EUROBASKET 2022

Ευρωμπάσκετ 2022 με... ελληνική γεύση και προϋπηρεσία στην Α1

Ευρωμπάσκετ 2022 με... ελληνική γεύση και προϋπηρεσία στην Α1
Ευρωμπάσκετ ώρα μηδέν και το κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού της «Γηραιάς Ηπείρου» περιλαμβάνει έντονη «ελληνική» εκπροσώπηση. Το BN Sports σου παρουσιάζει παίκτες αλλά και... προπονητές, οι οποίοι είτε πέρασαν είτε αγωνίζονται ακόμη στον τόπο μας, μερικοί εκ των οποίων άφησαν έντονο το στίγμα τους στην πρώτη της τάξεως επαγγελματική κατηγορία.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 26 αθλητές διαφορετικών εθνικοτήτων συμπεριλαμβάνονται στην λίστα εξ αυτών που στο βιογραφικό αναγράφεται η παρουσία τους στην Ελλάδα. Μαζί τους και τρεις προπονητές, ένας εκ των οποίων αποτελεί ιδιαίτερα περίπτωση, καθώς υπηρέτησε στο πρωτάθλημα από την σκοπιά του παίκτη.

Ο λόγος για τον τεχνικό της Κροατίας, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, τον παλαίμαχο γκαρντ που αγωνίστηκε κατά την διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σε ΠΑΟΚΠανελλήνιο, αλλά και στους δύο «Αιωνίους». Κατά την διάρκεια της πράσινης θητείας του κατέκτησε την Euroleague της σεζόν 2001/2002, ωστόσο η παρουσία του στο αντίπαλο δέος δεν κρίθηκε το ίδιο επιτυχημένη. Στον Πειραιά κατέφτασε ως λύση ανάγκης και αντικαταστάτης του μεγάλου what if που ονομάζεται Μασιγιάουσκας, ωστόσο οι τεταμένες σχέσεις με τον Πίνι Γκέρσον τον οδήγησαν στο να αποχωρήσει πρόωρα.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα ονόματα της λίστας:

1. Σάσα Βεζένκοφ (Βουλγαρία)

Καλώς ή κακώς λόγω της δυναμικής της ομάδας του, τα φώτα του Ευρωμπάσκετ δεν θα στραφούν πάνω στον 27χρονο φόργουορντ του Ολυμπιακού, ωστόσο ο MVP της περασμένης Basket League αξίζει να βρίσκεται εδώ. Διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, οι κόποι του ανταμείφθηκαν με την είσοδο του στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague και αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους φίλους της «Επίσημης Αγαπημένης»... Πόσο πιο πλήρης θα ήταν η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη αν είχε (και) τον διεθνή Βούλγαρο στο ρόστερ της; 

σασα_1.jpg

2. Μάριο Χεζόνια (Κροατία)

Μία περίπτωση μοναδική, ένας πρώην NBAερ που προτού καν αγωνιστεί στην Ελλάδα είχε εκδηλώσει τα συναισθήματα του για τον Παναθηναϊκό. Η κοινή επιθυμία του ίδιου και του κόσμου της ομάδας υλοποιήθηκε, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον έφερε στην Αθήνα, με το πέρασμα του ωστόσο να μην κρίνεται ανάλογο των προσδοκιών. Καλή παρουσία στο δίχως ανταγωνισμό (τότε) ελληνικό πρωτάθλημα, μέτρια στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ένα συμβόλαιο δυσβάσταχτο για τους «πράσινους», οι οποίοι του επέτρεψαν να μετακομίσει στην Ούνικς Καζάν. Το φετινό καλοκαίρι έφερε χαρμόσυνα νέα στον «Σούπερ Μάριο», καθώς συνδυάστηκε με την μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης!

σουπερ.jpg

3. Νίκολα Μιλουτίνοφ (Σερβία)

Τι και αν έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς που τον πήγαν αρκετά πίσω, ο άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού παραμένει ένας πολύ ποιοτικός παίκτης για οποιαδήποτε ομάδα. Μαζί με τον MVP του NBAΝίκολα Γιόκιτς, συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο... δύσκολο να αντιμετωπιστεί κάτω από την ρακέτα. Από τα πιο αγαπημένα παιδιά της «ερυθρόλευκης» κερκίδας, με τα συναισθήματα να είναι αμοιβαία, καθώς φέτος εμφανίστηκε στο τρίτο παιχνίδι των ελληνικών τελικών και πανηγύρισε με τους παλιούς του φίλους την κατάκτηση του τίτλου στα μπουζούκια. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι (μη Ρώσοι) συμπαίκτες του αποχώρησαν λόγω πολέμου, ο ίδιος παραμένει μέχρι και σήμερα αθλητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

