πάμε euro

EURO 2020, Björn Kuipers: Το «Golden Boy» της UEFA που γράφει ιστορία στον τελικό Ιταλία-Αγγλία

EURO 2020, Björn Kuipers: Το «Golden Boy» της UEFA που γράφει ιστορία στον τελικό Ιταλία-Αγγλία
Η UEFA όρισε το «αγαπημένο παιδί» της στον μεγάλο τελικό της φετινής Ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το «BN Sports» καταγράφει την ως τώρα πορεία του 48χρονου Kuipers.
Σχετικά Άρθρα

Το συναρπαστικό φετινό EURO φτάνει στο τέλος του, με τον τελικό της 11ης Ιουλίου ανάμεσα σε Ιταλία και Αγγλία στο Wembley να συγκεντρώνει όλα τα «βλέμματα» Παγκοσμίως.

Σε κάθε σπουδαία αναμέτρηση, πολλοί επικεντρώνονται και στο όνομα του διαιτητή που ορίζεται για να τη διαιτητεύσει. Η UEFA δεν το… πολύ σκέφτηκε και όρισε το «Golden Boy» της, τον Björn Kuipers.

Ο 48χρονος referee ετοιμάζεται για τον έκτο μεγάλο διεθνή τελικό της καριέρας του και το «BN Sports» ρίχνει μια «ματιά» στην ως τώρα παρουσία του στα γήπεδα.

Διεθνής από το 2006 και ο πρώτος τελικός…

Ο Kuipers -που προηγουμένως είχε ακολουθήσει καριέρα ποδοσφαιριστή- άρχισε να διαιτητεύει σε παιχνίδια μικρών κατηγοριών στην Ολλανδία, προτού φτάσει σε μεγαλύτερο επίπεδο και εν τέλει καταλήξει να γίνει διεθνής το 2006. Μάλιστα, μόλις τρία χρόνια αργότερα έγινε επίσημα και UEFA Elite Referee.

Πρώτο πραγματικά μεγάλο ματς στην καριέρα του ήταν ο τελικός του UEFA Super Cup τη σεζόν 2011-12 ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Πόρτο, που έληξε με 2-0 υπέρ των «μπλαουγκράνα», ενώ οι καλές του διαιτησίες τον έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την αμέσως επόμενη χρονιά, όπου βρέθηκε στον τελικό του Europa League, στο 2-1 της Τσέλσι κόντρα στην Μπενφίκα.

Real-Madrid-vs-Athletico-Madrid.jpg

Το μεγαλύτερο «παράσημο» μέχρι το Wembley

Ο Björn Kuipers έχει φτάσει σε σημείο να έχει διευθύνει πάνω από 200 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία Ολλανδίας και πάνω από 50 ματς σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο το μεγαλύτερο «παράσημό» του -μέχρι τον τελικό της Ιταλίας με την Αγγλία- ήταν η Μαδριλένικη «τιτανομαχία» της 24ης Μαΐου του 2014.

«Το να βρίσκομαι στο χορτάρι για τον τελικό του Champions League, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ως τώρα καριέρα μου», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο σε συνέντευξη του.

Η Ρεάλ εν τέλει επικράτησε της Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1 στην παράταση του τελικού του και ο 48χρονος διαιτητής τα πήγε περίφημα. Μάλιστα, ένα χρόνο πριν το 12/13 στον τελικό του Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όπου η Βραζιλία κέρδισε με 3-0 την Ισπανία, ο Kuipers δήλωσε ξανά «παρών».

Το τελευταίο πολύ σημαντικό ματς για τον Ολλανδό, διεξήχθη στις 16 Μαΐου 2018, όπου στον τελικό του Europa League η Ατλέτικο Μαδρίτης νίκησε άνετα με σκορ 3-0 την Μαρσέιγ.

kuipers-4.jpg

Από το «Πανθεσσαλικό» στην πρώτη συμμετοχή Ολλανδού σε τελικό EURO

Πριν φτάσουμε στον ορισμό του Kuipers στον μεγάλο τελικό του EURO 2020, είναι άξιο να αναφέρουμε πως ο Ολλανδός έχει περάσει και από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Πρώτη του επίσκεψη ήταν για τον Οκτώβριο του 2018, στο ματς της Ελλάδας κόντρα στην Κροατία στα Play Offs του Μουντιάλ, ενώ πριν από 10 μήνες διαιτήτευσε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο «Πανθεσσαλικό Στάδιο», με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν το τρόπαιο χάρη σε γκολ του Ραντζέλοβιτς. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν που είχε σφυρίξει και τον ημιτελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-0).

Ο Kuipers -που ήταν σε διαιτητικές ομάδες τόσο στα δυο τελευταία EURO το ’12 και το ’16 όσο και στα δυο τελευταία Mundial- θα γίνει ο πρώτος Ολλανδός διαιτητής που θα βρεθεί ποτέ σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ έχει ήδη διαιτητεύσει άλλα δυο παιχνίδια το φετινό καλοκαίρι. Το πρώτο χρονικά ήταν το Δανία-Βέλγιο (σ.σ. 2-1 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων»), το δεύτερο η «πεντάρα» της Ισπανίας απέναντι στην Σλοβακία (5-0) και το τρίτο το 2-1 της Δανίας στον προημιτελικό κόντρα στην Τσεχία.

kuipers-3.jpg

Η προϊστορία υπέρ της Ιταλίας

Ο 48χρονος, που εκτός γηπέδων έχει στην ιδιοκτησία του τρία σούπερ μάρκετ με πάνω από 260 υπαλλήλους, αλλά και ένα barber shop, έχει κατακτήσει τη «χρυσή» μπάλα διαιτησίας το 2018-19, μετά από ψηφοφορία των δημοσιογράφων της Telegraaf.

Ο διαιτητής από την Ολλανδία έχει διαιτητεύσει άλλη μια φορά στο παρελθόν ματς της Αγγλίας με την Ισπανία, με τη «squadra azzurra» να επικρατεί με 2-1 στη φάση των Ομίλων στο Mundial του 2014, όπου τα γκολ σημείωσαν οι Μαρκίσιο και Μπαλοτέλι, με τον Στάριτζ να ισοφαρίζει προσωρινά. Σε άλλα ματς για την Ιταλία, έχει σφυρίξει μια ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Κροατία και δυο ήττες (3-1 από Γαλλία, 3-0 από Ισπανία).

Όσο για τους Άγγλους, βρέθηκε στο νικηφόρο με 2-0 ματς κόντρα στη Σουηδία το 2018 και στο 2-1 απέναντι στην Πολωνία.

Ο Kuipers θα έχει μαζί του τους βοηθούς Sander van Roekel και Erwin Zeinstra, ενώ ο Ισπανός Carlos Del Cerro Grande θα είναι ο 4ος. Στο VAR θα βρεθεί ο Bastian Varket.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0