EUROBASKET 2022

Το «σαράκι» που... τρώει τον Ιτούδη και όσα μας δίδαξε το 31ο τουρνουά Ακρόπολις (video)

Το «σαράκι» που... τρώει τον Ιτούδη και όσα μας δίδαξε το 31ο τουρνουά Ακρόπολις (video)

Το 31ο «Aegean Ακρόπολις» ολοκληρώθηκε, με την Ελλάδα να το κατακτά για 18η φορά. Το BN Sports, που έδωσε δυναμικό παρόν στο ΟΑΚΑ όλο το μπασκετικό τριήμερο, σκιαγραφεί τα σημεία που το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού, μας… έκανε σοφότερους.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος

Η «πρόβα τζενεράλε» της Επίσημης Αγαπημένης, ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων που έρχονται με… φόρα το επόμενο διάστημα αποτελεί πλέον παρελθόν. Το πρόσημο του 31ου τουρνουά Ακρόπολις είναι σίγουρα θετικό, με την Ελλάδα να πετυχαίνει το 3/3 απέναντι σε ταλαντούχες ομάδες (ειδικά οι Τούρκοι) κατακτώντας το για 18η φορά. Σε αυτές τις διοργανώσεις βέβαια το αποτέλεσμα ελάχιστη σημασία έχει και αυτό που μετράει περισσότερο όπως εξομολογήθηκε στη χθεσινή (19/8) Συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Ιτούδης, είναι ότι η Εθνική Ομάδα έδωσε στον κόσμο της μία υπόσχεση: «Είτε πονάμε είτε όχι, εμείς θα δίνουμε μάχη στο παρκέ»! 

Μιλώντας για τον Ιτούδη, ο Έλληνας κόουτς, παρά το επιτυχημένο crash test της ομάδας στο Ακρόπολις, έδειχνε προβληματισμένος και η γλώσσα του σώματος μαρτυρούσε πως τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα ήθελε. Ναι μεν η Εθνική έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και χωρίς τον Γιάννη στο παρκέ, έχοντας και… άλλους Αντετοκούνμπο που μπορούν να κάνουν την διαφορά, αλλά ακόμα και παίκτες που μπορούν να αποδειχθούν κομβικοί, ερχόμενοι από τα «βάθη» του πάγκου (Λούντζης). Αλλά… Αυτό το αλλά είναι που «τρώει» σαν… σαράκι τον Ιτούδη και δεν τον αφήνει να σταθεί στα πολλά θετικά που αποκόμισε η ομάδα μέσα από το Ακρόπολις.

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Αυγούστου, η Ελλάδα σε 5 μέρες (25/8 στις 21:00) δίνει επίσημο ματς με τη Σερβία (που καίγεται για τη νίκη) για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ρίχνεται στη μάχη του Ευρωμπάσκετ. Μέχρι και την ημέρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, ο Ιτούδης δεν έχει καταφέρει να δουλέψει με την ομάδα πλήρη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κομμάτι της ομοιογένειας και της απαραίτητης χημείας.

Του λείπει ο σταθερά ο βασικός του ψηλός (Παπαγιάννης), ο ηγέτης της ομάδας, που θα επωμιστεί και το μεγαλύτερο βάρος τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, παρά το ότι δεν έχει κάτι ανησυχητικό, μ’ αυτά και μ’ αυτά έχει παίξει μόλις 2/5 φιλικά προετοιμασίας (Γιάννης Αντετοκούνμπο). Ο game changer (Κώστας Σλούκας) τώρα αρχίζει να βρίσκει ρυθμό και ένας παίκτης «κορμού» (Ιωάννης Παπαπέτρου) που θα αποτελεί την 1η εναλλακτική στις θέσεις των φόργουορντ, είναι στα «πιτς» και περιμένουμε να δούμε αν θα προλάβει το ματς με το Βέλγιο (Κυριακή 28/8 στις 20:00).

Όλα αυτά μαζεμένα δεν αφήνουν την Εθνική να δουλέψει όπως θα ήθελε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, που βλέπει τον χρόνο να μην κυλά υπέρ του. Αφού όπως είπε αποτελεί και για τον ίδιο πρόκληση να προσπαθεί, σε διάρκεια ενός μήνα να πετύχει πράγματα που έχει συνηθίσει να συμβαίνουν σε 10… «Ξεκάθαρα βρισκόμαστε σε αγωνιστική περίοδο και όχι σε φάση προετοιμασίας, προσπαθούμε μέσα από τα παιχνίδια να δουλέψουμε και να βρούμε αυτοματισμούς και με τόσες απουσίες είναι πολύ δύσκολο».

Αυτός είναι και ο λόγος που όπως παραδέχτηκε ο κόουτς, δεν προσπάθησε καθόλου να «κρύψει» πράγματα από τους αντιπάλους του. Αυτό που προέχει αυτή τι στιγμή είναι να είμαστε εμείς καλά, υγιείς και να βρει η ομάδα τα πατήματά της μέσα στο γήπεδο. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν είμαστε «ανοιχτό βιβλίο», είπε σε γενικές γραμμές ο κόουτς.

Αυτό το «βιβλίο» όμως στο τριήμερο του Ακρόπολις, έδωσε και κάποια πολύ ενδιαφέροντα… κεφάλαια. Ορισμένοι παίκτες ανέβασαν ένα και δύο επίπεδα την απόδοσή τους, δείχνοντας ότι αποτελούν υπολογίσιμα στελέχη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Κώστας Αντετοκούνμπο που στο ματς με την Τουρκία έκανε πιθανότατα την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του… Από κοντά και ο Μιχάλης Λούντζης που απέναντι στη Γεωργία ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε την εικόνα του αγώνα στέλνοντας μήνυμα ότι ίσως είναι ο ιδανικός για ένα ρόλο 12ου παίχτη…

Ειδική αναφορά αξίζει στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που από το ματς του Ιουνίου με τη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιεί σταθερά εκπληκτικές εμφανίσεις με την Εθνική, δείχνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον «παίκτη - κλειδί» αυτής της ομάδας, όντας εξαιρετικός ακόμα και σε τομείς που δεν μας έχει συνηθίσει, όπως η δημιουργία, η άμυνα και τα ριμπάουντ, παίζοντας με τρομερή αυτοπεποίθηση… 

Από εκεί εκπορεύεται και η κυριότερη πηγή αισιοδοξίας για τη συνέχεια και το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ… Η Επίσημη Αγαπημένη δείχνει να είναι η μοναδική ομάδα του τουρνουά που διαθέτει τρία τόσο ποιοτικά γκαρντ (Σλούκας, Καλάθης, Ντόρσεϊ) και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιτούδης φαίνεται πολύ πιθανό να κλείνει τα παιχνίδια με «χαμηλό σχήμα» και ταυτόχρονη παρουσία τους στο παρκέ.


Τέλος αξίζει μια αναφορά στον κόσμο που γέμισε ασφυχτικά το ΟΑΚΑ, την τελευταία μέρα του τουρνουά και έστειλε μήνυμα στην Εθνική Ομάδα ότι βρίσκεται στο πλευρό της! Βέβαια δεν έλλειψαν και αυτοί που έδωσαν μια άσχημη «νότα», γιουχάροντας στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Τουρκίας, όμως όπως επεσήμανε και ο κόουτς Ιτούδης, ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία είναι εκείνοι που χειροκρότησαν την ώρα που ο Σαϊμπίρ αποχωρούσε πονώντας… 


www.bnsports.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0