νικο.jpg

4. Νεμάνια Νέντοβιτς (Σερβία)

Ακόμη ένας παίκτης της πολυδιαφημιζόμενης σερβικής ομάδας, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον τόπο μας. Γκαρντ με μεγάλο ταλέντο, ακόμη μεγαλύτερο potential, αλλά και συνεχείς τραυματισμούς που τον εμπόδισαν να κάνει καριέρα ανάλογη των προσδοκιών. Οι περασμένες δύο σεζόν τον βρήκαν στο «τριφύλλι», μέσω του οποίου πραγματοποίησε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, κατακτώντας το νταμπλ την χρονιά 2020/2021. Πλέον επέλεξε τον επαναπατρισμό και την επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του, όντας μέλος του Ερυθρού Αστέρα, από τον οποίο ξεκίνησε το μπασκετικό του ταξίδι.

νεμα.jpg

5. Γκιόργκι Σερμαντίνι (Γεωργία)

Παίκτης από αυτούς που λατρεύουν να έχουν οι προπονητές, τίμιος εργάτης για οποιαδήποτε ομάδα. Τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό, θα έχουν θετικές αναμνήσεις από τον Γεωργιανό ψηλό, ο οποίος μπορεί να μην προσέφερε θέαμα, αλλά βοήθησε με τον ρόλο του και τους δύο συλλόγους... στον δρόμο προς την κατάκτηση της Euroleague (σ.σ. 2009, 2013). Πλέον, σε ηλικία 33 ετών αγωνίζεται στην Τενερίφη όντας κάτοικος Ισπανίας εδώ και οκτώ διαδοχικές σεζόν. Αποτελεί σταθερά μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του, τελώντας υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού, Ηλία Ζούρου.

gkiorgki.jpg


Όλόκληρη η λίστα με τους «Έλληνες» του τουρνουά:

Παίκτης

Εθνική ομάδα

Σύλλογοι στην Ελλάδα

Τσαβντάρ Κοστόβ

Βουλγαρία

Καβάλα, Κύμη

Σάσα Βεζένκοβ

Βουλγαρία

Άρης, Ολυμπιακός

Κέντρικ Πέρι

Μαυροβούνιο

Παναθηναϊκός

Πέταρ Πόποβιτς

Μαυροβούνιο

Κηφισιά

Κέβιν Τουμπά

Βέλγιο

Κολοσσός Ρόδου, Ιωνικός Νικαίας

Λοίκ Σβαρτς

Βέλγιο

Προμηθέας Πάτρας

Γκιόργκι Σερμαντίνι

Γεωργία

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

Θάντεους ΜακΦέιντεν

Γεωργία

Κύμη, ΠΑΟΚ

Μάριους Γκριγκόνις

Λιθουανία

Παναθηναϊκός

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Λιθουανία

Ολυμπιακός

Λούκας Λεκάβιτσιους

Λιθουανία

Παναθηναϊκός

Εντίν Άτιτς

Βοσνία

ΑΕΚ

Τέντι Οκερέαφορ

Μεγ.Βρετανία

Κύμη, Χολαργός, Ηρακλής

Οβί Σοκό

Μεγ.Βρετανία

Τρίκαλα

Άσλεϊ Χάμιλτον

Μεγ.Βρετανία

Λαύριο

Μάριο Χεζόνια

Κροατία

Παναθηναϊκός

Στεν Σοκ

Εσθονία

Ηρακλής, Μεσολόγγι

Τζέικ Κοέν

Ισραήλ

Άρης

Σον Χαφ

Φινλανδία

Μαρούσι, Καβάλα

Αλεξάντερ Μάντσεν

Φινλανδία

ΑΕΚ

AJ Σλότερ

Πολωνία

Παναθηναϊκός

Νεμάνια Νέντοβιτς

Σερβία

Παναθηναϊκός

Νικόλα Μιλουτίνοβ

Σερβία

Ολυμπιακός

Γιανίκ Φράνκε

Ολλανδία

ΠΑΟΚ

Ρόλαντ Σάφτεναρ

Ολλανδία

Ρέθυμνο, Ιωνικός

Τζίτο Κοκ

Ολλανδία

Λαύριο

Σαρλόν Κλουφ

Ολλανδία

Ρέθυμνο

 

Προπονητές:

Προπονητής

Εθνική ομάδα

Σύλλογοι στην Α1

Ηλίας Ζούρος

Γεωργία

Ολυμπιακός, Άρης, Περιστέρι, Πανελλήνιος, Προμηθέας

Γκόρντον Χέρμπερτ

Γερμανία

Άρης

Νταμίρ Μουλαομεροβιτς

Κροατία

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος*



Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0