EUROBASKET 2022

Α’ Όμιλος, Βέλγιο – Γεωργία 79-76: Η ομάδα του Ζούρου «παγιδεύτηκε» στα λάθη της και ο Ταμπού την τιμώρησε με buzzer-beater!

Α’ Όμιλος, Βέλγιο – Γεωργία 79-76: Η ομάδα του Ζούρου «παγιδεύτηκε» στα λάθη της και ο Ταμπού την τιμώρησε με buzzer-beater!

Στο ματς που έκλεισε το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής του Α’ Ομίλου, οι Γεωργιανοί έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, πήγαν να σώσουν την κατάσταση, όμως ο τραυματισμός του Μπιτάτζε και το τρίποντο-μαχαιριά του Ταμπού στο έξτρα πεντάλεπτο, βρήκε νικητές τους Βέλγους (79-76) σε ένα συγκλονιστικό ματς.

Οι Βέλγοι ήταν εν τέλει εκείνοι που χαμογέλασαν στην Τιφλίδα το βράδυ της Πέμπτης (1/9), επικρατώντας στην παράταση με 79-76 της «λαβωμένης» και νευρικής Γεωργίας.
image_17.jpg
Αρκετά νευρικά ξεκίνησαν τον αγώνα Βέλγιο και Γεωργία έχοντας κατά νου περισσότερο να μην ηττηθούν, στην αυλαία της πρώτης ημέρας του Α’ Ομίλου, παρά να πάρουν το παιχνίδι. Η απουσία του Τόκο Σενγκέλια ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στο παρκέ, ειδικά λόγω της κάκιστης απόδοσης του πιο ποιοτικού περιφερειακού της ομάδας του Ηλία Ζούρου, Θάντεους Μακφαντεν στα πρώτα δύο δεκάλεπτα (μόλις 3 π.). Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το Βέλγιο να κλείσει το ημίχρονο, προηγούμενο με 38-32 και κορυφαίο τον Μανουέλ Λεκόν.

image_1_5.jpgΗ εικόνα δεν άλλαξε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου με τους Βέλγους να παίζουν πιο συγκροτημένα και να εκμεταλλεύονται τα λάθη των βιαστικών Γεωργιανών. Μάλιστα στο 26’, η διαφορά ανέβηκε σε διψήφια τιμή (48-36). Από κείνο το σημείο και μετά η «οικοδέσποινα» του ομίλου Γεωργία, αφυπνίστηκε με τον Μπιτάτζε να βγάζει ενέργεια σε επίθεση και άμυνα και τον Μακφάντεν να «ζεσταίνεται» (17π.).

Στην τελευταία περίοδο, το σύνολο του Ζούρου έβγαλε χαρακτήρα, πάλευε για κάθε μπάλα, στην επίθεση έπαιζε σαφώς πιο οργανωμένα και περιόρισε την «πληγή». Η κατάσταση δυσκόλεψε βέβαια όταν ένα λεπτό πριν το τέλος, ο κορυφαίος έως εκείνη την ώρα στο παρκέ, Γκόγκα Μπιτάτζε, τραυματίστηκε και τέθηκε νοκ-αουτ. Στην τελευταία επίθεση των 40’ οι Βέλγοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το ματς, όμως ο Μαμουκελασβίλι αλλοίωσε την προσπάθεια του Ομπασοχάν και έστειλε τον αγώνα στο έξτρα πεντάλεπτο.(70-70)

Εκεί οι δύο ομάδες ήταν πολύ προσεκτικές. Οι Γεωργιανοί, με τον Μπιτάτζε στα «πιτ» και τον Μακφάντεν φορτωμένο με 4 φάουλ από ώρα, ισοφάρισαν σε 76-76 με τις βολές του Μαμουκελασβίλι, από το ανόητο φάουλ του Ταμπού. Ο έμπειρος Βέλγος όμως πήρε το «αίμα του πίσω» πετυχαίνοντας buzzer beater τρίποντο 3’’ πριν το τέλος και χάρισε τη νίκη στους Βέλγους.

Τα δεκάλεπτα: 16-11, 38-32, 58-51, 70-70 (κ.δ), 79-76 (τελικό)

Τα στατιστικά του αγώνα

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0