EUROBASKET 2022

Οι 9+1 ευρωλιγκάτοι προπονητές του Eurobasket 2022

Οι 9+1 ευρωλιγκάτοι προπονητές του Eurobasket 2022

Πέντε παλιοί και πέντε εν ενεργεία προπονητές της Euroleague θα δώσουν το «παρών» στο EuroBasket 2022. Το BN Sports σας τους παρουσιάζει. 

Σχετικά Άρθρα

Έντονο άρωμα Euroleague θα έχει το Eurobasket 2022, με τους πέντε από τους είκοσι προπονητές των ομάδων που διεκδικούν την κορυφή της Ευρώπης, να κάθονται και στους πάγκους ομάδων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς Ηπείρου.

Ελλάδα – Δημήτρης Ιτούδης (Φενέρμπαχτσε)

Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσουμε φυσικά από αλλού. Ο Δημήτρης Ιτούδης, ένας από τους κορυφαίος, ου μην και ο κορυφαίος, Έλληνες τεχνικούς ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες τα ηνία της «επίσημης αγαπημένης». Παράλληλα, ο 51χρονος Ιτούδης ολοκλήρωσε την οκταετή θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετακόμισε πλέον στην Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο για τις τρεις επόμενες σεζόν.

Στην μέχρι τώρα πορεία του ως πρώτος προπονητής στην Euroleague, ο Δημήτρης Ιτούδης μετράει 233 παιχνίδια, εκ των οποίων έχει κερδίσει τα 178 και έχει χάσει τα 55. Έχει δηλαδή ένα ποσοστό νικών της τάξης του 76.4%. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει φτάσει επτά φορές στο Final 4, ενώ έχει πανηγυρίσει δις τον τίτλο (σσ. κι άλλες πέντε ως βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό).

papapetrou-itoudis_1.jpg

Ισπανία – Σέρτζιο Σκαριόλο (Βίρτους Μπολόνια)

Αν και Ιταλός, ο Σέρτζιο Σκαριόλο έχει ταυτιστεί όσο λίγοι με την Εθνική Ισπανίας, της οποίας έχει υπάρξει προπονητής από το 2009 έως και το 2012, αλλά και από το 2015 έως σήμερα. Μιλάμε για μία δεκαετία γεμάτη από επιτυχίες. Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και αργυρό στο Ρίο (2016), χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Κίνας (2019), τρία χρυσά (2009, 2011 και 2015) κι ένα αργυρό (2017) σε Ευρωμπάσκετ.

Την προσεχή αγωνιστική περίοδο ο Σκαριόλο θα επανέλθει στα σαλόνια της Euroleague ως προπονητή της Βίρτους Μπολόνια (σσ. η οποία κατέκτησε πέρσι το Eurocup), για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2013-14, που καθόταν στον πάγκο της Λαμποράλ Κούτσα, δηλαδή της σημερινής Μπασκόνια.

scariolo_1.jpeg

Λιθουανία – Κάζις Μασκβίτις (Ζαλγκίρις Κάουνας)

Τρεις προπονητές άλλαξε την περασμένη σεζόν η Ζαλγκίρις Κάουνας, που ξεκίνησε με τον Μάρτιν Σίλερ, συνέχισε με τον Γιούρι Ζντοβτς και τελικά προσέλαβε τον Κάζις Μασκβίτις, ο οποίος είναι παράλληλα και ομοσπονδιακός τεχνικός της Λιθουανίας από το 2021. Προηγουμένως, ο 45χρονος τεχνικός είχε δουλέψει σε όλες τις μικρές εθνικές της χώρας του και έχει βάλει την υπογραφή του σε αρκετές επιτυχίες όπως το χρυσό στα Ευρωπαϊκά U16 (2008), U18 (2010), U20 (2012), αλλά και στο Παγκόσμιο U19 (2011). 

Kazys_Maksvytis_1.jpg

Ιταλία – Τζιανμάρκο Ποτζέκο (Αρμάνι Μιλάνο, βοηθός)

Τα κλειδιά της Εθνικής Ιταλίας πέρασαν στα χέρια του Τζιανμάρκο Ποτζέκο ή αλλιώς Ντένις Ρόντμαν των φτωχών, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η ομοσπονδία μπάσκετ της γειτονικής μας χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αλλαγή και αποδέσμευσε τον Μέο Σακέτι. 

O 49χρονος Ιταλός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2012, ενώ την περασμένη σεζόν ανέλαβε ρόλο πρώτου βοηθού στο πλάι του Ετόρε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του θα βιώσει την πρώτη μεγάλη διοργάνωση ως προπονητής, αφού ως παίκτης είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. 

gianmarco-pozzecco-italy.jpg

Τουρκία – Εργκίν Αταμάν (Αναντολού Εφές)

Last but not least, που λένε και στο χωριού μου, ο εκρηκτικός Εργκίν Αταμάν. Ο back-to-back πρωταθλητής της Euroleague με την Αναντολού Εφές. O 56χρονος Τούρκος τεχνικός μετράει 314 παιχνίδια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση την τελευταία 20ετία, εκ των οποίων έχει κερδίσει τα 151 και έχει χάσει τα 163 (σσ. ποσοστό νικών 48.1%). 

Στον πάγκο της Εθνικής Τουρκίας είχε βρεθεί για πρώτη φορά τη διετία 2014-16, χωρίς μεγάλη επιτυχία (8η θέση στο Παγκόσμιο το 2014 και 14η θέση στο Eurobasket το 2015), με τον Ουφούκ Σαρίτσα και τον Ορχούν Ενέ να αναλάβουν ρόλο ομοσπονδιακού τεχνικού στη συνέχεια. Οι συνθήκες ωρίμασαν και τουρκική ομοσπονδία μπάσκετ αποφάσισε να εμπιστευτεί ξανά τον Αταμάν, έπειτα από τα τελευταία δείγματα γραφής του στον πάγκο της Εφές

ataman_4.jpg

Honorable mention: Το εν λόγω κείμενο αφορά τους εν ενεργεία προπονητές της Euroleague που θα δούμε στο προσεχές Eurobasket, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μια επιγραμματική αναφορά και σε όσους είχαν περάσει στο παρελθόν από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. 

Σερβία – Σβέτισλαβ Πέσιτς (Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μπάγερν Μονάχου)

Γεωργία – Ηλίας Ζούρος (Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις Κάουνας, Αναντολού Εφές)

Γερμανία – Γκόρντον Χέρμπερτ (Άρης)

Ισραήλ – Γκάι Γκούντες (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Άιναρς Μπαγκάτσκις – Ουκρανία (Ζαλγκίρις Κάουνας)

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0