κέρδισε το παιχνίδι. Ο αιφνιδιασμός και η ταχύτητα της Ελλάδας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το παιχνίδι στο πέντε-πέντε. Πρέπει να έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας και να μην κάνουμε λάθη. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να εκμεταλλεύεται τα λάθη και να βγαίνει στον αιφνιδιασμό. Αν παίξουμε καλή άμυνα, αλλά επιθετικά είμαστε aggressive και έχουμε αυτή την ομαδικότητα και την έξτρα πάσα, αυτό θα μας βοηθήσει».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0