πάμε euro

EURO 2020: Ένας υπέροχος μήνας που θα θυμόμαστε για πάντα!

EURO 2020: Ένας υπέροχος μήνας που θα θυμόμαστε για πάντα!
Άργησε ένα χρόνο λόγω της πανδημία, αλλά μας αποζημίωσε το EURO 2020 με τροπαιούχο την Ιταλία έπειτα από 53 χρόνια και υπέροχο ποδόσφαιρο και το BN Sports θυμίζει όσες στιγμές θα μείνουν χαραγμένες ως κειμήλιο στη συλλογική μνήμη.
Τα αστραφτερά φώτα των προβολέων στο μαγευτικό Wembley έσβησαν, τα δισεκατομμύρια ζευγάρια μάτια απομακρύνθηκαν εκστασιασμένα από το γυάλινο κουτί που για ένα μήνα είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων και το EURO 2020 μπήκε στο αρχείο.

Η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, η οποία είχε τεθεί σε γενική αμφισβήτηση με την επέλαση του κορονοϊού παγκοσμίως, προσέδωσε μια νότα χαράς και ενθουσιασμού στο διψασμένο για θέαμα κοινό του λαοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.

Με το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, η Αγγλία έκανε ονειρικό ξεκίνημα στον τελικό, προηγούμενη μόλις στο 2’ με τον Σο. Παρόλα αυτά, στο δεύτερο μέρος οπισθοχώρησε αναιτιολόγητα και το πλήρωσε. Ο Μπονούτσι ισοφάρισε για την Ιταλία από κοντά στο 67’. Η αναμέτρηση εν τέλει οδηγήθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, εκεί όπου η «σκουάντρα ατζούρα» χαμογέλασε, «κλέβοντας» το κύπελλο από το Λονδίνο και το έφερε στη Ρώμη! Μάλιστα, σαν σε ένα παιχνίδι της μοίρας έμελλε να αναδειχτεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης, την ίδια μέρα που πριν από 39 χρόνια στεφόταν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Συγχρόνως, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στην τεχνική ηγεσία, συμπλήρωσε 34 σερί ματς αήττητη.

Όταν «σταμάτησε» ο χρόνος

Το ρολόι έδειχνε το 43’, όταν τα βλέμματα σύμπασας της ποδοσφαιρικής και όχι μόνο κοινής γνώμης μαρμάρωσαν απ’ το φόβο για όσα εκτυλίσσονταν στο παιχνίδι Δανίας - Φιλανδίας. Ο μεσοεπιθετικός της Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν χλόμιασε σαν κιτρινισμένο φύλλο φθινοπώρου, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και έχασε τις αισθήσεις του. Είχε μόλις υποστεί καρδιακή ανακοπή. Ο αρχηγός της Δανίας, Σιμόν Κιάερ, ενήργησε πράγματι ως ηγέτης και φόρεσε πρώτος το μανδύα του ήρωα, αφού η παρέμβασή του αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας.


Προτού εισέλθει το ιατρικό επιτελείο στο γήπεδο, εκείνος ήταν που άνοιξε το στόμα και κράτησε τη γλώσσα του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο ξεκίνησε να κάνει μασάζ στο στήθος του συμπαίκτη του, τη στιγμή που ο διεθνής άσος της Ίντερ δεν είχε ούτε σφυγμό ούτε αναπνοή. Στη συνέχεια, παρότρυνε όλους τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη ασπίδα, ώστε η αποτρόπαια εικόνα να μην μεταδοθεί από τα αδηφάγα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα, όταν ο συμπαίκτης του ανέκτησε παλμούς, έσπευσε να ενημερώσει με μια ζεστή αγκαλιά τη σύντροφό του και μετατράπηκε στο σύμβολο του EURO. Έπειτα, παρέδωσε την μπέρτα του σωτήρα στους γιατρούς, οι οποίοι κατάφεραν να τον σώσουν.

Από εκεί και πέρα, οι γιατροί ως «φύλακες άγγελοι» του Έρικσεν ανέλαβαν δράση και κατόρθωσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Δυστυχώς, η επιστολή της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών (FIFPro) προς την UEFA, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνεχόμενους αγώνες και τη σωματική εξάντληση των παικτών ελάχιστες μόνο ώρες πριν από το θλιβερό περιστατικό, καταχωνιάστηκε στο χρονοντούλαπο…

Όσκαρ καλύτερου γκολ!

Αναντίρρητα, οι λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» έχουν γίνει κατά καιρούς μάρτυρες εντυπωσιακών γκολ και ιδιοφυών επινοήσεων. Μα αυτή που είχε ο Πάτρικ Σικ στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων και στη νίκη της Τσεχίας απέναντι στη Σκωτία με σκορ 2-0 φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί και αποτελεί σίγουρα την ομορφότερη στη διοργάνωση. Ο ίδιος είχε ήδη σημειώσει γκολ νωρίτερα με μια πανέξυπνη κεφαλιά, το οποίο αποδείχθηκε προάγγελος όσων έπονταν.


