πάμε euro

Οι τέσσερις προπονητές των ημιτελικών του EURO: Ποιος το έχει, ποιος το... ψάχνει και ποιοι θα επικρατήσουν

Οι τέσσερις προπονητές των ημιτελικών του EURO: Ποιος το έχει, ποιος το... ψάχνει και ποιοι θα επικρατήσουν

Συστήματα, εναλλαγή προσώπων και αποδείξεις για την αξία τους. Το «BN Sports» σας παρουσιάζει τους τέσσερις προπονητές των εθνικών ομάδων που βρίσκονται στα ημιτελικά του EURO.

Σχετικά Άρθρα

«Πριν προπονήσεις άλλους, πρέπει να μάθεις να προπονείς τον ίδιο σου τον εαυτό», είχε πει ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ για τον ρόλο των προπονητών στο ποδόσφαιρο. Μία θέση που δύσκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει τις παγίδες αλλά και τις δυσκολίες που κρύβει, αν δεν την έχει νιώσει στο «πετσί» του. Πόσο μάλλον, αν έχει να κάνει με εθνικές ομάδες.

Η δυσκολία να συντονίσει κάποιος μία 26άδα ποδοσφαιριστών που έχουν μάθει σε διάφορες φιλοσοφίες, κάνει ακόμα πιο σημαντικό έργο ενός προπονητή, όταν φτάνει η χώρα μακριά. Αυτό ακριβώς, ισχύει για τους «αρχιτέκτονες» των τεσσάρων ομάδων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα «ημιτελικά».

Από το απωθημένο του Σάουθγκεϊτ, στην επιβεβαίωση των Ενρίκε-Μαντσίνι και από εκεί, στον «άγνωστο» Χιούλμαντ που μέχρι σήμερα, είχε ως μεγάλο επίτευγμα το πρωτάθλημα της Δανίας. Όποιος και να πετύχει, σίγουρα, θα μιλάμε για μία τεράστια επιτυχία. Γιατί όμως;

Λουίς Ενρίκε (Ισπανία): Όλα για την κορούλα του…

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, από τη μέρα που ο Λουίς Ενρίκε αλλά και γενικά το ποδόσφαιρο, ένιωσε ένα τεράστιο πόνο. Η κόρη του Ισπανού προπονητή, Χάνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εννέα ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο. Μάλιστα, ο ίδιος είχε παραιτηθεί λίγους μήνες πριν από την Εθνική Ισπανίας για να περάσει χρόνο μαζί της.

Τον Νοέμβριο του 2011, έχοντας περάσει το σοκ που υπέστη, αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου την εθνική ομάδα των Ρόχας και να την καθοδηγήσει στο EURO. Φυσικά, ο 51χρονος κόουτς δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Το βιογραφικό είναι αντάξιο της θέσης του στην Ισπανία και τη πορεία μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, το αποδεικνύουν.

luis-enrique-spain_11cxf46t9pgyu1vfyb61ap1fkq.jpg

Έκανε τα πρώτα του προπονητικά του βήματα στη θυγατρική της Μπαρτσελόνα και από εκεί, το καλοκαίρι του 2011 και στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του σε Ρόμα και Θέλτα για να επιστρέψει ξανά στον ισπανικό σύλλογο, το 2014. Σε διάστημα τριών ετών, κατέκτησε τα πάντα με τους «μπλαουγκράνα». Δημιούργησε μία εκπληκτική τριάδα με Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ και πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ένα Champions League, ένα UEFA Super Cup και ένα Διηπειρωτικό.

Και φτάνουμε στην Εθνική Ισπανίας. Προσλήφθηκε το 2018 για πρώτη φορά και μετά τον θάνατο της κόρης του, επέστρεψε για να οδηγήσει τους Ρόχας στο τωρινό EURO. Σταθερός στην επιλογή του συστήματος, καθώς δεν άλλαξε ποτέ το επιθετικό 4-3-3, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και στα πρόσωπα της επιθετικής τριάδας. Ο Αλβάρο Μοράτα ήταν ο βασικός κρίκος και οι Ντάνι Όλμο, Ζεράρ Μορένο και Πάμπλο Σαράμπια τον συνόδευαν στα «φτερά». Η κακή αρχή με δύο ισοπαλίες, εξελίχθηκε σε μία πανδαισία τερμάτων καθώς είναι η χώρα με τα περισσότερα στη διοργάνωση αυτή την στιγμή (11).

Ρομπέρτο Μαντσίνι (Ιταλία): Ο κατάλληλος για το πλούσιο ταλέντο της Ιταλίας!

Η Ιταλία έχει επιστρέψει για τα καλά στις μεγάλες διοργανώσεις. Μετά την πορεία του EURO 2012, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, δείχνει έτοιμη να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Πλούσιο ταλέντο, μαζί με την εμπειρία των Μπονούτσι και Κιελίνι, οδηγούν την Ιταλία προς τη μεγαλύτερη διάκρισή της μετά το Μουντιάλ του 2006. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δείχνει να είναι ο εκλεκτός για να διαχειριστεί αυτό το σύνολο.

Ο Ιταλός προπονητής έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας στους πάγκους και εκτός, από την διαφορά που κάνει στα αποδυτήρια, έχει και πρωταθλητισμό στις πλάτες του. Ο 56χρονος κόουτς έχει κατακτήσει τίτλους με όλες τις ομάδες που έχει προπονήσει, εκτός από τη Ζενίτ. Τόσο με Λάτσιο, Φιορεντίνα όσο και με Ίντερ και Γαλατασαράι. Φυσικά, έχει μείνει σε όλες η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Μάντσεστερ Σίτι, το 2012, με το θρυλικό τέρμα του Αγουέρο.

