EUROBASKET 2022

Αντετοκούνbros: Τρία αδέρφια σε αγώνα Ευρωμπάσκετ μετά από 61 χρόνια!

Αντετοκούνbros: Τρία αδέρφια σε αγώνα Ευρωμπάσκετ μετά από 61 χρόνια!

Από τη μία ο Γιάννης ο Θανάσης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο και από την άλλη ο Οριάν, ο Σταφάν και ο Μπόσε Βίντεν. Οι δεύτεροι έγραψαν πρώτοι ιστορία, οι πρώτοι γυρίζουν σελίδα και την απογειώνουν!

Αναρωτηθήκατε αν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ Εθνική ομάδα που χρησιμοποίησε στην ίδια διοργάνωση τρία αδέρφια; Φυσικά και έχουμε την απάντηση αφού πριν τον Γιάννη, τον Θανάση και τον Κώστα Αντετοκούνμπο που παίζουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση μαζί στον ίδιο αγώνα, απέναντι στην Εσθονία. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί όχι σε μία αλλά σε συνολικά τρεις διοργανώσεις από τα αδέρφια Βιντέν με την Εθνική Σουηδίας!

Η ιστορία της οικογένειας Βίντεν και της σχέσης της με το μπάσκετ ξεκινάει λίγο πριν ξεσπάσει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πατέρας Δόκτορ Άλμπιν Βίντεν, καθηγητής Πανεπιστημίου για να προστατεύσει τα τρία ανήλικα τότε αγόρια του μετακόμισε οικογενειακώς στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα τη Μινεάπολις. Ο Οριάν γεννημένος το 1930, ο Σταφάν του 1932 και ο Μπόσε (ή Μπο) γεννημένος το 1934 μεγάλωσαν στις ΗΠΑ αλλά μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψαν, έφηβοι πια, στη Σουηδία.

Ο Δρ.Βίντεν στη Μινεάπολη ερωτεύτηκε το μέχρι τότε άγνωστο σε αυτόν άθλημα του μπάσκετ και ήταν τέτοια η αγάπη του που θεωρείται από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας ομάδων μπάσκετ στη Σουηδία. Και τα παιδιά του δεν θα μπορούσαν παρά να είναι από τους πρώτους παίκτες.

dr_widen.png
Απόκομα σουηδικής εφημερίδας της δεκαετίας του '50 που αναφέρεται στην προσφορά της οικογένειας Βίντεν στο μπάσκετ της χώρας

Οι τρεις τους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί στην παρθενική παρουσία της Σουηδίας σε Ευρωμπάσκετ το 1953 όταν ο εγαλύτερος Οριάν ήταν 23 και ο βενιαμίν Μπο 19 ετών. Στις 24 Μαίου 1953 στη Μόσχα εναντίον της Γερμανίας μπορεί να μη το γνώριζαν εκείνη τη στιγμή αλλά έγραφαν ιστορία με την πρώτη τους κοινή εμφάνιση μαζί στην αναμέτρηση και αν γνώρισε τη συντριβή η ομάδα τους με 65-37.

Εκείνου του αγώνα ακολούθησαν πολλοί ακόμη σε Ευρωμπάσκετ για τα τρία αδέρφια από τη Σουηδία που εμφανίσθηκαν τόσο στη διοργάνωση του 1955 όσο και για τελευταία φορά σε αυτή του 1961 στο Βελιγράδι. Στις 6 Μαίου 1961 εναντίον μάλιστα της Ελλάδας σε αγώνα κατάταξης (νίκη 60-47 για την Εθνική μας) έπαιξαν για τελευταία φορά μαζί σε αγώνα Ευρωμπάσκετ. Και η μοίρα το έφερε έτσι που η αντίπαλός τους εκείνη τη μέρα να είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία 61 χρόνια αργότερα τρία αδέρφια σε αγώνα της διοργάνωσης.

1961.jpg
Φωτογραφία από την τελετή έναρξης του Ευρωμπάσκετ 1961

Επόμενος στόχος για τους Αντετοκούνbros; Να παίξουν σε μεγάλη διοργάνωση και οι 4 μπασκετμπολίστες, συμπεριλαμβανομένου και του Άλεξ όπως είχαν κάνει οι Περουβιανοί αδερφοί Ντουάρτε, Ρικάρντο, Ενρίκε, Φερνάντο Λουίς και Ραούλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0