EUROBASKET 2022

Ο Ηλίας Ζούρος κόντρα στην Εθνική μας και τις αναμνήσεις του (video)

Ο Ηλίας Ζούρος κόντρα στην Εθνική μας και τις αναμνήσεις του (video)
Ημέρα δεύτερη για το «Aegean Acropolis» και η «Επίσημη Αγαπημένη» υποδέχεται την Γεωργία του Ηλία Ζούρου. Το BN Sports ανακαλεί γαλανόλευκες στιγμές από την καριέρα του και καταλήγει στο σήμερα, τοποθετώντας στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα του Έλληνα τεχνικού.

Χαμόγελα χάρισε η έλευση της Γεωργίας στο ΟΑΚΑ (Τετάρτη 17/08), καθώς ο Ηλίας Ζούρος συναντήθηκε με φίλους και πρώην συνεργάτες, στήνοντας «πηγαδάκια» μέσα σε εξαιρετικό κλίμα. Από κοντά και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, που στο παρελθόν αγωνίστηκε στους δύο «αιωνίους» και είχε την ευκαιρία να τα πει με παλιούς συμπαίκτες... αλλά και αντιπάλους. Κεντρικό πρόσωπο βέβαια παραμένει ο 56χρονος Έλληνας τεχνικός, καθώς έχει υπηρετήσει από τον πάγκο της «γαλανόλευκης». 
ζζζ_1.jpg

Το Ευρωμπάσκετ των απουσιών και το «κύκνειο άσμα»

Σεπτέμβρης 2011 και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στη Λιθουανία για το κορυφαίο ραντεβού της «Γηραιάς Ηπείρου». Στον πάγκο ο κόουτς Ζούρος, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Πρίφτη, αλλά και αρκετούς... πονοκεφάλους. Εν απουσία των ΔιαμαντίδηΣπανούληΠαπαλουκάΣχορτσιανίτηΤσαρτσαρή και Περπέρογλου, κατόρθωσε να τερματίσει στην έκτη θέση, έπειτα από αρκετές καλές εμφανίσεις, με σύμμαχο την άμυνα. Μέσω αυτής πήγε να κάνει και το θαύμα στον προημιτελικό απέναντι στη Γαλλία, αλλά η έλλειψη επιθετικών ιδεών οδήγησε σε ήττα με σκορ 64-56. Σε εκείνο το τουρνουά μάλιστα είχε συναντήσει και την τωρινή του ομάδα, επί της οποίας είχε επικρατήσει με 13 πόντους διαφορά (σ.σ. 73-60).

Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν ρόδινα και περίπου δέκα μήνες μετά (7 Ιουλίου 2012), ήρθε η ώρα της απόλυσης του. Αφορμή στάθηκε η σοκαριστική ήττα στο Προολυμπιακό τουρνουά από την Νιγηρία, η οποία επικράτησε στην κόψη του νήματος και άφησε την Ελλάδα εκτός της Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Οι διεθνείς μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν έντονα, για διαφαινόμενο φάουλ πάνω σε τρίποντη προσπάθεια του Σπανούλη στην εκπνοή του αγώνα... Ήταν η πρώτη φορά από το 2002 που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν θα συμμετείχε σε κορυφαία μπασκετική συνάντηση. 
σπαν_2.jpg

Πέντε χρόνια μετά... ο Παππάς του κρατούσε κακία 

Μιας και το «Τουρνουά Ακρόπολις» βρίσκεται σε εξέλιξη, ο χρόνος γυρίζει πέντε χρόνια πίσω, όταν η Γεωργία πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο καλοκαιρινό meeting του ΟΑΚΑ. Όπως και τότε έτσι και σήμερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Εθνική Ελλάδος, με τον κόουτς Ζούρο να εργάζεται πλέον στην αντίπερα όχθη και να πλησιάζει τους «γαλανόλευκους» για να τους χαιρετήσει επί του προσωπικού. 

Σε μία ιδιαίτερα άβολη στιγμή, ο τηλεοπτικός φακός έπιασε τον Νίκο Παππά να μη του δίνει χειραψία, κρατώντας κατά τα φαινόμενα κακία για την... μη κλήση του στο Προολυμπιακό της Βενεζουέλας (σ.σ. Καράκας, 2012). Βλέπετε ο νεαρός τότε γκαρντ, προερχόταν από σεζόν αποκάλυψη με την φανέλα του Πανιωνίου, όντας ο Νο1 Έλληνας σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ξέρω τι έκανες φέτος

Έπειτα από το σύντομο πέρασμα του στον πάγκο του Περιστερίου (σ.σ. Σεπτέμβρης με Νοέμβρης 2019), φέτος επέστρεψε σε συλλογικό επίπεδο, υπηρετώντας στον Προμηθέα Πατρών. Έπειτα από λίγους μήνες και με την ομάδα της Αχαΐας να παρουσιάζει μέτριο πρόσωπο, υπέβαλε την παραίτηση του. Πέραν του αρνητικού ευρωπαϊκού ρεκόρ, το ποτήρι ξεχείλισε στην Basket League, έπειτα από ήττα απέναντι στην ΑΕΚ όπου η διαιτητική τριάδα τον απέβαλε. Παρόλα αυτά ο Δημήτρης Αγραβάνης τον αποθέωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BN Sports, θεωρώντας τον βασικό παράγοντα της αγωνιστικής του αναγέννησης. 

Τα όσα ανέφερε ο 27χρονος διεθνής φόργουορντ «Σίγουρα δούλεψα περισσότερο, αλλά είχα και τον κατάλληλο προπονητή, τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος με βοήθησε απίστευτα σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε ομαδικό, για το πως να προσεγγίζω το παιχνίδι. Το πως να προσθέσω άλλα πράγματα στο παιχνίδι μου, την ασίστ, το ριμπάουντ και το σκορ».
αγρα.jpg

Το ελληνικό στοιχείο στην Γεωργία

Βοηθός του στην Καυκάσια χώρα ο Γιώργος Λιμνιάτης, παλαίμαχος γκαρντ του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 90'. Πέραν από συνεργάτη στο πλευρό του Ζούρου, αποτελεί και προπονητή της ομάδας νέων της Γεωργίας, ρόλο που είχε στο παρελθόν και με την Ελλάδα. Στις υπηρεσίες τους ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην δύση της καριέρας του, έχοντας κατακτήσεις Euroleague... τόσο με τους «ερυθρόλευκους» όσο και με τον Παναθηναϊκό! Κοινώς, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τον σημερινό αντίπαλο της Εθνικής, διέπει έντονα το «γαλανόλευκο» στοιχείο. 
xax.jpg

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0