EUROBASKET 2022

Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης στο BN Sports: «Είναι καλό το timing - Καθοριστική σημασία θα παίξει το βάθος του πάγκου» (video)

Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης στο BN Sports: «Είναι καλό το timing - Καθοριστική σημασία θα παίξει το βάθος του πάγκου» (video)

Ο νυν πρόεδρος του ΠΣΑΚ και άλλοτε «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης με τη «γαλανόλευκη» στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνίας, μίλησε στο BN Sports για το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού, δίνοντας παράλληλα τη δική του οπτική ως προς την Εθνική ομάδα.

Είναι κάποιες φορές που οι συστάσεις είναι περιττές. Όπως δηλαδή και στην περίπτωση του Ανδρέα Γλυνιαδάκη με το ελληνικό μπάσκετ. Ο 41χρονος Χανιώτης «γίγαντας» άφησε το στίγμα του στο άθλημα, αγωνιζόμενος με επιτυχία στο υψηλότερο συλλογικό επίπεδο σε Ελλάδα, Ευρώπη καθώς και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο παλαίμαχος όμως 7footer αποτέλεσε μεταξύ άλλων και ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας. Ένας «πιστός στρατιώτης» χρήσιμος για κάθε ομοσπονδιακό τεχνικό, ο οποίος τίμησε το εθνόσημο 37 φορές σε επίπεδο ανδρών, παίρνοντας «άρωμα» τόσο από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (3η θέση 2009), όσο και από Ολυμπιακούς Αγώνες (2008) και Mundobasket (2014). Συνεπώς ένας τέτοιος άνθρωπος, ο οποίος έχει «νιώσει στο πετσί του» τι εστί σημαντική διοργάνωση, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέουν κατάλληλους για να εκθέσει την άποψή του ενόψει του τουρνουά που μόλις ξεκίνησε και της διαφαινόμενης πορείας του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Andreas_Glyniadakis_PSAK_dilosi.jpg

Το BN Sports επικοινώνησε με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, έναν από τους τελευταίους 12 που έχουν ανέβει στο «πόντιουμ» των νικητών και μεταφέρει τις σκέψεις του παλαίμαχου άσου. Με την ελπίδα ότι η μία άκρη του νήματος θα συναντήσει την άλλη και 13 χρόνια μετά, το βάθρο θα αποκτήσει και πάλι χρώμα ελληνικό.

Συνέντευξη στον Μάνο Φυρογένη

«Ο Σπανούλης «κουβάλησε» ένα ολόκληρο έθνος στις πλάτες του το 2009»

Ο νυν πρόεδρος του ΠΣΑΚ έχει ζήσει από μέσα την τελευταία μεγάλη διάκριση της «επίσημης αγαπημένης» και γυρίζει το χρόνο πίσω στο τότε (Σεπτέμβριος 2009), με αφορμή το τώρα. «Είναι τεράστια η τιμή να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος. Πάντα όταν ξεκινάει ένα μεγάλο τουρνουά που η Εθνική λαμβάνει μέρος, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Τότε, δεν θεωρώ πως είμασταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση κάποιας εκ των τριών πρώτων θέσεων» αποκαλύπτει με κάθε δόση ειλικρίνειας και συμπληρώνει λέγοντας πως: «Η αυτοπεποίθηση προέκυψε μέσα στο τουρνουά. Κάναμε το ένα παιχνίδι καλύτερο απ’ το άλλο. Είχαμε και σε εξαιρετική περίοδο τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος «κουβάλησε» ένα έθνος στις πλάτες του, δείχνοντας πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν. Ήταν ακόμα καλύτερος και από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο, και κάπως έτσι ήρθε, δικαίως νομίζω, το μετάλλιο σε μια αξέχαστη στιγμή».
Hellas-2009.jpg

Ο Γλυνιαδάκης θεωρεί πως ο τίτλος ενός εκ των φαβορί, όπως έχει δοθεί από πολλούς στην ελληνική ομάδα, δεν θα προσδώσει πίεση στο σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη. «Οι παίκτες μας αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, με εμπειρία και παραστάσεις πολλών ετών. Οπότε δε θεωρώ ότι θα υπάρχει άγχος. Ο αθλητής ξέρει ότι πρέπει να παίξει καλά για να βοηθήσει την ομάδα και αυτή να προχωρήσει. Τα παιδιά είναι προσγειωμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα για να αγωνιστούν».
9d016b1f-glyniadakis-625x375.jpg

«Πρέπει να υπάρχουν ηγέτες και διακριτοί ρόλοι»

