EUROBASKET 2022

Β’ Όμιλος, Ουγγαρία – Γαλλία 74-78: Γλύτωσε την «ανακοπή» στο φινάλε με καθοριστικό Γιαμπουσέλ! (video)

Β’ Όμιλος, Ουγγαρία – Γαλλία 74-78: Γλύτωσε την «ανακοπή» στο φινάλε με καθοριστικό Γιαμπουσέλ! (video)

Σε μία μέρα που πολλά από τα φαβορί έπεσαν «θύματα έκπληξης», η Γαλλία δεν εντυπωσίασε, έφτασε στο «αμήν» αλλά έκανε το καθήκον της (78-74) απέναντι στη φιλότιμη Ουγγαρία. Έπαιξε μόλις 4 λεπτά και σημείωσε δυο πόντους ο Μουστάφα Φαλ.

Η Εθνική ομάδα της Γαλλίας δεν είναι η ομάδα φόβητρο των προηγούμενων μεγάλων τουρνουά. Αυτό είναι δεδομένο, βάσει τουλάχιστον των τριών πρώτων αναμετρήσεων που έχει δώσει έως τώρα στο EuroBasket 2022. Παρόλα αυτά, ένας αθλητικός οργανισμός γεμίζει αυτοπεποίθηση από τις νίκες και αυτές άρχισαν να έρχονται στο «στρατόπεδο» του Βινσάν Κολέ.

Η Ουγγαρία, αν και βρέθηκε να χάνει από νωρίς (6’) με 12 πόντους (17-5) έβγαλε αντίδραση και δυσκόλεψε αρκετά τους «τρικολόρ» με μπροστάρη τον Άνταμ Χάνγκα. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παρουσιάστηκε το σύνολο του Στόγιαν Ίβκοβιτς και στη δεύτερη περίοδο (42-39 ημίχρονο) με τον Φαλ μάλιστα να πατάει παρκέ και να σημειώνει δύο πόντους από βολές.

Η τρίτη περίοδος ήταν η καθοριστική και αυτή που ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στους Γάλλους μιας και «έσφιξαν» την άμυνά τους δεχόμενοι μόλις 14 πόντους. Κέρδιζαν μπάλες μέσω της πίεσης, κυκλοφορούσαν πιο σωστά στην περιφέρεια και παγίωσαν μια διαφορά κοντά στους 15 πόντους (67-53).

Ωστόσο οι Μαγυάροι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στην τέταρτη περίοδο ήταν εντυπωσιακοί, κράτησαν για τέσσερα λεπτά τους Γάλλος στους 67 πόντους (μόλις πέντε πόντους σε 8΄) και «ροκάνιζαν» συνεχώς τη διαφορά, μέχρι που έφτασαν να διεκδικούν στα ίσια και τη νίκη (74-72 με τρίποντο του Χάνγκα). Ερτέλ και Βοιβόντα αστόχησαν για τρεις και 14’’ πριν το φινάλε έγινε η φάση που έκρινε το ματς.

Ο Βοιβόντα έκανε φάουλ για να σταματήσει το χρόνο στον Αλμπισί, εκείνος αστόχησε και στις δύο ελεύθερες βολές από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» όμως ο Γιαμπουσέλ πήρε καθοριστικό ριμπάουντ και πήγε στα 4μιση μέτρα για να δώσει διαφορά ασφαλείας. Πράγμα που έκανε ευστοχώντας και στις δύο (76-72). Η απάντηση των μαχόμενων Ούγγρων ήταν άμεση μείωσαν ξανά στο καλάθι με κάρφωμα του Περλ και 11’’ να απομένουν.

Ο Φουρνιέ, ο οποίος «επιστρατεύτηκε» στο δεύτερο ημίχρονο (23 λεπτά, 12 π.) για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» ήταν ψύχραιμος, ευστόχησε και στις δύο βολές που εκτέλεσε και έγραψε το τελικό 78-74.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 52-49. 67-53, 78-74

Τα στατιστικά του αγώνα.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0