πάμε euro

Ο όμιλος των… φαβορί δεν υπάρχει στα προημιτελικά!

Ο όμιλος των… φαβορί δεν υπάρχει στα προημιτελικά!

Πριν την 11η Ιουνίου, όλοι πίστευαν πως μέσα σε αυτόν τον όμιλο, βρίσκεται ένα ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Λίγες μέρες αργότερα, η προσγείωση ήταν… απότομη.

Σχετικά Άρθρα

Πριν από κάθε διοργάνωση, είναι βασική προϋπόθεση να βγαίνουν τα φαβορί που θα βρεθούν στην 4άδα ή στον μεγάλο τελικό. Έτσι και πριν το EURO 2020, άπαντες κύκλωσαν τον έκτο όμιλο της διοργάνωσης. Ο λόγος ήταν απλός και, για πολλούς, απόλυτα λογικός.

Από τη μία η Γερμανία, από την άλλη η Γαλλία και στη μέση η Πορτογαλία, ήταν τα ονόματα που συμπλήρωναν το γκρουπ, μαζί με την Ουγγαρία. Κάθε ματς και ντέρμπι αλλά και πιθανό ζευγάρι για τον μεγάλο τελικό. Τα «πάντσερ» γεμάτα ταλέντο, η Γαλλία με το ολοκληρωμένο ρόστερ και η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι το άθλημα των εκπλήξεων. Των ανατροπών. Τα πάντα κρίνονται στην λεπτομέρεια και τα φαβορί υπάρχουν για να γράφεται ιστορία. Μπορεί να βρέθηκαν κανονικά στη φάση των «16», όμως στα προημιτελικά, δεν υπάρχει κανένας τους. Και το πιο εντυπωσιακό, είναι πως είναι ο μοναδικός όμιλος που δεν έχει ομάδα στους «8».

Ο όμιλος ήταν από την αρχή δύσκολος. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όλες οι θέσεις ήταν ανοιχτές. Ειδικά η Γερμανία, παραλίγο να μείνει εκτός, καθώς η Ουγγαρία μέχρι το 84ο λεπτό, ήταν μπροστά στο σκορ. Τελικά η ισοπαλία με 2-2, συνδυάστηκε με το ίδιο σκορ στο άλλο ματς του ομίλου, ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Αμφότερες, ήταν φαβορί ακόμη και για την κατάκτηση του τίτλου. Η φάση των «16» θα μπορούσε να είναι μία τυπική διαδικασία. Για τις δύο από αυτές, εξελίχθηκε σε πρόωρο τελικό. Από τη μία η Πορτογαλία κοντραρίστηκε με το Βέλγιο του Λουκάκου και από την άλλη, η Γερμανία, που αντιμετώπισε την Αγγλία των Κέιν και Στέρλινγκ.

Η Γαλλία, θεωρητικά, είχε πιο βατό αντίπαλο, καθώς βρήκε απέναντι της την Ελβετία, η οποία είχε τερματίσει στην 3η θέση του ομίλου της. Και όμως, όλες έμειναν εκτός. Η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να έχασε ένα «τσουβάλι» ευκαιρίες (συνολικά 23) αλλά γνώρισε την ήττα με 1-0 από τους «κόκκινους διαβόλους».

Τα «πάντσερ», είδαν την Αγγλία να σπάει την κατάρα στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο μοναδικός σκόρερ των «λιονταριών» στη διοργάνωση, Ραχίμ Στέρλινγκ χτύπησε ξανά και ο Χάρι Κέιν έκανε «σεφτέ» για το τελικό 2-0. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «θύμα» έκπληξης, έπεσε η Γαλλία.

Η Πρωταθλήτρια Κόσμου το 2018 αντιμετώπισε την Ελβετία, έκανε την ανατροπή από το εις βάρος της 0-1 σε 3-1 αλλά το ποδόσφαιρο έκανε και πάλι τα… μαγικά του. Στο τελευταίο σφύριγμα, ο φωτεινός πίνακας έγραφε 3-3. Οι Ελβετοί είχαν γυρίσει από την κόλαση και διατηρήσαν το σκορ σε όλη την παράταση. Στα πέναλτι, οι πιθανότητες ήταν 50-50. Είναι η διαδικασία που δεν έχει φαβορί και η Ελβετία το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Και το αξιοσημείωτο, είναι πως είναι ο μοναδικός όμιλος που δεν έχει ομάδα στα προημιτελικά. Η πρόκριση της Ουκρανίας επί της Σουηδίας, ήταν εκείνη που δημιούργησε ένα εξαιρετικό στατιστικό. Υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα από κάθε γκρουπ στη φάση των ομίλων, στις οκτώ καλύτερες της διοργάνωσης. Και όμως, εκείνος των φαβορί, δεν έχει καμία.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0