EUROBASKET 2022

Ελλάδα – Τουρκία: Άρωμα Ευρωλίγκας, δυναμική NBA στο παιχνίδι τους! (video)

Ελλάδα – Τουρκία: Άρωμα Ευρωλίγκας, δυναμική NBA στο παιχνίδι τους! (video)

Η Εθνική μας ομάδα, μετά το 2/2 έως τώρα στο «Aegean Ακρόπολις», θα κλείσει την αυλαία του τουρνουά απέναντι στην Τουρκία και το BN Sports ανατρέχει στις μεταξύ τους συναντήσεις, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα ήταν αρκετά πρόσφατες.

Σχετικά Άρθρα

Το καθιερωμένο αυγουστιάτικο ραντεβού στην Αθήνα για το τουρνουά «Aegean Ακρόπολις» ολοκληρώνεται με το πιο δυνατό, βάσει δυναμικής, παιχνίδι. Η «γαλανόλευκη», με μία τρίτη νίκη θα κατακτήσει για 18η φορά την κορυφή όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της μαχητικής και ταλαντούχας Τουρκίας.

Δεν πάει πολύς καιρός από την προηγούμενη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στον δεύτερο όμιλο της πρώτης φάσης των προκριματικών του Mundobasket 2023, με την Εθνική ομάδα να παίρνει το ροζ φύλλο αγώνα εις διπλούν, μέσα σε τρεις μέρες. Με αρκετές αλλαγές προσώπων βέβαια και τον Λάρκιν, όπως και τώρα, παρόντα.

Το βράδυ της 25ης Φλεβάρη, στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων, η ελληνική ομάδα έψαχνε πάση θυσία τη νίκη, μετά το στραπάτσο της πρεμιέρας από τη Μεγάλη Βρετανία. Και τελικά τη βρήκε (72-71). Σε ένα ματς-θρίλερ που ο Μαχμούτογλου «φόρτωσε» με 21 πόντους το ελληνικό καλάθι, ο Κώστας Παπανικολάου με «κρύο αίμα» ευστόχησε και στις δύο βολές από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος και χάρισε τους πολυπόθητους βαθμούς. Κορυφαίοι για το εθνόσημο ήταν οι Δημήτρης Αγραβάνης και Γιώργος Παπαγιάννης με 14 πόντους.



Τρία βράδια αργότερα, στη Σινάν Ερντέμ Αρένα, η επικράτηση ήρθε ευκολότερα. Οι Έλληνες διεθνείς με ένα εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο (26-13) απέκτησαν προβάδισμα που δεν καλυπτόταν και με τους ίδιους πρωταγωνιστές (Παπαγιάννης, Αγραβάνης) έφυγαν με το «διπλό» από τη γειτονική χώρα. Σε εκείνους τους αγώνες βέβαια έλειπαν εις αμφοτέρω οι NBAers και όχι μόνο. Από το σύνολο του Εργκίν Αταμάν απόντες ήταν οι Τσέντι Οσμάν (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Φουρκάν Κορκμάζ (Φιλαδέλφεια 76ers) και ο Σεράτς Σανλί της Μπαρτσελόνα ενώ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος δεν είχε στη διάθεσή του, τους αδερφούς Αντετοκούνμπο, τον Τάιλερ Ντόρσει, τον Νικ Καλάθη, τον Ιωάννη Παπαπέτρου (τραυματίας) και τον Παναγιώτη Καλαιτζάκη.



Πέρα όμως από τις πρόσφατες συναντήσεις τους, το εν λόγω ζευγάρι έχει και πλούσια ιστορία να επιδείξει. Σε σύνολο 67 αγώνων, η ελληνική πλευρά υπερτερεί, έχοντας 44 νίκες. Μάλιστα, το σερί που «τρέχει» η γαλανόλευκη είναι στο 7-0. Από τον Αύγουστο του 2015 έχει να ηττηθεί από τους γείτονες σε επίσημο ή φιλικό παιχνίδι.

Εκτός των άλλων, στις μεταξύ τους κόντρες υπάρχουν και ματς κομβικής σημασίας που καθόρισαν την εξέλιξη μιας μεγάλης διοργάνωσης. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τον μυθικό προημιτελικό στο Κατόβιτσε, στο Ευρωμπάσκετ του 2009, που η Ελλάδα χρειάστηκε την παράταση για να αποκλείσει την Τουρκία (76-74, 65-65 παρ.) και να φτάσει μέχρι το χάλκινο μετάλλιο; Ή τις σημαντικές νίκες στους ομίλους του αλησμόνητου Mundobasket του 2006 στην Ιαπωνία (76-69) και του Ευρωπαϊκού του 2003 στο Μπόρας (75-70);



Αυτή η «κολόνια», κρατάει χρόνια. Και μπορεί να πρόκειται απλά για ένα φιλικό προετοιμασίας που σκοπό έχει να αναδείξει πρόσωπα και να φανερώσει αδυναμίες, όπως είπε ο Ιτούδης, ωστόσο πάντοτε μία αναμέτρηση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και το αντίστροφο, έχει τη δική της, ξεχωριστή σημασία.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0