Η μπάλα έφτασε στα πόδια του στο ύψος της μεσαίας γραμμής και εκείνος χωρίς να το σκεφτεί ούτε δευτερόλεπτο, τιμώρησε την απερισκεψία του Ντέιβιντ Μάρσαλ και τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα!

Ο 25χρονος, προϊόν των ακαδημιών της Σπάρτα Πράγας, εξομολογήθηκε μάλιστα πως το… έγκλημα είχε προσχεδιαστεί: «Τον είδα που βρισκόταν εκτός θέσης. Σε όλο το πρώτο μέρος περίμενα προσεκτικά πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Συνεχώς παρατηρούσα σε ποιο σημείο στεκόταν». Μάλιστα, ο επιθετικός της Λεβερκούζεν σκόραρε το πιο μακρινό γκολ στην ιστορία Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.

Ο Ρονάλντο «πατάει» σε άλλη μια κορυφή

Μολονότι ο τεχνικός της Πορτογαλίας και ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, Φερνάντο Σάντος, διεμήνυε ότι «ο στόχος είναι δεδομένος. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό, πάντα πάμε για να κερδίσουμε. Εγώ πάντως θα πάρω βαλίτσες και τσιγάρα για ένα μήνα», τα σκήπτρα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης καθαιρέθηκαν πρόωρα από το Βέλγιο στη φάση των «16».

Πάντως, αν κάποιος δεν υστέρησε στη διοργάνωση για τους Πορτογάλους, αυτός ήταν ο φύσει και θέσει ηγέτης τους Κριστιάνο Ρονάλντο. Το άστρο του 36χρονου έλαμψε για πολλοστή φορά, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ίσως αυτός κέρδισε τον πανδαμάτορα χρόνο. Έχοντας προλάβει να σκοράρει πέντε γκολ και να δώσει μια ασίστ πριν οι Ίβηρες επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο «CR7» μοιράστηκε τον τίτλο του αρχισκόρερ του τουρνουά με τον Πάτρικ Σικ, που βρήκε δίχτυα επίσης πέντε φορές. Παρόλα αυτά, το ματς ορόσημο για τον πολυτάλαντο φορ της «Γιούβε» ήταν αυτό της πρεμιέρας απέναντι στους Ούγγρους. Βρήκε δίχτυα δις (87’, 90+2’) και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με 10 γκολ (Το κοντέρ στο τουρνουά σταμάτησε να γράφει στα 14).

Το χαμένο πέναλτι «μαχαιριά»

Το γκολ του Πολ Πογκμπά στο 75’ που διαμόρφωνε το 3-1 υπέρ της κατόχου του Μουντιάλ, Γαλλίας, έκανε το μέλλον της Ελβετίας στο EURO να μοιάζει πιο γκρίζο και από την οθόνη της τηλεόρασης. Εντούτοις, οι αντίπαλοι σήμαναν την αντεπίθεση τους, ενώ την ίδια ώρα οι «τρικολόρ» έψαχναν απεγνωσμένα στις τσέπες τους το κλειδί για να ανάψει ξανά τη μηχανή, αλλά τις έβρισκαν τρύπιες. Κάπως έτσι ήρθε η ισοφάριση. Στη διαδικασία των πέναλτι η εκτέλεση του Κιλιάν Εμπαπέ ήταν κάκιστη, με αποτέλεσμα ο Ζόμερ να υψώσει ελβετικό ανάχωμα. Η νύχτα που ο επιφανέστερος των πρεσβευτών της, το εκλεκτότερο παιδί του Παρισιού, θα γινόταν μοιραίος είχε φτάσει…

Πιάτο… εκδίκησης 25 χρόνια αργότερα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 26 Ιουνίου 1996 στο παλιό «Wembley». Έχουμε φθάσει στη διαδικασία των πέναλτι. Στην κανονική διάρκεια ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία δεν έχει αναδειχτεί νικήτρια (1-1). Την ίδια στιγμή, η παράταση ολοκληρώνεται χωρίς καμία διαφοροποίηση. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα, παίρνει μια βαθιά ανάσα και εκτελεί το πέναλτι, όμως για κακή του τύχη ο Αντρέας Κόπκε μαντεύει σωστά και αποκρούει. Ακολουθεί ο Αντρέας Μέλερ ο οποίος δεν λαθεύει και η Γερμανία προκρίνεται στον τελικό! Την ίδια στιγμή ο Σάουθγκεϊτ μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο.


Είκοσι πέντε χρόνια μετά, πάλι στο «ναό του ποδοσφαίρου», ο άλλοτε μοιραίος θα αδράξει την ευκαιρία και θα πάρει την εκδίκησή του έστω και αν τώρα φοράει το κοστούμι του προπονητή. Πλέον, έχει σκοτώσει τα φαντάσματα που τον «στοίχειωναν» και οι οικοδεσπότες έχουν υπερπηδήσει το θεωρητικά μεγαλύτερο πρόσκομμα για να φτάσουν στην κατάκτηση της κούπας με μια κυριαρχική εμφάνιση!

Παναγιώτης Ιωάννου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0