2670.webp

Από το 2018, είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας και έχει αναλάβει τις τύχες των «ατζούρι» για την επιστροφή στις διακρίσεις. Η επιρροή του ήταν άμεση. Σε συνολικά 35 παιχνίδια, έχει μόλις δύο ήττες και ένα τρομερό ρεκόρ δίχως να δεχθεί γκολ η εθνική ομάδα. Στο EURO αποτελεί μία από τις πιο σταθερές ομάδες. Με το απόλυτο στον όμιλό της και δίχως να δεχθεί γκολ, προκρίθηκε στους «16». Εκεί, με δυσκολία πέρασε την Αυστρία και στη συνέχεια το Βέλγιο για να βρεθεί τώρα στα ημιτελικά.

Όσο για το πως αγωνίζεται. Το 4-3-3 είναι το αγαπημένο του σύστημα και η επιθετικότητα της Ιταλίας οφείλεται σε αυτό. Με έναν αξιοζήλευτο άξονα που αποτελείται από τους Λοκατέλι, Βεράτι και Μπαρέλα και τα καλύτερα «όπλα» της Σασουόλο, ο Μαντσίνι έχει ταιριάξει άψογα με το σκεπτικό του.

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία): Ή τώρα ή ποτέ…

Στο Μουντιάλ του 2018, άγγιξε το όνειρο, όμως στα ημιτελικά σταμάτησε στο εμπόδιο της Κροατίας. Εδώ και χρόνια, η Εθνική Αγγλίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιστρέψει στις κατακτήσεις μετά το 1966 και φέτος, με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον πάγκο της, είναι έτοιμη να το καταφέρει.

Ο Βρετανός κόουτς βρίσκεται στον αγγλικό πάγκο από το 2016 και έχει εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο, το πλούσιο ταλέντο των «λιονταριών». Το «it’s coming home» ταιριάζει πιο πολύ από ποτέ και το στοίχημα που είχαν βάλει στην ομοσπονδία της χώρας, έχει βγει και με το παραπάνω. Ο λόγος ήταν η απειρία του 50χρονου τεχνικού.

Gareth_Southgate_AP_Photo.jpg

Πριν την Αγγλία, είχε προπονήσει μόνο τη Μίντλεσμπρο για τρία χρόνια και είχε υπάρξει ως βοηθός προπονητή αλλά και στην Κ21. Από όταν ανέλαβε, έχει αλλάξει αρκετά σε πρόσωπα και σύστημα, ωστόσο στο φετινό EURO, έκανε τη μεγάλη διαφορά με την κλήση τεσσάρων δεξιών μπακ (!). Βέβαια, ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ, τον άφησε με τρεις και το αποτέλεσμα φάνηκε από την πορεία μέχρι στιγμής.

Η Αγγλία δεν έχει δεχθεί γκολ σε κανένα ματς της διοργάνωσης μέχρι τώρα, παρότι οι επιδόσεις της δεν ήταν καλές μέχρι την φάση των «16». Από εκεί και πέρα, η βελτίωση στην επιθετική λειτουργία ήταν εμφανής. Το σύστημα ήταν σταθερά στο 4-2-3-1 και άλλαξε μόνο κόντρα στη Γερμανία, όπου προτιμήθηκε το 3-4-3 με τον Γουόλκερ ως τρίτο στόπερ.

Κάσπερ Χιούλμαντ (Δανία): Από την αφάνεια στην αληθινή, ποδοσφαιρική υπόκλιση!

Και φτάνουμε στο όνομα-έκπληξη. Όπως και η χώρα του. Ο Κάσπερ Χιούλμαντ μπορεί μέχρι το τωρινό EURO να μην τον γνώριζαν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, όπως τους προαναφερόμενους, ωστόσο φρόντισε να τον μάθουν. Ο 42χρονος κόουτς έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σύνολο και το κατάφερε, αλλάζοντας τα πλάνα του τελευταία στιγμή.

Το «σοκ» με τον Κρίστιαν Έρικσεν, πάγωσε τους πάντες και επέφερε μία ψυχολογική πτώση δίχως προηγούμενο στην αποστολή των Σκανδιναβών. Ταυτόχρονα, το πλάνο του Χιούλμαντ ήταν σχεδιασμένο και «ραμμένο» πάνω στον έμπειρο μεσοεπιθετικό. Κλειστή ομάδα, και επιθετικές προσπάθειες μόλις παραλάβει τη μπάλα ο Έρικσεν. Έτσι είχε μάθει από τις προηγούμενες ομάδες του.

Kasper_Hjulmand_AP_Denmark_N_571_855.jpg

Τόσο στο «νωθρό» πέρασμα από τη Μάιντζ, όσο και στη Νόρτζελαντ όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα, δεν είχε μάθει να παίζει επιθετικά. Όμως, το σκηνικό με τον Δανό αστέρα, τον έκανε να πρωτοτυπήσει. Από το κλειστό 4-2-3-1, αποφάσισε να το γυρίσει σε 3-4-3, δίνοντας πιο ενεργό ρόλο στα μπακ του αλλά και στους επιθετικούς του.

Η αλλαγή φάνηκε αμέσως. Με το Βέλγιο δεν κατάφερε να πάρει κάτι, όμως με την Ρωσία έκανε την διαφορά και πήρε μία τεράστια νίκη-πρόκριση στους «16». Η πορεία μέχρι εδώ, μόνο τυχαία δεν είναι. Το ποδόσφαιρο των Δανών είναι ελκυστικότατο. Υπάρχει καθαρό πλάνο, τρομερές μονάδες και ένας προπονητής που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφέρει ένα υγιές αποτέλεσμα.

Μένει ένα 90λεπτό να φανεί ποιο θα είναι το ζευγάρι του μεγάλου τελικού και αυτοί οι τέσσερις προπονητές, καλούνται να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο τους.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0