Ποιο είναι όμως το κύριο χαρακτηριστικό, το λεγόμενο «κλειδί της επιτυχίας» για να μακροημερεύσει ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε τέτοιου είδους τουρνουά; «Πρέπει να διαθέτει ηγέτες και ρόλους. Αθλητές που να γνωρίζουν τι ζητάνε στο παρκέ και φυσικά να βρίσκονται σε καλή μέρα. Διότι, όσο ηγετικά και αν είναι τα χαρακτηριστικά κάποιου, χωρίς την απαραίτητη ευστοχία, δεν γίνεται δουλεία» ανέφερε μεταξύ άλλων και επέμεινε σε ένα ακόμα στοιχείο σημαντικό για να φτάσει κανείς ως το τέλος της διαδρομής. «Στα τουρνουά αυτά, έτσι όπως είναι η δομή τους και η λειτουργία τους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσαρμογή στις συνθήκες και το «διάβασμα» των αντιπάλων με τους οποίους θα τεθεί μία ομάδα αντιμέτωπη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο στυλ του αντιπάλου κατά την ανάλυσή του».

Η «γαλανόλευκη», όπως και όλες οι υπόλοιπες Εθνικές ομάδες είχαν ένα μήνα μπροστά τους να προετοιμαστούν. Και με βάση τα φιλικά ή τα ματς των «παραθύρων» βγήκαν τα πρώτα συμπεράσματα. «Μ’ αρέσει η ταχύτητα εκτέλεσης, το passing game, η ευχέρεια που υπάρχει στον παίκτη που θα κατεβάσει τη μπάλα και θα αναλάβει την «ενορχήστρωση» της επίθεσης. Μ’ αρέσει ο επιθετικός πλουραλισμός και οι συνεργασίες».
8846af7b-3254395-625x375.jpg

«Βάθος πάγκου»

Ωστόσο, όσα και αν είναι τα θετικά δείγματα, το μέλλον της Ελλάδας στο τουρνουά εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το βάθος του πάγκου σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΠΣΑΚ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πήχης ανεβαίνει τόσο ψηλά αλλά η προσγείωση είναι  απότομη. Παρόλα αυτά, φέτος το αίσθημα είναι κάπως διαφορετικό. «Η Εθνική για πρώτη φορά έχει τέτοια αθλητικότητα και αστείρευτη ενέργεια στο παιχνίδι της. Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με προγενέστερες διοργανώσεις και μπορεί πλέον να συναγωνιστεί τους υπόλοιπους και σε αυτό το επίπεδο».

«Ο καλύτερος Γιάννης που έχουμε παίξει ποτέ με τη «γαλανόλευκη»

Φυσικά η κουβέντα δε θα μπορούσε να μην πάει στον Γιάννη και κατά πόσο θεωρεί πως μπορεί να είναι το τουρνουά του; «Αναμφισβήτητα φέτος είναι ο καλύτερος Γιάννης που έχουμε δει ποτέ στην Εθνική. Και αυτό έχει εξήγηση. Έχει καλούς σουτέρ στο πλάι του, γεγονός πολύ σημαντικό και το οποίο συνέβαινε και στο Μιλγουόκι. Ειδικά τη σεζόν που οι Μπακς κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Νομίζω πως το timing είναι πολύ καλό. Και η ποιότητα των αθλητών που περιτριγυρίζουν τον Γιάννη, μπορεί να τον ελευθερώσει».
88dbfa528db3c36167eafcbb98e3795c.jpg
«Πρώτο και κύριο κομμάτι, η ετοιμότητα»

Ο πρώην NBA draft της σεζόν 2003 από τους Ντιτροίτ Πίστονς, ήταν ένας κλασσικός «δεινόσαυρος» μέσα στη ρακέτα. Ένας παίκτης ύψους 2,16 που μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία της επιστροφής του Γιώργου Παπαγιάννη στην αγωνιστική δράση. κατευθείαν στα επίσημα παιχνίδια. «Είναι δύσκολο για όλους τις αθλητές. Στα τουρνουά αυτά και ιδιαίτερα από το σημείο των χιαστί και έπειτα, μείζονος σημασίας ζήτημα είναι η ετοιμότητα. Και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον αθλητή ο οποίος έχει απουσιάσει για αρκετό διάστημα από τις προπονήσεις, να είναι στο επίπεδο του. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού θα είναι μία πολύ μεγάλη βοήθεια και μακάρι να μπορέσει να παίξει στο σημείο που μπορεί».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ακούστηκε αισιόδοξος για την πορεία της «γαλανόλευκης» και το αποτέλεσμα. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτά που έχω δει στο παρκέ. Το μυστικό είναι να υπάρχει υγεία και να είναι όλοι διαθέσιμοι για τον coach Ιτούδη. Σε ένα τουρνουά με μεγάλη διάρκεια παίζει μεγάλο ρόλο το ροτέισον και το βάθος του πάγκου».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0